Now Reading
11 Φεβρουαρίου: Tammy Baldwin

11 Φεβρουαρίου: Tammy Baldwin


Σαν Σήμερα 11 Φεβρουαρίου – LGBTQI People in History


 

Update: 11 Φεβρουαρίου 2021
 

T-zine.gr

Τάμυ Μπόλντουϊν

Tammy Baldwin
(11 Φεβρουαρίου 1962)

Η Τάμυ Μπόλντουϊν υπήρξε η πρώτη ανοικτά ομοφυλόφιλη γυναίκα που εξελέγη στο Κονγκρέσσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εξελέγη με το κόμμα των Δημοκρατικών στο νομοθετικό σώμα και υπήρξε υποστηρικτής των λοατ δικαιωμάτων και όχι μόνο. Τα ενδιαφέροντά της στράφηκαν σταθερά στα ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος, υγείας και εκπαίδευσης και οι ψηφοφόροι της στο Γουϊσκόνσιν εκτιμώντας τη δουλειά της την εξέλεξαν τέσσερις φορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1962 και μεγάλωσε μαζί με τον παππού και τη γιαγιά της, απ’ τη μεριά της μητέρας της. Οι γονείς της είχαν χωρίσει λίγο μετά τη γέννησή της, ενώ όταν ήταν εννιά χρόνων η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε έναν αφροαμερικανό. Η ίδια ανακαλεί περιπτώσεις που τους σταματούσαν στο δρόμο ρωτώντας πως το παιδί έχει τόσο γαλανά μάτια. Από τότε κατάλαβε πως η κοινωνία θέτει τους περιορισμούς και την αδικία.

Αποφοίτησε απ’ το σχολείο της (Madison West High School) το 1980 και συνέχισε τις σπουδές της στο Smith College, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της το 1984, στη διοίκηση και τα μαθηματικά. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Γουϊσκόνσιν, όπου ξεκινά την πολιτική της καριέρα. Το 1986 εκλέγεται επόπτης στην επαρχία Dane County, όπου υπηρετεί έως το 1994. Παράλληλα σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Γουϊσκόνσιν, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της το 1989 και εξάσκησε το επάγγελμα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το 1989 κάνει το πρώτο της άλμα σε εθνικό επίπεδο εκλεγόμενη ως η πρώτη γυναίκα απ’ το Γουϊνσκόνσιν στο Αμερικανικό Κονγκρέσσο, αλλά και η πρώτη ανοικτά λεσβία που εκλέγεται σ’ αυτή τη θέση εθνικά.

Από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει τα λοατ δικαιώματα, μιλώντας για πρώτη φορά για την ανάγκη ύπαρξης νόμου κατά των εγκλημάτων μίσους σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ μιλά ανοικτά για την κατάργηση του ορισμού του γάμου ως πράξη μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

Οι αγώνες της για τα λοατ δικαιώματα συνεχίζονται και το 2002 φαίνονται τα πρώτα σύννεφα όταν στη προεκλογική της καμπάνια, ομάδα συντηρητικών τυπώνουν κάρτες με δύο άντρες αγκαλιασμένους και από κάτω τη φωτογραφία της, με την ερώτηση: «Αυτή είναι η εικόνα του Γουϊνσκόνσιν που θέλουμε;»

Τις κάρτες αυτές εικάζεται ότι ήταν έμπνευσης του Ρεπουμπλικανού αντίπαλού της Ron Greer, ο ίδιος όμως το αρνείται. Ωστόσο όμως οι ομοφυλοφοβικές αυτές τακτικές αποτυγχάνουν και η Τάμυ Μπόλντουϊν επανεκλέγεται με σημαντικό ποσοστό 63%. Υπηρετεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι μέλος της Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας.

Η προσωπική της ζωή βρίσκεται σε σταθερή ρότα από το 1996, όταν γνώρισε την σύντροφό της, Lauren Azar, περιβαλλοντική δικηγόρο.

Βιβλιογραφία

– Bull, Chris. “Take a Seat.” The Advocate (February 16, 1999): 42.

– Clark, Anita. “Anti-Gay Postcard Is Denounced by Greer; The Mailer, Sent by a Virginia-based Organization, Is Aimed at Baldwin.” Wisconsin State Journal (Madison) (November 2, 2002): B1.

– Conniff, Ruth. “Tammy Baldwin.” The Progressive 63 (January 1999): 64.

– Pauken, Heidi. “The Students’ Rep: Wisconsin Congresswoman Tammy Baldwin Knows How to Represent–and Turn out–Young People.” The American Prospect 14 (October 2003): A22-24.

– Stan, Adele. “Baldwin’s New Battle.” The Advocate 916 (June 8, 2004): 26-29.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη και Wikipedia, Glbtq.Com, Biblionet.Gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί