Now Reading
Για τρίτη συνεχή χρονιά πέφτουν οι αριθμοί νέων διαγνώσεων HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τρίτη συνεχή χρονιά πέφτουν οι αριθμοί νέων διαγνώσεων HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ηνωμένο Βασίλειο: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 | 20:14

Simon Collins, HIV i-Base
Κ. Μελικέρτης | LGBTQI News | Υγεία  | T-zine.gr

Για τρίτη συνεχή χρονιά πέφτουν οι αριθμοί νέων διαγνώσεων HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τρίτη συνεχή χρονιά πέφτουν οι αριθμοί νέων διαγνώσεων HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν από την Public Health England (PHE) στις 4 Σεπτεμβρίου (πριν από την πλήρη έκθεση που αναμένεται τον Δεκέμβριο), δείχνουν ότι οι νέες διαγνώσεις HIV μειώθηκαν κατά 17% το 2017 σε σύγκριση με το 2016[1].

Το συνοδευτικό δελτίο τύπου σημειώνει ότι πρόκειται για το δεύτερο έτος όπου οι συνολικές διαγνώσεις έχουν μειωθεί κατά ένα τόσο σημαντικό ποσό, αν και τεχνικά αυτό είναι το τρίτο έτος των μειώσεων[2].

Βασικά, τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μια σταθερή τάση μείωσης των διαγνώσεων HIV σε όλα τα δημογραφικά στοιχεία και για πολλές ομάδες αυτά συνέχισαν για δύο ή τρία χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, οι αριθμοί έχουν μειωθεί για όλες τις ομάδες που συνηθίζεται να ονομάζονται «υψηλότερου ρίσκου», συμπεριλαμβανομένων των ομοφυλόφιλων ανδρών, των ετεροφυλόφιλων ανδρών και των γυναικών και των ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Με λίγες εξαιρέσεις, αυτή η τάση παρατηρείται επίσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε όλες τις εθνότητες και σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Μπορείτε να δείτε τον Πίνακα 1 για επιλεγμένα αποτελέσματα.

Συνολικά, οι διαγνώσεις HIV μειώθηκαν κατά 17% πέρυσι και κατά 13% πρόπερσι, με 4.363 άτομα να έχουν διαγνωστεί κατά το 2017 σε σύγκριση με 6.043 το 2015. Βλ. Σχήμα 1.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα επειδή είναι η πρώτη φορά που η συχνότητα του HIV μειώθηκε τόσο σημαντικά, υπογραμμίζοντας την έλλειψη αντίκτυπου των εκστρατειών πρόληψης του HIV των προηγούμενων 15 χρόνων από το 2000.

Η έκθεση υπογραμμίζει ιδιαίτερα την μείωση στους ομοφυλόφιλους άνδρες ως ένα οδηγό πίσω από το μέγεθος των μειώσεων. Από το 2008 έως το 2014 οι διαγνώσεις σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες αυξάνονταν κάθε χρόνο. Από το 2015, οι διαγνώσεις στις κλινικές του Λονδίνου μειώθηκαν κατά 44% και εκτός Λονδίνου κατά 28%.

Όπως και με τις περσινές μειώσεις, αν και οδηγείται από την μείωση στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες στο Λονδίνο, είναι αξιοσημείωτο ότι παρόμοιες ποσοστιαίες μειώσεις σημειώθηκαν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ομάδες.

Διαβάστε: ΣΥΔ: «Τρανς γυναίκες. Η υγεία των τρανς έχει σημασία»

Οι αλλαγές από το 2015 είναι πιθανό να αντικατοπτρίζουν πολυπαραγοντικές αλλαγές στη θεραπεία και την πρόληψη του HIV.

  • Η ώθηση σε πιο συχνές εξετάσεις ρουτίνας (1-3 μηνιαίως, αντί σε ετήσια βάση) σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου.
  • Ευκολότερη πρόσβαση σε σύγχρονες κλινικές για τη σεξουαλική υγεία – συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εντός και εκτός ωραρίου.
  • Προγενέστερη χρήση της ART, συμπεριλαμβανομένης κατά τη διάρκεια της πρωτοπαθούς λοίμωξης από τον ιό HIV και ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα της μελέτης START το 2015.
  • Καλύτερη και πιο αποτελεσματική ART, που επιτρέπει ευκολότερη εφαρμογή, λιγότερες παρενέργειες και ταχύτερη και πιο ανθεκτική καταστολή των ιών.
  • Μεγαλύτερη αποδοχή του αντίκτυπου της ύπαρξης μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου στην παύση της μετάδοσης του ιού HIV.
  • Αυξανόμενη χρήση PrEP μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Αυτό ήταν τόσο από τη μελέτη PROUD όσο και από την αγορά του PrEP διαδικτυακά ως αποτέλεσμα εκστρατειών ευαισθητοποίησης της κοινότητας.

Άλλα αξιοσημείωτα αποτελέσματα περιλαμβάνουν:

  • Σημαντικές μειώσεις στις διαγνώσεις στους νέους, μειωμένες κατά 32% και 35% για τις ηλικίες 18-24 και 25-34 αντίστοιχα, συγκρίνοντας πάνω από δύο χρόνια από το 2015 έως το 2017.
  • Μείωση κατά 17% των θανάτων που συνδέονται με το HIV το 2017 και μείωση κατά 35% σε σύγκριση με το 2014.
  • Μείωση κατά 22% των ανθρώπων που έχουν διαγνωσθεί κατά προσέγγιση με CD4 <350 το 2017 και 39% μείωση σε σύγκριση με το 2014. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι περίπλοκο εντούτοις από την έλλειψη αλλαγής στο συνολικό ποσοστό καθυστερημένων διαγνώσεων κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός ποικίλλει ανάλογα με την ομάδα κινδύνου (περίπου 31% για τους ομοφυλόφιλους άνδρες και 50-60% για τους ετερόφυλους άνδρες και γυναίκες και όταν η χρήση ενέσιμων ναρκωτικών είναι ο παράγοντας κινδύνου). Τα ποσοστά αυτά δεν έχουν αλλάξει.

Για λεπτομερείς αναλύσεις ανά φύλο, ηλικία, εθνικότητα, ομάδα κινδύνου, γεωγραφική περιοχή και αριθμό CD4, ανατρέξτε στους πλήρεις πίνακες δεδομένων.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΝ HIV ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΤΟΣ (PHE ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ 2017)

* Αν και οι αριθμοί για την καθυστερημένη διάγνωση έχουν μειωθεί σταθερά, τα ετήσια ποσοστά διάγνωσης που καθυστερούν παραμένουν αμετάβλητα: κυμαίνονται από ~ 31% στους ομοφυλόφιλους άνδρες, 50-60% σε ετεροφυλόφιλους και 50% σε ανθρώπους που κάνουν χρήση ναρκωτικών.

NS = καμία σημαντική αλλαγή από το προηγούμενο έτος.

ΣΧΗΜΑ 1: ΝΕΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ HIV * ΑΝΑ ΕΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΗΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, 2008-2017

ΣΧΟΛΙΟ.

Τα δεδομένα παρακολούθησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα βασικό έργο και η ομάδα πρέπει να δεχθεί συγχαρητήρια για το συνεχώς εντυπωσιακό έργο τους. Ως αποτέλεσμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα πλέον έγκαιρα και συνολικά δεδομένα παρακολούθησης του ιού HIV που αναφέρουν λεπτομερή δημογραφικά στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης του HIV για περισσότερο από 25 χρόνια.

Επομένως, είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα πλεονεκτήματα των δεδομένων παρουσιάζονται εσφαλμένα από την περιγραφή στη συνοδευτική έκθεση και στο δελτίο τύπου.

Το δελτίο τύπου που εξέδωσε το PHE εξακολουθεί να αναφέρεται στο προφυλακτικό ως τη μόνη επιλογή πρόληψης, αγνοώντας τη σημασία τόσο της θεραπείας ως πρόληψη όσο και της PrEP, οι οποίες είναι σημαντικές και πιο αποτελεσματικές από τα προφυλακτικά για την πρόληψη του HIV.

Το σχόλιο από τον καθηγητή Noel Gill ως Επικεφαλή του Τμήματος STI και HIV στην Δημόσια Υγεία της Αγγλίας (PHE), αναφέροντας μόνο «τη συνεπή και σωστή χρήση προφυλακτικών» δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των σύγχρονων στρατηγικών πρόληψης του HIV.

Το δελτίο τύπου και η συνοπτική έκθεση – η βασική πηγή για τις επικαιροποιημένες νέες εκθέσεις – δείχνουν ελάχιστο ενθουσιασμό για τον αντίκτυπο του PrEP, παρά τις εκτιμήσεις της κοινότητας ότι περισσότεροι από 8.000 ομοφυλόφιλοι άνδρες θα χρησιμοποιούσαν διαδικτυακά το PrEP έως το τέλος του 2017.

Δείτε Επίσης

Αντ ‘ αυτού, η έκθεση εστιάζει στην τρέχουσα μελέτη IMPACT (συντονισμένη από το PHE) ως μελλοντικό δείκτη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του PrEP. Η έκθεση δεν αναγνωρίζει ότι πολλοί συμμετέχοντες στη μελέτη IMPACT είναι πιθανό να είχαν αγοράσει στο παρελθόν διαδικτυακά το PrEP. Αυτή η αλλαγή στην πρόσβαση στο PrEP και όχι η επέκταση σε νέους χρήστες PrEP, εξ ορισμού, θα περιορίσει την ικανότητα της μελέτης IMPACT να αποτελέσει δείκτη για τον πραγματικό αντίκτυπο της συχνότητας του PrEP HIV από το 2017: πολλοί άνθρωποι που ήδη χρησιμοποιούσαν PrEP απλώς συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν στη μελέτη.

Τέλος, η έκθεση κλείνει με μια πραγματικά ακατάλληλη πρόταση που αγνοεί την επιστημονική συναίνεση ότι ένα ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο αποτρέπει τη μετάδοση του HIV. Αντίθετα, αυτό το έγγραφο του PHE τελειώνει με μια αναφορά στον κίνδυνο που είναι «πολύ απίθανο».

Αυτή η γλώσσα είναι ξεπερασμένη και δεν βοηθάει, και είναι εκτός τόπου σε μια δημόσια έκθεση που θα πρέπει να έχει τις ρίζες τόσο στις τελευταίες αποδείξεις όσο και στα διαφορετικά εξαιρετικά δεδομένα του PHE.

Τα αποδεικτικά στοιχεία για το U = U είναι πλέον σαφή και αποδεκτά και όπως και άλλοι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί δημόσιας υγείας, το PHE θα πρέπει τώρα να το υποστηρίζει σαφώς και με συνέπεια στις δημοσιεύσεις του.

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

———-

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ.

[1] PHE.Trends in new HIV diagnoses and people receiving HIV-related care in the United Kingdom: data to the end of December 2017. Health Protection ReportVolume 12 Number 32. PHE gateway number: 2018392. September 2018.
https://www.gov.uk/government/statistics/hiv-annual-data-tables

[2] PHE press release. New HIV diagnoses across the UK fell by 17% in 2017.(04 September 2018)
https://www.gov.uk/government/news/new-hiv-diagnoses-across-the-uk-fell-by-17-per-cent-in-2017

Διαβάστε: Τρανς γυναίκες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το στοματικό σεξ

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από I-Base

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί