ΗΠΑ: Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 | 21:32

Καθώς έρχεται το 2018, αξίζει πιστεύουμε να αναφερθούμε στις χώρες που η ομοφυλοφιλία και η τρανς κατάσταση ποινικοποιούνται. Σε 76 χώρες του πλανήτη μας όπως προκύπτει από τις λίστες καταγραφής τόσο της ILGA όσο και άλλων διεθνών οργανώσεων, οι γκέι, λεσβίες, αμφί, τρανς, ίντερσεξ άνθρωποι εκτός των προκαταλήψεων, των διακρίσεων και του στίγματος, έχουν να αντιμετωπίσουν διώξεις, φυλακίσεις, βασανισμούς ή ακόμη και τον θάνατο λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας, έκφρασης ή χαρακτηριστικών φύλου τους, παρά τις σχετικές δράσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθεί η μετάφραση του σχετικού δημοσιεύματος του 76crimes.

Μαρίνα Γαλανού

———
Μετάφραση για το T-zine.gr Κ. Μελικέρτης

LGBTQI News

Καθώς έρχεται το 2018 σε 76 Χώρες όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη

Συνολικά, 72 χώρες έχουν νόμους σαφούς ποινικοποίησης της σεξουαλικής δραστηριότητας από λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφιλους, τρανς ή ίντερσεξ ανθρώπους (ΛΟΑΤΙ), σύμφωνα με την καταγραφή της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Γκέι, Αμφισεξουαλικών, Τρανς και Ίντερσεξ (ILGA).

Σε μια παρόμοια καταγραφή με το Erasing 76 Crimes blog, ένα σύνολο 76 χωρών έχει τέτοιους νόμους. Η διαφορά είναι θέμα κατηγοριοποίησης, όχι διαφοροποίησης σχετικά με το πού ισχύουν τέτοιοι περιοριστικοί νόμοι.

Κατά την άποψη του Erasing 76 Crimes blog, η λίστα της ILGA θα πρέπει να βελτιωθεί καθώς αφήνει εκτός την Αίγυπτο από μια λίστα 71 χωρών με τίτλο «Παράνομες οι σεξουαλικές δραστηριότητες του ίδιου φύλου», με νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, αλλά αναθεωρεί σε δήλωσή της ότι «72 κράτη συνεχίζουν να ποινικοποιούν τη συναινετική δραστηριότητα του ίδιου φύλου», διότι στην Αίγυπτο «οι σεξουαλικές σχέσεις του ίδιου φύλου είναι de facto αυστηρά απαγορευμένες». Στην πραγματικότητα, η Αίγυπτος είναι προφανώς από τις κατ’ εξοχήν χώρες σε ποσοστά φυλάκισης των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων. Σύμφωνα με αυτό το blog, στην Αίγυπτο ο ασαφής αλλά αυστηρός επιβαλλόμενος νόμος κατά της «ανηθικότητας» είναι εξίσου ένας νόμος κατά των ΛΟΑΤΙ όπως και σε πολλές χώρες υπάρχουν οι ασαφείς και συχνά μη επιβληθέντες νόμοι κατά των «αφύσικων πράξεων».

Επίσης συχνά δεν αναφέρεται το εγκληματικό καθεστώς Daesh, επίσης γνωστό ως Ισλαμικό κράτος, ISIS και ISIL, το οποίο δραστηροποιήθηκε στη Συρία και στο Ιράκ, μια σκληρή εξουσία κατά των ΛΟΑΤΚΙ. Με επιθέσεις από όλες τις πλευρές, η επικράτειά του έχει μειωθεί, αλλά εξακολουθεί να ελέγχει τη Ράκκα, τη Συρία, την οποία χρησιμεύει ως πρωτεύουσα του.

Ο αριθμός των 72 χωρών της ILGA μειώθηκε κατά 22% από το σύνολο των 92 χωρών του 2006, όταν η Παγκόσμια Ομάδα Δικαιωμάτων άρχισε να καταγράφει τους νόμους που χρησιμοποιούνται για την δίωξη των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων.

Σε αυτήν την δημοσίευση περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα των 76 χωρών:

Η Ινδονησία, όπου δύο μεγάλες επαρχίες καταδικάζουν τις ομοφυλοφιλικές πράξεις· και

 
Δύο άλλες πολιτικές οντότητες, εκτός από την Daesh / ISIS / ISIL, οι οποίες έχουν νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ αλλά δεν γίνονται δεκτές ως χώρες στη διεθνή κοινότητα – οι Νήσοι Κουκ, μια αυτοδιοικούμενη χώρα, οι κάτοικοι των οποίων έχουν την υπηκοότητα στη Νέα Ζηλανδία· και η Γάζα / Παλαιστίνη.

 
Η ILGA περιλαμβάνει αυτά τα τρία στη λίστα «Παράνομες οι σεξουαλικές δραστηριότητες του ίδιου φύλου», αλλά δεν τα περιλαμβάνει στην αναθεώρηση των 72 χωρών.

Από τη δημοσίευση της έκθεσης της ILGA State-Sponsored Homophobia που εκδόθηκε από την ILGA για το έτος 2016, η λίστα της ανερχόταν σε 75 χώρες. Τόσο οι Σεϋχέλλες όσο και η Ναουρού απέρριψαν τους νόμους κατά των ομοφυλοφίλων τον Μάιο του 2016. Στη συνέχεια, στις 10 Αυγούστου του 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπελίζ ανακάλεσε αυτό το νόμο του έθνους, της «αντι-σοδομίας» καθώς ίσχυε στο συναινετικό σεξ. Αυτό έφερε το σύνολο της ILGA σε 72 χώρες.

Η αβεβαιότητα αυτής της κατάστασης υπάρχει σε τουλάχιστον τρεις άλλες χώρες:

Τον Δεκέμβριο του 2016, το κοινοβούλιο του Τσαντ ενέκρινε ένα νέο ποινικό κώδικα, το οποίο καθιστά την σεξουαλική επαφή του ίδιου φύλου ως έγκλημα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αλλαγές εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο του Τσαντ ή ότι τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος. Ως εκ τούτου, το Τσαντ δεν περιλαμβάνεται στις τρέχουσες λίστες με τις χώρες που έχουν νόμους κατά των ΛΟΑΤΙ – ούτε στη λίστα αυτού του blog ούτε στη λίστα της ILGA.

 
Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017, το κοινοβούλιο στην Αγκόλα έδωσε αρχικά την έγκριση για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα της χώρας, για την μη απαγόρευση στην ιδιωτική, συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα του ίδιου φύλου μεταξύ ενήλικων. Εάν και πότε τεθεί σε ισχύ αυτή η νομοθεσία, η Αγκόλα θα αποσυρθεί από την λίστα.

 
Θα έπρεπε να προστεθεί στη λίστα η ημι-αυτόνομη δημοκρατία της Τσετσενίας, λόγω της βίαιης εκστρατείας κατά των γκέι και των αμφιφυλόφιλων, η οποία έχει σαρώσει την Τσετσενία τους τελευταίους μήνες; Αν και η Ρωσία και η Τσετσενία το αρνούνται, η αστυνομία συνέλαβε παράνομα τουλάχιστον 100 άνδρες, υποπτευόμενη τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Κρατήθηκαν σε δύο γνωστές παράνομες φυλακές, έχουν βασανιστεί, ταπεινωθεί και ξυλοκοπηθεί. Τουλάχιστον τρεις άνδρες έχουν δολοφονηθεί. Αλλά ούτε η Ρωσία ούτε η Τσετσενία έχουν νόμο κατά της σεξουαλικής δραστηριότητας του ίδιου φύλου.

 
Το σύνολο αυτής της καταγραφής θα ήταν 78 χώρες αν συμπεριληφθεί η Ρωσία και η Λιθουανία, δύο χώρες που δεν έχουν νόμους κατά των ομοφυλοφιλικών δραστηριοτήτων αλλά έχουν περιοριστικούς νόμους κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας». Η Λιβύη και η Νιγηρία έχουν παρόμοιους νόμους κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας», αλλά απαγορεύουν τις σχέσεις του ίδιου φύλου, οπότε βρίσκονται ήδη στην λίστα.

Το 2012, με βάση μια ξεχωριστή, σχεδόν πλήρης μέτρηση, το Ίδρυμα Παγκόσμιας Συμφιλίωσης του Αγίου Παύλου (St. Paul’s Foundation for International Reconciliation) ανέφερε συνολικά 76 χώρες. Η λίστα αυτή χρησιμοποιήθηκε εκείνο το έτος στο παγκόσμιο πρόγραμμα Spirit of 76 , το οποίο αποσκοπούσε στην κατάργηση αυτών των νόμων. Ενέπνευσε επίσης το όνομα αυτού του ιστολογίου – «Διαγραφή 76 εγκλημάτων», (Erasing 76 Crimes).

Αυτές είναι μερικές από τις πρόσφατες αλλαγές στη λίστα:

Τα μικρά έθνη του Παλάου στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, στον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τις ακτές της Κεντρικής Αφρικής, πρόσφατα αποποινικοποίησαν την ομοφυλοφιλία και αφαιρέθηκαν από τη λίστα αυτή το 2014.

 
Η Μοζαμβίκη, στη νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής, με πληθυσμό 24 εκατομμύρια, ενέκρινε ένα νέο Ποινικό Κώδικα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και αφαιρέθηκε από την λίστα αυτή στις αρχές του 2015.

 
Το Λεσόθο επίσης αφαιρέθηκε από την λίστα μετά την έγκριση ενός νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος εξάλειψε αποτελεσματικά το πρώην εγκληματικό νόμο περί της «σοδομίας».

 
Όπως σημειώθηκε παραπάνω, οι Σεϋχέλλες και η Ναουρού κατάργησαν τους νόμους κατά των ομοφυλοφίλων τον Μάιο του 2016, όπως και το Μπελίζ τον Αύγουστο του 2016.

Το Daesh (ή το ISIS / ISIL) προστέθηκε στην λίστα καθώς πέραν των υπολοίπων δημοσιοποιεί τις εκτελέσεις των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων στις περιοχές του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας που είναι υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων του. Η ILGA δηλώνει ότι η ιστοσελίδα «Nusr» [«Νίκη στα Αραβικά»], η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ο δικτυακός τόπος του ισλαμικού χαλιφάτου, έχει ένα τμήμα σχετικά με τη Νομική Νομολογία (κανόνες που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και τον ποινικό κώδικα). Μία από τις σελίδες κάτω από αυτό το τμήμα είναι αφιερωμένη στην «τιμωρία λόγω σοδομίας», η οποία δηλώνει: «Η τιμωρία που εφαρμόζεται βάσει θρησκευτικών ποινών για τη σοδομία είναι ο θάνατος, είτε είναι συναινετικός είτε όχι. Εκείνοι που αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει σοδομία, είτε πρόκειται γι’ αυτόν που την έπραξε είτε γι’ αυτόν που την δέχτηκε, πρέπει να θανατωθούν».

 
Όπως σημειώθηκε παραπάνω, τόσο οι Σεϋχέλλες όσο και η Ναουρού κατάργησαν τους νόμους κατά των ομοφυλοφίλων τον Μάιο του 2016. Και όπως σημειώθηκε παραπάνω, τον Αύγουστο του 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο στο Μπελίζ ανακάλεσε τον νόμο του έθνους, της «αντι-σοδομίας» καθώς ίσχυε στο συναινετικό σεξ.

 
Ακολουθεί η λίστα με τις 76 χώρες και τις ανεξάρτητες πολιτικές οντότητες με νόμους κατά της ομοφυλοφιλίας.

Αφρική

1 Αλγερία

2 Αγκόλα

3 Μποτσουάνα

4 Μπουρούντι

5 Καμερούν

6 Κομόρες

7 Αίγυπτος

8 Ερυθραία

9 Αιθιοπία

10 Γκάμπια

11 Γκάνα

12 Γουινέα

13 Κένυα

14 Λιβερία

15 Λιβύη

16 Μαλάουι (αναστολή εκτέλεσης του νόμου)

17 Μαυριτανία

18 Μαυρίκιος

19 Μαρόκο

20 Ναμίμπια

21 Νιγηρία

22 Σενεγάλη

23 Σιέρα Λεόνε

24 Σομαλία

25 Νότιο Σουδάν

26 Σουδάν

27 Σουαζιλάνδη

28 Τανζανία

29 Τόγκο

30 Τυνησία

31 Ουγκάντα

32 Ζάμπια

33 Ζιμπάμπουε

Την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής

34 Αφγανιστάν

35 Μπαγκλαντές

36 Μπουτάν

37 Μπρουνέι

38 Daesh (ή ISIS / ISIL)

39 Ινδία

40 Ιράν

41 Ιράκ

42 Κουβέιτ

43 Λίβανος (ο νόμος κρίθηκε άκυρος σε δικαστήριο το 2014 και αποκλείστηκε για χρήση ενάντια στην σεξουαλική δραστηριότητα του ίδιου φύλου σε άλλο δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2017)

44 Μαλαισία

45 Μαλδίβες

46 Μυανμάρ

47 Ομάν

48 Πακιστάν

49 Παλαιστίνη / Λωρίδα της Γάζας

50 Κατάρ

51 Σαουδική Αραβία

52 Σιγκαπούρη

53 Σρι Λάνκα

54 Συρία

55 Τουρκμενιστάν

56 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

57 Ουζμπεκιστάν

58 Υεμένη

Αμερική

59 Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

60 Μπαρμπάντος

61 Δομίνικα (Βλέπε «Ηγέτη της Δομίνικα: Καμία εφαρμογή του νόμου ενάντια στους γκέι»)

62 Γρενάδα

63 Γουιάνα

64 Τζαμάικα

65 Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

66 Αγία Λουκία

67 Άγιος Βικέντιος & Γρεναδίνες

68 Τρινιντάντ και Τομπάγκο

Ωκεανία

69 Νήσοι Κουκ

70 Ινδονησία (επαρχία Ατσέ και Νότια Σουμάτρα)

71 Κιριμπάτι

72 Παπούα Νέα Γουινέα

73 Σαμόα

74 Νησιά Σολομώντος

75 Τόνγκα

76 Τουβαλού

Ευρώπη

Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας. Η τελευταία ευρωπαϊκή περιοχή με τέτοιο νόμο ήταν η Βόρεια Κύπρος (αναγνωρισμένη ως χώρα μόνο από την Τουρκία), η οποία κατάργησε τον νόμο της τον Ιανουάριο του 2014.

Επίσης αξίζει να αναφερθούν οι χώρες της Ευρώπης, που όμως δεν είναι στη λίστα των χωρών με νόμους κατά της ομοφυλοφιλίας, όπου είναι:

Η Ρωσία, η οποία θέσπισε, το 2013, ένα νόμο κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» που απαγορεύει οποιαδήποτε θετική αναφορά στην ομοφυλοφιλία παρουσία ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένου και των μέσω κοινωνικών δικτύωσης

 
Η Λιθουανία, η οποία έχει παρόμοιο νόμο, όπου το 2015, εξέτασε, αλλά δεν έχει ακόμη εγκρίνει έναν άλλο νόμο που θα επιβάλλει πρόστιμα για οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση που «αψηφά τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες».

 
Η Ουκρανία, η οποία εξέτασε έναν τέτοιο νόμο το 2012 και το 2013, αλλά δεν τον ενέκρινε και φαίνεται να μην ασχολείται με αυτό το ζήτημα.

 
Η Μολδαβία, η οποία ενέκρινε και στη συνέχεια κατάργησε έναν τέτοιο νόμο το 2013.

 
Η Λευκορωσία, η οποία συζητούσε έναν τέτοιο νόμο στις αρχές του 2016.

 
Επιπλέον, στην Κεντρική Ασία, το Κιργιζιστάν τον Οκτώβριο του 2014 βρισκόταν στα πρόθυρα να περάσει ένα νόμο κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» που ήταν πιο σκληρός από αυτόν της Ρωσίας. Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, οποιοσδήποτε εκδήλωση σχετικά με τις σχέσεις του ίδιου φύλου, όπως και απλές συζητήσεις με παρουσία ανηλίκων, θα είναι έγκλημα που θα τιμωρείται με πρόστιμα και ποινή φυλάκισης. Στο Καζακστάν και ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός του Κοινοβουλίου ψήφισαν νομοσχέδιο «Για Την Προστασία των Παιδιών από Πληροφορίες που Βλάπτουν την Υγεία και την Ανάπτυξή τους», αλλά το συνταγματικό συμβούλιο το απέρριψε τον Μάιο του 2015, λέγοντας ότι η διατύπωση ήταν πολύ αόριστη.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η Λιβύη και η Νιγηρία έχουν επίσης νόμους κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» εκτός από τους νόμους που απαγορεύουν την σεξουαλική δραστηριότητα του ίδιου φύλου.

Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε λήψη αυτών των αρχείων PDF:
 

http://ilga.org/what-we-do/state-sponsored-homophobia-report/

http://ilga.org/what-we-do/maps-sexual-orientation-laws/

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από 76crimes.com

 

Το t-zine.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ