Now Reading
12 Ιανουαρίου : Χάρι Μπένζαμιν

12 Ιανουαρίου : Χάρι Μπένζαμιν

 
Σαν Σήμερα 12 Ιανουαρίου – LGBTQI People in History


T-zine.gr

Χάρι Μπένζαμιν

Benjamin, Dr. Harry
(12 Ιανουαρίου 1885 – 24 Αυγούστου 1986)

Harry Benjamin

Ο Χάρι Μπένζαμιν υπήρξε πρωτοπόρος γιατρός-ερευνητής, από τους πρώτους που αντικείμενο της έρευνάς του ήταν τα διεμφυλικά άτομα.

Ο Χάρι Μπένζαμιν γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 12 Ιανουαρίου του 1885. Όταν ήταν φοιτητής πανεπιστημίου, το κοινό ενδιαφέρον για την μελέτη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, τον συνέδεσε με στενή φιλία με τον Μάγκνους Χίρτσφελντ, ηγέτη και ιδρυτή του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλόφιλων και διευθυντή του Institute for Sexual Science.

Ο Μπένζαμιν συνόδευσε τον Χίρτσφελντ σε επισκέψεις του σε μπαρ του Βερολίνου που σύχναζαν γκέι και διεμφυλικά άτομα όταν ο Χίρτσφελντ ερεύνησε και έγραψε το “Die Transvestiten” το πρώτο μεγάλο εγχειρίδιο που επικέντρωσε στο φαινόμενο της διεμφυλικότητας, το οποίο εκδόθηκε το 1910.

Ο Μπένζαμιν τελείωσε τις ιατρικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν το 1912, και ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1913 με σκοπό να δουλέψει ως ιατρός σε ερευνητική εργασία για τη φυματίωση. Επιχείρησε να γυρίσει στη Γερμανία το 1914 στο ξέσπασμα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, μα το πλοίο του άλλαξε την πορεία του από την Νέα Υόρκη και τελικώς κατευθύνθηκε στην Αγγλία. Μετά από τη διαμονή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης σαν εχθρός – ξένος, επέτρεψαν στον Μπένζαμιν να γυρίσει στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών και έκανε μια πετυχημένη πρακτική.

Το 1920 και το 1930, ο Μπένζαμιν είχε στενές επαφές με τον Χίρτσφελντ και τον βιεννέζο ενδοκρινολόγο Ίτζεν Στέινατς , ειδικό σε αντι-γηραντικές θεραπείες όπου έκανε τα πρώτα πειράματα για να καθορίσει το ρόλο των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης στην παραγωγή των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου. Ο Μπένζαμιν έγινε γνωστός ως προεξέχων «γεροντοθεραπευτής» που χορηγούσε ενέσιμες ορμόνες που αποκαθιστούσαν τη λίμπιντο των γηραιότερων ασθενών του. Επέστρεψε στη Γερμανία και την Αυστρία για να επισκεφθεί φίλους και συναδέλφους, η ραγδαία εξέλιξη όμως του Ναζισμού τον ανάγκασε να επιστρέψει.

Μέχρι το 1940, ο Μπένζαμιν περνούσε τα καλοκαίρια του στο Σαν Φρανσίσκο και ήταν το 1949, όταν για πρώτη φορά έδειξε επαγγελματικό ενδιαφέρον για έναν διεμφυλικό ασθενή. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι γιατροί στη Νέα Υόρκη αρνούνταν να χορηγήσουν ορμόνες ή να κάνουν εγχείρηση επαναπροσδιορισμού του φύλου σε ασθενείς που το ζητούσαν.

Νωρίς το 1950, ειδικά μετά την εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου της Κριστίν Τζόρτζεσεν στην Δανία που έγινε πρώτο θέμα παγκοσμίως το 1952, ο Μπένζαμιν βρέθηκε στο κέντρο των ιατρικών συζητήσεων σχετικά με την τρανσεξουαλικότητα. Παρόλο που δεν είναι «δικός» του ο όρος transsexual (η τιμή πηγαίνει στον Ντέιβιντ Κόλντγουελ το 1949), ο Μπένζαμιν προσπάθησε όσο κανείς ώστε αυτή η λέξη να γίνει διεθνής.

Ιδιωτικά, ο Μπένζαμιν χορήγησε σε πάρα πολλά, αν όχι εκατοντάδες, νέα διεμφυλικά άτομα ορμόνες, και έκανε κάποιες επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου. Το 1966, όταν εξέδωσε το “The Transsexual Phenomenon”, ο Μπέντζαμιν θεωρήθηκε ως ο ειδικότερος επί του θέματος.

Η μέθοδος του Μπέντζαμιν για την αντιμετώπιση των διεμφυλικών ατόμων παραμένει κλασσική ακόμη, παρά την μεγάλη πρόοδο της ιατρικής. Προς τιμήν του για τη πρωτοποριακή του συνεισφορά, ο οργανισμός των ιατρικών και ψυχοθεραπευτικών επαγγελματιών όπου ασχολούνται με την φροντίδα των διεμφυλικών ατόμων, είναι γνωστός ως «The Harry Benjamin International Gender Dysphoria Association» (HBIGDA).

Ο Μπένζαμιν διατήρησε μια δραστήρια προσωπική και επαγγελματική ζωή μέχρι τις αρχές το 1980. Πέθανε στη Νέα Υόρκη, στην ηλικία των 101 χρόνων.

*** Βιβλιογραφία

– Harry Benjamin Collection. Library and Archives of the Kinsey Institute for Research in Sex, Gender, and Reproduction, Indiana University, Bloomington, Indiana.

Δείτε Επίσης

– Luther, Betty. The Medical Invention of Gender: Harry Benjamin and Transsexual Surgery, 1949-1966. Unpublished B.A. Honors Thesis, Harvard University, 2003.

– Meyerowitz, Joanne. How Sex Changed: A History of Transsexuality in the United States. Cambridge: Harvard University Press, 2002.

– Pfaefflin, Friedemann. “Sex Reassignment, Harry Benjamin, and Some European Roots.” International Journal of Transgenderism 1.2 (October-December 1997): www.symposion.com/ijt/ijtc0202.htm.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη και Glbtq.Com

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί