10 πρωτοπόρες τρανς γυναίκες για τις οποίες σίγουρα δεν σας είπαν τίποτε στο μάθημα της Ιστορίας. (μέρος Α΄)

10 πρωτοπόρες τρανς γυναίκες για τις οποίες σίγουρα δεν σας είπαν τίποτε στο μάθημα της Ιστορίας. (μέρος Α΄)

Η εβδομάδα και μήνας ευαισθητοποίησης για τους τρανς ανθρώπους, μας οδηγεί μέχρι την Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, που κάθε χρόνο τιμάται την 20η Νοεμβρίου. Η Autostraddle, μια ιστοσελίδα κυρίως για τις queer γυναίκες, είναι συμπεριληπτική προς τις queer τρανς γυναίκες και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να τιμούμε τις τρανς γυναίκες όλο το χρόνο. Όχι να αναφερόμαστε στις τρανς γυναίκες μόνο για νεκρολογίες την εκάστοτε Ημέρα Τρανς Μνήμης.

10-protopores-trans-gynekes-gia-tis-opies-sigoura-den-sas-ipan-tipote-sto-mathima-tis-istorias

Έτσι, όλη αυτήν την εβδομάδα θα αφοσιωθούμε ώστε να στραφούν τα φώτα σε διάφορα άρθρα για τις τρανς γυναίκες, με ιδιαίτερη έμφαση στις αφροαμερικάνες τρανς.

Όταν ο λόγος έρχεται στην πρώιμη ιστορία των πρωτοπόρων τρανς, το ποιο πιθανόν είναι να ακούσετε μόνο δύο ονόματα – Lily Elbe και Christine Jorgensen. Τα πράγματα όμως γίνονται όλο και καλύτερα καθώς τώρα μπορούμε να μιλήσουμε και για ηγετικές φυσιογνωμίες, όπως είναι η Sylvia Rivera και η Marsha P. Johnson. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι Elbe και Jorgensen είναι αξιόλογες ιστορικές φιγούρες, πάλι είναι αλήθεια ότι Rivera και Johnson έχουν σε πολλά σημεία μυθοποιηθεί από τον κόσμο. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσουμε για άλλες τρανς γυναίκες όπου είναι λιγότερο γνωστές, αλλά είχαν την δική τους έμμεση συνέπεια την εποχή που έζησαν και έδωσαν αξιοσημείωτα παρών στην τρανς ιστορία.

Είναι κατά κανόνα αρκετά δύσκολο να προδιαγραφεί (με τις σύγχρονες ρίμες όπως: τρανς, κουίρ κ.λ.π.) η ακριβής ταυτότητα εκείνων των ανθρώπων από το παρελθόν. Αλλά θεωρούμε ότι δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία με ποια ετικέτα φύλου θα περάσουν οι συγκεκριμένες τρανς γυναίκες σε αυτή τη λίστα. Κάτι που θα ήταν εφικτό να τις προσδιόριζε μόνο εάν ήταν ζωντανές σήμερα. Ούτως ή άλλως παραμένουν σημαντικές προσωπικότητες στην τρανς ιστορία της Αμερικής (και κάποιες σε διεθνή επίπεδο) ώστε το φύλο τους να μην ήταν συμμορφούμενα με τους κανόνες και τον δίπολο τρόπο της τότε κοινωνίας των ανθρώπων. Αυτή η λίστα βέβαια είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς υπάρχουν δεκάδες και δεκάδες άλλα πρωτοπόρα τρανς άτομα χωρίς τα οποία δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα.

Mary Jones

A really transmisogynistic lithograph printed in New York newspapers during Jones’ trial.
A really transmisogynistic lithograph printed in New York newspapers during Jones’ trial.

Η πρώτη φιγούρα μας έρχεται πίσω από το 1836. Η Mary Jone υπήρξε μαύρη εργάτρια του σεξ στη Νέα Υόρκη της οποίας η ιστορία είναι από τις πρώτες επίσημες καταγραφές που έχουμε για μια όντως τρανς γυναίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το καλοκαίρι του 1836, η Τζόνς συνελήφθηκε γιατί είχε κλέψει από το πορτοφόλι ενός πελάτη που κοιμήθηκαν μαζί 99$ (τα οποία σήμερα αντιστοιχούν με 2.600$ τουλάχιστον). Ρόμπερτ Χίσλαμ (λεγόταν ο συγκεκριμένος πελάτης της Τζόνς) ήταν λευκός ενώ εργαζόταν σαν χτίστης. Την κατήγγειλε στην Αστυνομία για την κλοπή και όταν εκείνη συνελήφθη αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν ‘’φυσιολογική’’ γυναίκα.

Το θέμα τέθηκε αμέσως σε δικαστική αρμοδιότητα όπου η Τζόνς εμφανίστηκε ντυμένη με κομψά γυναικεία ρούχα και εξήγησε στην έδρα: Ότι είναι από την Νέα Ορλεάνη και πάντα ντυνόταν έτσι γιατί αυτό ένιωθε. Επίσης απεκάλυψε ότι με κάποιο κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας που έδενε από την μέση της με ένα ζωνάρι και κατάλληλα κομμένο κάθετα, έπειθε τους άντρες της εποχής της πως ήταν γυναίκα και είχε εμμηνόρροια.

Έτσι, είτε οι άνδρες στη δεκαετία του 1830, ήταν εξαιρετικά ανίδεοι για το σώμα των γυναικών είτε αρπαζόντουσαν από μια οποιαδήποτε δικαιολογία που θα μπορούσαν εύκολα να βρουν για να δικαιολογήσουν και εξηγήσουν γιατί έκαναν σεξ με μια τρανς γυναίκα.

Το δικαστήριο, όπως ήταν αναμενόμενο, συμπεριφέρθηκε πολύ φρικτά και δίχως καμία συμπάθεια προς το άτομό της Τζόνς . Την αντιμετώπισαν αισχρά και με γέλιο, άρπαξαν την καλοχτενισμένη περούκα της, ξέσχισαν τα ρούχα της και την ξυλοφόρτωσαν.

Τελικά στις 18 Ιουνίου 1836, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για την ‘’μεγάλη’’ κλοπή και επιβαλλόταν να τα εκτίσει στην κρατική φυλακή.

Frances Thompson

A depiction of the Memphis Riots.
A depiction of the Memphis Riots.

Η Frances Thompson ήταν μία μαύρη πρώην σκλάβα και είναι πολύ πιθανόν να είναι η πρώτη τρανς γυναίκα όπου βρέθηκε επίσημα στο Κογκρέσο (καθώς κατάθεσε ενώπιον σε μια επιτροπή λεπτομερούς εξέτασης συνθηκών) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το 1866, η ίδια εμφανίστηκε και κατέθεσε εμπρός στην επιτροπή διερεύνησης για την εξέγερση των δούλων που είχε συμβεί στις αρχές του Μάιου της ίδιας χρονιάς στο Μέμφις του Τεννεσί, ενώ η Thompson είχε βιαστεί μαζί με μία Σμίθ, στον ύπνο τους, από επτά λευκούς άνδρες (ένα σύνηθες περιστατικό για τους αφεντικούς με τις σκλάβες της εποχής εκείνης). Ετούτο ήταν το γεγονός όπου ‘’άναψε τη φωτιά’’ και επί τρεις ημέρες όλη η λευκή κοινότητα του Μέμφις κακοποιούσε τους πλέον χειραφετημένους σκλάβους που ζητούσαν την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. 46 Αφροαμερικανοί δολοφονήθηκαν, περίπου 80 τραυματίστηκαν, και αρκετές μαύρες γυναίκες μαρτύρησαν τον συνεχόμενο βιασμό τους.

Η Thompson τότε κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου ότι επτά λευκοί ταραξίες είχε σπάσει την πόρτα και μπήκαν μέσα στο οίκημα που μοιραζόταν με μία άλλη πρώην σκλάβα, την Λούσι Σμιθ. Μετά από τις αποτρόπαιες πράξεις τους, οι λευκοί άνδρες απαίτησαν και πήραν ότι χρήσιμο βρήκαν. Δέκα χρόνια αργότερα, η Frances Thompson συνελήφθη γιατί “είναι ένας άνδρας ντυμένος με γυναικεία ρούχα”. Η σύλληψή της που έγινε με δικαιολογία την κατηγορία της ‘’παρενδυσίας’’ όπου και χρησιμοποιήθηκε από τις εφημερίδες στο Μέμφις για να δυσφημιστεί το όνομά της και να μειώσουν συκοφαντικά την ιστορία ότι βιάστηκε σαν γυναίκα ξεσηκώνοντας ‘’αναίτια’’ τους μαύρους σκλάβους του Μέμφις τον Μάιο του 1866.

(συνεχίζεται)

Μετάφραση για το T-zine.gr
Άννα Αποστολοπούλου

© T-zine.gr με πληροφορίες από Autostraddle.