ΗΠΑ: Κυριακή, 9 Απριλίου 2017 | 23:25

Lambda Legal | 4 Απριλίου, 2017

Μετάφραση για το T-zine.gr Μαντώ Φ

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι δεν μπορούμε να απολύουμε ανθρώπους επειδή είναι γκέι.Με συντριπτική πλειοψηφία 8 προς 3, το Εφετείο της Έβδομης Περιφέρειας των ΗΠΑ, απεφάνθη ότι οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού παραβιάζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι τέτοιου είδους διακρίσεις εμπίπτουν στην κατηγορία των διακρίσεων λόγω φύλου σε παραβίαση του Τίτλου VII του Νομοσχεδίου για τα Πολιτικά Δικαιώματα του 1964, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται οι διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, του δέρματος, εθνοτικής καταγωγής και θρησκείας.

Με αυτή την απόφαση –αποτέλεσμα της υπόθεσης της Lambda Legal (αμερικάνικη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών για την προάσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας) σχετικά με την απόλυση της Kimberly Hively, μίας εκπαιδεύτριας του Ivy Tech Community College, η οποία απολύθηκε επειδή είναι λεσβία – το Εφετείο της Έβδομης Περιφέρειας γίνεται το πρώτο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο το οποίο καταλήγει σ’ αυτό το συμπέρασμα και θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο στην Αμερική όσον αφορά στο εργατικό δίκαιο για την ΛΟΑΤ κοινότητα.

Τον Αύγουστο του 2014, η Kimberly Hively μήνυσε το Ivy Tech Community College, υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο παραβίασε τον Τίτλο VII του Νομοσχεδίου για τα Πολιτικά Δικαιώματα του 1964, με την άρνησή του για την πλήρη απασχόληση και προαγωγή της αφού την είδαν να φιλιέται με την τότε σύντροφό της στο χώρο στάθμευσης του Κολεγίου.

Στη δίκη, η αγωγή της Kimberly απορρίφθηκε και υποστηρίχθηκε ότι ο Τίτλος VII – ο οποίος απαγορεύει στους εργοδότες να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων λόγω φύλου, φυλής, χρώματος του δέρματος, εθνοτικής καταγωγής και θρησκείας – δεν προστατεύει τους εργαζόμενους-ες από διακρίσεις λόγω ομοφυλοφιλίας.

Lambda Legal client Kim Hively

Τον Απρίλιο του 2015, η οργάνωση Lambda Legal άσκησε έφεση στο Εφετείο της Έβδομης Περιφέρειας, επιδιώκοντας την ανατροπή και αποκατάσταση της καταγγελίας της Kimberly. Μία τριμελής επιτροπή δικαστών απέρριψε την αγωγή της τον Ιούνιο του 2016, αλλά η LambdaLegal ζήτησε την επανεκδίκαση της υπόθεσης από την πλήρη σύνθεση του Εφετείου της Έβδομης Περιφέρειας το οποίο αποτελείται από έντεκα δικαστές.

Στις 11 Οκτωβρίου του 2016, το αίτημά της έγινε δεκτό, και τον Νοέμβριο, ο Greg Nevins, Διευθυντής του Προγράμματος Δίκαιης Εργασίας για την Lambda Legal, ζήτησε από το δικαστήριο να ανακαλέσει την απόφασή του η οποία αυθαίρετα περιόριζε την ισχύ του Τίτλου VII.

«Σε πολλές πόλεις και Πολιτείες εντός της χώρας, λεσβίες και γκέι εργαζόμενες-οι απολύονται επειδή αγαπάνε άτομα του ίδιου φύλου. Αλλά, με αυτήν την απόφαση, η ομοσπονδιακή νομοθεσία συμμορφώνεται με την κοινή γνώμη: το 90% των Αμερικάνων ήδη πιστεύει ότι οι ΛΟΑΤ άνθρωποι ως εργαζόμενοι-ες πρέπει να αξιολογούνται με κριτήριο την αποδοτικότητά τους, κι όχι το ποιον-α αγαπάνε ή πως αυτοπροσδιορίζονται. Πλέον, μέσα από αυτή την υπόθεση αλλά κι άλλες παρόμοιες, αυτή η αρχή υποστηρίζεται κι από τα δικαστήρια,» λέει ο Greg Nevins, Διευθυντής του Προγράμματος Δίκαιης Εργασίας για την οργάνωση, Lambda Legal.

«Αυτή η απόφαση αλλάζει τα δεδομένα για τις λεσβίες και τους γκέι εργαζόμενες-ους οι οποίες-οι αντιμετωπίζουν διακρίσεις στο χώρο της εργασίας, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εργοδότες: Οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην εργασία είναι εναντίον του νόμου».

«Σήμερα, η αγάπη νίκησε για ακόμη μία φορά», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Lambda Legal, Rachel B. Tiven. «H Kim Hively αγαπούσε τη δουλεία της ως δασκάλα μαθηματικών στο Ivy Tech Community College, αλλά απολύθηκε επειδή είναι λεσβία. Σήμερα, το Εφετείο της Έβδομης Περιφέρειας λέει ξεκάθαρα: Αυτό είναι λάθος! Το κίνημά μας αφορά στην αγάπη και την περηφάνια. Περηφάνια για τον εαυτό σου και τη δουλειά σου, καθώς και ελευθερία να αγαπάς όποιον-α θες και να χαίρεις ίσου σεβασμού. Ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η οργάνωση Lambda Legal συνεχίζει να νικάει στα δικαστήρια, κάνοντας τη χώρα μας καλύτερη».

«Όλο αυτό τον καιρό έλεγα ότι αυτό που συνέβη σ’ εμένα δεν ήταν ηθικά σωστό, αλλά ούτε νόμιμο. Ευτυχώς, χάρη σ’ αυτή την απόφαση, θα έχω μία δίκαιη δίκη» είπε η Kimberly Hively. «Καμία και κανένας δεν θα έπρεπε να απολύεται επειδή είναι λεσβία, γκέι ή τρανς, όπως συνέβη σ’ εμένα και είναι ιδιαίτερα ενδυναμωτικό να γνωρίζω ότι πλέον ο νόμος προστατεύει εμένα και τους/τις άλλους-ες ΛΟΑΤ εργαζόμενους».

© T-zine.gr με πληροφορίες από Lambda Legal

Το t-zine.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ