Now Reading
15 Ιανουαρίου : Μέγκ Κρίστιαν

15 Ιανουαρίου : Μέγκ Κρίστιαν

 
Σαν Σήμερα 15 Ιανουαρίου – LGBTQI People in History


T-zine.gr

Μέγκ Κρίστιαν

Christian Meg
(b. 1946)


Πρωτοπόρος στη μουσική σκηνή, η Μέγκ Κρίστιαν ήταν από τις πρώτες που έθεσε φεμινιστικά και λεσβιακά θέματα στα τραγούδια της. Η δέσμευσή της να ενδυναμώνει τις γυναίκες την ώθησε να γίνει ιδρυτικό μέλος της Olivia Records, μια εταιρία που επικεφαλείς ήταν γυναίκες.

Η Κρίστιαν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λίτσμπουργκ, στη Βιρτζίνια. Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα με ειδίκευση στην αγγλική λογοτεχνία και τη μουσική, επέστρεψε στην πόλη της αλλά μετακόμισε στην Ουάσινγκτον το 1969 για να τραγουδήσει σε νυχτερινά μαγαζιά της πόλης.

Η μουσική της είχε μεγάλη απήχηση. Παρακολουθώντας μια εμφάνιση των φεμινιστριών Τί Γκρέις Άτκινσον και Ρόμπιν Μόργκαν στο David Frost Show, ενοχλήθηκε από την υποτιμητική μεταχείριση των γυναικών από τον παρουσιαστή, που αναγκάστηκαν να φύγουν από το στούντιο. Η Κρίστιαν εξαγριωμένη έγραψε ένα γράμμα στον Φρόστ, μια κίνηση που η ίδια την θεώρησε την «πρώτη πολιτική δράση» της.

Έγραψε δική της μουσική και τραγούδησε κομμάτια του Κρίς Γουίλιαμσον. Στους στίχους της μίλησε (όπως είχε πει) για τις γυναίκες με «πολλή αγάπη και ειλικρινή και θετικό τρόπο».

Οι ιδιοκτήτες των κέντρων που έπαιζε όμως δεν επιθυμούσαν να έχουν μια περφόρμερ που προσέλκυε κυρίως το γυναικείο κοινό, και ιδιαίτερα εκείνο το αυξανόμενο κοινό των λεσβιών φαν. Η Κρίστιαν τότε άρχισε να εμφανίζεται σε εναλλακτικά κέντρα όπως το Coffeehouses Spaces με κοινό κυρίως γυναικείο.

Το πρώτο άλμπουμ ήταν το “I Know You Know” (1975). Μέσα στην επόμενη δεκαετία κυκλοφόρησαν άλλα τρία άλμπουμ, τα «Face The Music (1977), Turning It Over (1981), και το “From The Heart” (1984). Η Olivia επίσης εξέδωσε το άλμπουμ «The Best Of Meg Christian» , το 1990.

Η Κρίστιαν δούλεψε πάρα πολύ για την επαγγελματική της επιτυχία, αλλά και πάλι ένιωθε πως δεν ήταν αρκετά καλή, πώς θα μπορούσε να κάνει και πολλά άλλα. Μετά από πολύ στρές, στράφηκε στο αλκοόλ. Τελικά συνειδητοποίησε πως πρέπει να ζητήσει βοήθεια ώστε να απεξαρτηθεί. Ταυτόχρονα ενδιαφέρθηκε για τον πνευματισμό και άρχισε να μελετά Siddha Yoga.

Το 1984 αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μουσική σκηνή και αφιέρωσε τον εαυτό της αποκλειστικά στην πνευματική ζωή. Αφού ταξίδεψε στα Ashrams (θρησκευτική κοινότητα), η Κρίστιαν υιοθέτησε το όνομα Shambhavi και εγκαταστάθηκε μετά στη Ν. Υόρκη.

Μέσα από το Siddha Yoga, η Κρίστιαν μελέτησε ινδική μουσική και όργανα. Έκανε την παραγωγή δύο cd, το “Fire Of My Love” (1986) και το “Songs Of Ecstasy” (1995). Οι συλλογές περιελάμβαναν παραδοσιακά θρησκευτικά τραγούδια και συνθέσεις της Κρίστιαν.

*** Βιβλιογραφία

Δείτε Επίσης

– Davenport, Katherine. “Meg Talks.” off our backs 11 (March 31, 1981): 19.
– Harper, Jorjet, and Toni Armstrong, Jr. “Meg Departs.” Hotwire 5 (January 31, 1989): 21.
– Harrington, Richard. “Heart of a Woman; Meg Christian’s Music.” Washington Post (November 3, 1981): B1.
– Holden, Stephen. “Olivia Records Is a Success in ‘Women’s Music.'” New York Times (November 4, 1983): C16.
– Near, Holly, and Derk Richardson. Fire in the Rain . . . Singer in the Storm: An Autobiography. New York: William Morrow and Company, 1990.
– Weiner, Deborah. “Turning It Over.” off our backs 11 (December 31, 1981): 26.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη και Glbtq.Com

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί