Fury


Τα Εξουθενωτικά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν τα Τρανς Άτομα Ταξιδεύοντας στον Κόσμο

Τα Εξουθενωτικά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν τα Τρανς Άτομα Ταξιδεύοντας στον ΚόσμοΕικονογράφηση: Hiro

Ο φόβος της βίας που θα μπορούσε να βιώσει στα χέρια αυτών των υπαλλήλων του TSA δεν είναι υπερβολικός. Μια έκθεση του 2014 από το National Coalition of Anti-Violence Programs αποκάλυψε πως τα τρανς άτομα είναι έξι φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν βίαιη συμπεριφορά από την αστυνομία σε σχέση με άλλα άτομα. Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε είναι πως, για εμάς, επεισόδια σαν και αυτό φέρνουν μαζί τους και την ισχυρή πιθανότητα σωματικής επίθεσης.

Για τα τρανς άτομα όμως, τα προβλήματα δεν σταματούν στο αεροδρόμιο. To Matador Network προτείνει στα   τρανς άτομα να ερευνούν καλύτερα τα μέρη που θέλουν να επισκεφτούν, μιας και οι προορισμοί που είναι ασφαλείς για τα cisgender άτομα δεν είναι το ίδιο ασφαλή και για αυτούς ή αυτές. Μέρη όπως το Belize και το Oman, καταπιέζουν και απαγορεύουν ανοιχτά τρανς εκδόσεις και γραπτά και έχουν απορρίψει μεταρρυθμίσεις σε νόμους που αδικούν τα τρανς άτομα. Στην Ευρώπη, 24 χώρες απαιτούν ακόμα από τα τρανς άτομα να στειρώνονται πριν αναγνωριστούν νομικά.

Ακόμα και στις χώρες που δεν αισθάνεσαι κάποια σωματική απειλή, τα προβλήματα δεν λείπουν. Ο Nevo είναι ένας non-binary τρανς που ζει στην Μελβούρνη. Όταν αναγνώριζε τον εαυτό του περισσότερο ως τρανς άντρας, ταξίδεψε στο Ισραήλ με την ομάδα του, τους Habonim Dror. Η συγκεκριμένη ομάδα εργάζεται σκληρά για να φέρει πιο κοντά τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Φτάνοντας στη χώρα, δυσκολεύτηκε να συνηθίσει τις πολιτισμικές διαφορές. «Νομίζω πως οι Ισραηλινοί είναι πιο απότομοι, πιο ωμοί άνθρωποι», σημείωσε. «Οπότε τους ένιωσα πιο αγενείς. Ο κόσμος με ρώταγε κατάφατσα πράγματα όπως «είσαι κορίτσι ή αγόρι». Άκουσα τον κόσμο να μιλάει για μένα χωρίς να προσπαθεί να το κρύψει».

Αλλά αυτές οι συμπεριφορές δεν ήταν τίποτα μπροστά στις δυσκολίες της γλώσσας. «Στα Εβραϊκά, δεν μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον χωρίς να κάνεις χρήση γένους», εξηγεί ο Nevo. «Υπάρχει το αρσενικό, το θηλυκό και δεν υπάρχει τρόπος να τα αποφύγεις».

Οι εμπειρίες του με τον Ιουδαϊσμό στο Ισραήλ ήταν και αυτές αρκετά δύσκολες. Το να είσαι τρανς και Εβραίος δεν είναι και κάτι τόσο περίπλοκο στην Μελβούρνη, αλλά στο Ισραήλ ένιωσε πως πήγε στα ιερά εδάφη χωρίς να αποκαλύψει πλήρως το ποιος είναι. Ανησυχούσε πως παρά το γεγονός ότι ήταν άντρας, το ότι δεν έλεγε στον κόσμο ότι ήταν τρανς ήταν παραπλανητικό και μπορεί να σήμαινε διαφορετικά πράγματα σε μια κουλτούρα που δεν ήταν η δική του.

Υπήρχαν όμως και οι καλές στιγμές. «Όταν κατάφερα και έπεισα έναν υπερ-ορθόδοξο τύπο να μου σφίξει το χέρι στο αντρικό τμήμα του δυτικού τοίχους -το οποίο ίσως και να είναι το πιο ιερό μέρος για τους Εβραίους- για μένα αυτό ήταν η σημαντικότερη στιγμή που έχω βιώσει μέχρι σήμερα σχετικά με το ποιος είμαι».

Περιμένοντας την πτήση μου στο αεροδρόμιο, άνοιξα το διαβατήριό μου και εξέτασα τη φωτογραφία δίπλα στο στοιχείο που αναγνώριζε το γένος μου ως θηλυκό. Σκέφτηκα να αλλάξω τη φωτογραφία μου για το επόμενο ταξίδι μου, αλλά μόλις σκέφτηκα όλη την χαρτούρα που θα χρειαζόταν κάτι τέτοιο άλλαξα γνώμη. Για να περάσω μέσα από ένα αυστραλιανό αεροδρόμιο χωρίς προβλήματα θα έπρεπε να αλλάξω το όνομά μου, να διορθώσω το πιστοποιητικό γέννησής μου και να ξαναβγάλω διαβατήριο. Είναι διαδικασίες χωρίς τελειωμό σχεδόν. Υπάρχει πάντα μια ακόμα φόρμα που πρέπει να συμπληρώσεις, πάντα ένα ακόμα άτομο στο οποίο πρέπει να πεις ποιος ή ποια είσαι. Θυμήθηκα ένα σχόλιο του Nevo: «Νομίζω ότι το να είσαι τρανς είναι δύσκολο όπου και αν είσαι και δεν νομίζω ότι αυτό αλλάζει όταν ταξιδεύεις, απλά είναι πιο εμφανές».

Νομίζω πως έχει δίκιο.

Μπορείτε να δείτε περισσότερη από την δουλειά του Fury εδώ.

 

Πηγή: Vice.com  δημοσιεύτηκε  16 Νοεμβρίου 2015

Το t-zine.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ