Now Reading
11 Φεβρουαρίου – Διεθνής Ημέρα Γυναικών στις Eπιστήμες | Τα τρανς πρόσωπα γίνονται ολοένα και πιο ορατά στις επιστήμες.

11 Φεβρουαρίου – Διεθνής Ημέρα Γυναικών στις Eπιστήμες | Τα τρανς πρόσωπα γίνονται ολοένα και πιο ορατά στις επιστήμες.

11 Φεβρουαρίου σήμερα – Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη. Κατά πόσο όμως τα τρανς άτομα και ιδίως οι τρανς γυναίκες είναι ορατές στο πεδίο των επιστημών;

11 Φεβρουαρίου – Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στις επιστήμες | Τα τρανς πρόσωπα γίνονται ολοένα και πιο ορατά στις επιστήμες.

[itakdalee/iStock/Getty Images Plus]

Όταν υπάρχει μία κοινότητα ανθρώπων όπως εσύ, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει στην αυτοκατανόηση, αυτοαποδοχή, να προχωρήσεις στη ζωή σου. Μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σου, να μοιραστείτε εμπειρίες, γνώση, να παρέχεται υποστήριξη, αλληλεγγύη.

Τούτο ισχύει για όλους τους ανθρώπους, ισχύει φυσικά και για τα τρανς άτομα που δραστηριοποιούνται στον ανταγωνιστικό τομέα των ερευνητικών επιστημών, όπως συμβαίνει με την Izzy Jayasinghe.

[Η Izzy Jayasinghe.]

Είναι Βιοφυσικός. Η ερευνητική της εργασία επικεντρώνεται στο πώς τα μόρια των πρωτεϊνών μπορούν να βοηθήσουν να στέλνονται μηνύματα μεταξύ ή διαμέσου των των κυττάρων του σώματος. Το μηνύματα αυτά μπορεί να παίρνουν τη μορφή των ηλεκτρικών παλμών ή και μηχανικών δυνάμεων. Είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Leeds της Αγγλίας. Και είναι τρανς γυναίκα.

Η Jayasinghe, μεγάλωσε στη Σρι Λάνκα, μία χώρα κοντά στη νότιο Ινδία. Στη γέννησή της καταγράφηκε ως αγόρι. Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, η οικογένειά της αντιλήφθηκε μεν πως η πραγματική της ταυτότητα είναι άλλη, όμως δεν το αποδέχτηκε όταν προσπάθησε να εκφράσει τη θηλυκή της ταυτότητα.

“Μία θεία μου με βοηθούσε να βάψω τα νύχια μου”, μας λέει η Jayasinghe. Οι γονείς της όμως της έλεγαν πως αυτό δεν ήταν σωστό. Κάποιες φορές, ντυνόταν με τα ρούχα της μητέρας της. Γίνονταν έξαλλοι μαζί της.

Το σημείο καμπής ήρθε όταν η Jayasinghe έφτασε στα 16 της και κατάφερε να συνθέσει έναν κομπιούτερ από λειτουργικά μέρη που βρήκε διάσπαρτα. Τώρα πλέον μπορούσε να μπει στο ίντερνετ για πρώτη φορά. Μπορούσε να βρει ιστοσελίδες που αναφέρονταν στο θέμα που την έκαιγε. Για τα τρανς άτομα.

“Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έμαθα πως υπάρχουν άνθρωποι σαν εμένα”, μας λέει. “Βρήκα τις λέξεις που μπορούσαν να περιγράψουν ποιά είμαι”.

Η οικογένεια της Jayasinghe μετακόμισε αργότερα στη Νέα Ζηλανδία. Εκεί σπούδασε βιοϊατρικές επιστήμες στο κολλέγιο. Ακολούθως εργάστηκε σε ερευνητικά εργαστήριο στην Αυστραλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποιούσε μικροσκόπια για να εξερευνά την “καρδιά” των κυττάρων.

Όμως η Jayasinghe αναγκαζόταν να κρύβει τη ταυτότητα φύλου της από τα περισσότερα άτομα που γνώριζε. Χρησιμοποιούσε ακόμη ένα όνομα που τη πλήγωνε, το αντρικό όνομα που της απέδωσαν οι γονείς της όταν γεννήθηκε. Στη δουλειά ντυνόταν με αντρικά ρούχα.

“Σκεφτόμουν πως αυτό ήταν το πιο ασφαλές για μένα”, μας λέει. “Ήταν όμως επώδυνο, καθόλου ασφαλές στη πραγματικότητα για τον εσωτερικό μου κόσμο”.

Μερικά χρόνια αργότερα, βρήκε δουλειά ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Η ίδια με σκληρή εργασία κατασκεύασε ένα μικροσκόπιο ικανό να παρατηρεί δομές που ονομάζονται “κανάλια ασβεστίου” στην καρδιά των κυττάρων. Με την ομάδα της εξερεύνησαν πως αυτά κανάλια επιδρούν στον ρυθμό της καρδιάς. Για την Jayasinghe ήταν συναρπαστικό να βλέπει αυτές τις εικόνες μέσα απ’ το μικροσκόπιό της. “Έχεις αυτήν την εικόνα μπροστά στα μάτια σου και ξέρεις ότι μόνο εσύ μπορείς να τη δει, πριν από σένα καμία”, μας λέει. “Αυτό είναι από μόνο του υπέροχα κουλ”.

Όσο βρισκόταν στο Leeds, η Jayasinghe μπόρεσε να διασυνδεθεί με τη τοπική τρανς κοινότητα της πόλης. Έβλεπε στο youtube βίντεο με την τρανς βιόλογο και ταινιογράφο Amanda Prosser. H Jayasinghe, έστειλε e-mail στη Prosser που ζούσε κοντά της και της ζήτησε να μιλήσουν. Στη συνέχεια η Prosser, τη συνέστησε στις φίλες της. Ανάμεσα στις φίλες της, άλλες τρανς γυναίκες.

Αυτό ήταν το δεύτερο σημείο καμπής για την Jayasinghe. Αποφάσισε να προχωρήσει στη μετάβασή της. Έστειλε ένα γράμμα στους γονείς της καθώς και σε φίλους και γνωστούς της. Αυτοσυστήθηκε εκ νέου με το όνομα Izzy και με θηλυκές αντωνυμίες πλέον. Και στους συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο τους έδωσε την ημερομηνία όπου, όπως τους έγραψε: “Θα έρθω να εργαστώ ξανά ως η εαυτή μου”. Τους συμπλήρωνε, δε, πως ήταν ανοικτή να απαντήσει σε ότι ερωτήσεις είχαν για το γεγονός πως είναι τρανς γυναίκα.

Κάποιοι εξ αυτών αντέδρασαν περίεργα. Οι περισσότεροι, όμως, της είπαν: “Θέλουμε να σε υποστηρίξουμε”.

Δείτε Επίσης

Τα πράγματα προχωρούν. Σε όλους τους τομείς. Και οι τρανς επιστήμονες και ερευνητές μπορούν να βρουν την αίσθηση της κοινότητας. Αρκετά πανεπιστήμια και κολέγια έχουν ΛΟΑΤΚΙ+ συνδέσμους. Ενδεικτικό είναι πως πλέον υπάρχει ο ιστότοπος 500 Queer Scientists. Ή μπορεί να ψάξουν στα hashtags #lgbtstem και #transinstem στο Twitter. Οργανισμοί όπως οι LGBT STEM και oSTEM βοηθούν ως σύνδεσμος μεταξύ τρανς ερευνητών.

“Βρίσκοντας ανθρώπους όπως εσύ, αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά”, μας λέει. “Δεν είσαι μόνη σου”.

Δείτε το σχετικό βίντεο.

 

Νέα | T-zine.gr | 11.02.2023

 

© T-zine.gr – με πληροφορίες απ’ την ιστοσελίδα του Science News Explore

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
1
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί