Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 | 15:05


Γράφει η Μαρίνα Γαλανού | T-zine.gr

Ενώ πολλές χώρες ακολουθούν εκσυγχρονίζουν τις νομοθεσίες τους για τη νομική αναγνώριση, στη χώρα μας κωλυσιεργούμε.

Διανύουμε περίοδο, που σε χώρες που έχουν ήδη νομοθεσίες για τη νομική αναγνώριση χωρίς προϋποθέσεις στείρωσης, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες βελτίωσής τους.

Επί παραδείγματι στην Ιρλανδία που πολύ πρόσφατα απέκτησε μία πολύ καλή νομοθεσία τώρα την βελτιώνουν ως προς την ανηλικότητα – όπως διαβάζουμε με ευκαιρία την Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας ανακοινώθηκε σχέδιο νόμου, όπου θα μειώνεται το όριο στα 16 έτη, και οι διαδικασίες θα είναι διαθέσιμες και πριν τα 16, ενώ θα υπάρξει αναγνώριση και για τα non-binary πρόσωπα.

Ακόμη, στην Πορτογαλία που απέκτησε νομοθεσία το 2011 χωρίς στείρωση γίνεται διαβούλευση για αφαίρεση όλων των προϋποθέσεων και επίσης κατεβάζουν το όριο για τα ανήλικα πρόσωπα.

Στην Σουηδία που καταργήθηκε η προϋπόθεση της στείρωσης το 2013 μετά από απόφαση του δικαστηρίου, και το 2014 η προϋπόθεση της ψυχιατρικής διάγνωσης, παρ’ όλα αυτά παρέμειναν οι αναχρονιστικές προβλέψεις ιατρικών διαδικασιών, επίσης αναθεωρείται η νομοθεσία επί τα βελτίω με αφαίρεση όλων των προϋποθέσεων σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, και σύμφωνα με τις σύγχρονες εξελίξεις.

Ακόμη, έχει ξεκινήσει αντίστοιχη διαδικασία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ήταν η πρώτη χώρα που ψήφισε νομοθεσία το 2004, με μείωση των ορίων ανηλικότητας και με αναγνώριση των non-binary προσώπων.

Εδώ στην Ελλάδα εξακολουθούμε να μην έχουμε νομοθεσία, το σχέδιο νόμου ενώ είναι έτοιμο από τον Νοέμβριο ακόμη είναι στο συρτάρι, ενώ πιθανότατα θα διατηρεί δικαστική διαδικασία, δεν θα έχει διαδικασίες για ανήλικους, και ενδεχομένως θα διαλύεται η οικογενειακή ζωή.

Το χειρότερο: ενώ σχετικά πρόσφατα έγινε εκπαιδευτικό σεμινάριο προς την αστυνομία για το πώς θα συμπεριφέρονται στους τρανς συμπολίτες τους, ενώ υπάρχει σχετική οδηγία από τον Συνήγορο του Πολίτη, βγάζουν ενημερωτικά δελτία που οδηγούν στη διαπόμπευση νεκρών τρανς.

Τόσο πολύ σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τόπο αυτόν!

© T-zine.gr

Το t-zine.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ