13 Οκτωβρίου: Reed Erickson


Σαν Σήμερα 13 Οκτωβρίου – LGBTQI People in History


Reed Erickson

Ο Reed Erickson υπήρξε μία αινιγματική φιγούρα, συχνά αντικείμενο εικασιών για τη ζωή του. Ήταν από τους πρώτους ίσως τρανς άντρες, γνωστός για την φιλανθρωπική του δραστηριότητα. Ακόμη υπάρχει και το ίδρυμα Erickson Educational Foundation που ίδρυσε ο ίδιος.

reed-erickson

Ο Erickson γεννήθηκε ως Rita Alma Erickson στο El Paso του Τέξας στις 13 Οκτωβρίου του 1917. Μεγάλωσε στην Philadelphia και πήρε μαθήματα γραμματέως στο Temple University, δεν έδειξε όμως ενδιαφέρον για το επάγγελμα.

Στην συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά του στο Baton Rouge της Louisiana, όπου σπούδασε μηχανικός στο Louisiana State University. Αποφοιτά το 1946, όντας η πρώτη γυναίκα (πριν κάνει την μετάβαση) με τέτοιο πτυχίο.

Στην αρχή εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ αργότερα άνοιξε δική του, με αντικείμενο τη κατασκευή κερκίδων και σταδίων. Βοήθησε ωστόσο τον πατέρα του έως τον θάνατό του το 1962.

Ο Erickson έζησε ως λεσβία έως τη δεκαετία του 50 κατά την οποία ήταν υπό επιτήρηση από το FBI καθώς ήταν μέλος σε αριστερίστικες οργανώσεις. Το 1963 σε ηλικία 46 ετών αποφασίζει υπό την επίβλεψη του γιατρού Dr. Harry Benjamin να παίρνει ορμόνες για να γίνει άντρας και αλλάζει το όνομά του σε Reed.

Το 1964 ιδρύει το ίδρυμα Erickson Educational Foundation, το οποίο θα αφιερωνόταν στην έρευνα περιοχών της ψυχιατρικής που έως τότε δεν τις εξέταζε η κλασσική έρευνα. Το ίδρυμα αυτό υποστήριξε σε πολλές περιπτώσεις οικονομικά τις τρανς οργανώσεις αλλά όχι μόνο. Υποστήριξε το νεότευκτο γκέι περιοδικό ONE με το συνολικό ποσόν των εκατομμυρίων δολαρίων στις δεκαετίες του 60 και του 70.

Studio portrait of Reed Erickson. 1962.
Studio portrait of Reed Erickson. 1962.

Υποστηρίχτηκαν επίσης έρευνες στην ομοιοπαθητική, την βελονοθεραπεία, έρευνα πάνω στα όνειρα, καθώς επίσης και στην επικοινωνία των δελφινιών. Πολλοί συνεργάτες του ιδρύματος, όπως ο John Money έδωσαν την πολύτιμη γνώση τους σε συνέδρια αναφορικά με την ταυτότητα φύλου, ενώ έγιναν επίσης πλήθος δωρεών προς την έρευνα.

Ως άνδρας πλέον, παντρεύτηκε τρεις φορές και έγινε πατέρας δύο παιδιών. Έζησε ως το 1992 και πέθανε στο Μεξικό στις 3 Ιανουαρίου.

Reed Erickson with wife at marriage reception. Circa late 1960s.
Reed Erickson with wife at marriage reception. Circa late 1960s.

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com

——————

* Πρώτη δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2007 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

* Πρώτη δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2007 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr