Σαν Σήμερα 18 Οκτωβρίου – LGBTQI People in History


Kleist, Heinrich von

Τα θεατρικά και οι νουβέλες του Heinrich von Kleist εξερευνούν τις κοινωνικές διακλαδώσεις «της αγάπης που δεν τολμά να πει τ’ όνομά της» και της σεξουαλικής καταπίεσης της εποχής που προέκυπτε από το παράνομο της «παραβατικής», έκνομης, ομοφυλοφιλίας.

800px-kleist_heinrich_von

Οι βιογράφοι και οι κριτικοί του Kleist, τον περιγράφουν ως μία δυναμική και περίπλοκη φιγούρα, ρομαντικό, ρεαλιστή κάποιες στιγμές, πρώσο εθνικιστή, κοινωνικό κριτικό, υπαρξιστή και στα τελευταία του χρόνια, μοντερνιστή.

 

Γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη στις 18 Οκτωβρίου του 1777 και ήταν ο μεγαλύτερος γιος πρώσου στρατιωτικού διοικητή. Έχασε την μητέρα και τον πατέρα του πολύ σύντομα (1788 τον πατέρα, 1793 την μητέρα) και κατετάγη στον στρατό του Potsdam σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση. Πήρε μέρος στην μάχη κατά του γαλλικού στρατού στον Ρήνο.

Οι βιογράφοι του αναφέρουν ότι τις πρώτες του ομοφυλοφιλικές εμπειρίες τις είχε νεαρός στον στρατό, κάνοντας μακρόχρονες σχέσεις με τους Ernst von Pfuel και Rühle von Lilienstern.

Το 1799 εγκαταλείπει τον στρατό για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Αρραβωνιάζεται την Wilhelmine von Zenge, αλλά πολύ σύντομα διαλύεται ο αρραβώνας και καταφεύγει στο θεραπευτήριο Würzburg, για «σεξουαλικές διαταραχές». Γρήγορα καταλαβαίνει ότι όλα αυτά δεν μπορούσαν να έχουν κανέναν αποτέλεσμα και περνά ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών απομονωμένος.

Γράφει τα πρώτα του θεατρικά, Robert Guiskard (1803), και Die Familie Schroffenstein (1804), ενώ βρίσκεται σε βαριά κατάθλιψη με έντονη τη σκέψη του θανάτου.

Συνεχίζει το συγγραφικό του έργο με τα Der Zebrochne Krug (1806), Amphitryon and Penthesilea (1807), ενώ παράλληλα εργάζεται σε κάποιες νουβέλες και γράφει στα περιοδικά Phobus και Berliner Abendblätter.

Τον Νοέμβριο του 1811 αυτοκτονεί μαζί με την Henriette Vogel. Την πυροβολεί και στην συνέχεια στρέφει την κάνη εναντίον του.

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com

——————

* Πρώτη δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2007 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

© T-zine.gr

Το t-zine.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ