Now Reading
16 Ιουνίου: Gustaf V Βασιλιάς της Σουηδίας

16 Ιουνίου: Gustaf V Βασιλιάς της Σουηδίας

Σαν Σήμερα 16 Ιουνίου – LGBTQI People in History


Γουσταύος Ε΄ της Σουηδίας

Gustaf V

(16 Ιουνίου 1858 – 29 Οκτωβρίου 1950)

Φωτογραφία του Βασιλιά Γουσταύου του 5ου το 1874.

Ο τελευταίος βασιλιάς της Σουηδίας που άσκησε ευθεία επιρροή στην κυβέρνησή του, ο Βασιλιάς Γουσταύος ο 5ος ήταν μία σπουδαία προσωπικότητα και αμφισεξουαλικός. Παρ’ ότι η ηγεμονία του έλαβε τέλος μέσα σε ένα σύννεφο σκανδάλων, σημαντική θεωρείται η αποφασιστικότητά του να κρατήσει τη χώρα του σε μια στάση ουδετερότητας μεταξύ δύο ολέθριων πολέμων και παράλληλα στο εσωτερικό να νομοθετήσει με γνώμονα το κοινωνικό καλό και την οικονομική ανάπτυξη.

Το πλήρες του όνομα ήταν Oscar Gustaf Adolf και γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1858 στο μεγαλοπρεπές ανάκτορο του Drottningholm στη Στοκχόλμη. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Όσκαρ του 2ου, Βασιλιά της Σουηδίας και της Νορβηγίας, βασίλεια που ήταν ενωμένα σε μία ηγεμονία έως το 1905, όταν η Νορβηγία κήρυξε την ανεξαρτησία της.

Παρ’ ότι μέλος του βασιλικού οίκου των Bernadotte, ο Γουσταύος ήταν ένας πολύ σεμνός νεαρός ο οποίος δεν είχε φιλοδοξίες για τον θρόνο, αν και το δικαιούτο. Πήρε εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Σε ταξίδι του το 1878 στη Βρετανία, έμαθε τένις, το οποίο θα γίνει το προσωπικό του πάθος για όλη του τη ζωή. Συχνά έπαιζε ιγκόγκνιτο με το ψευδώνυμο “Mr. G.”

Το 1881, ο Γουσταύος παντρεύτηκε την Victoria of Baden, με σκοπό την πολιτική ένωση του βασιλικού οίκου των Bernadottes, με τον πρώην βασιλικό οίκο των Vasa. Παρ’ ότι απέκτησαν τρία παιδιά και τα τρία αγόρια, η σχέση τους δεν ήταν ιδιαίτερα οικεία. Η υγεία άλλωστε της Βικτόρια περνούσε διακυμάνσεις και συχνά περνούσε αρκετούς μήνες στο νησί Solliden, στο Öland ή στο Κάπρι της Ιταλίας.

Πριν το θάνατο του πατέρα του, λόγω ασθενείας , ο Γουσταύος τελούσε χρέη αντιβασιλέα και όταν πεθαίνει στις 8 Δεκεμβρίου του 1907 αναλαμβάνει πλήρη καθήκοντα συνταγματικού μονάρχη της Σουηδίας. Το σύνθημά του ήταν: «μαζί με τον λαό, για την πατρίδα».

Πραγματικά πιστός στα δημοκρατικά του ιδεώδη, ο Γουσταύος ποτέ δεν ενθρονίστηκε επίσημα, ενώ ποτέ δεν φόρεσε την βασιλική κορώνα. Με μεγάλο κόστος για την πολιτική του επιρροή, αποφάσισε να κρατήσει ουδέτερη στάση για τη Σουηδία και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, ιδιαίτερα όταν αρνήθηκε το αίτημα της Φιλανδίας να την υποστηρίξει όταν εισέβαλαν οι Σοβιετικοί το 1940. Υποστήριξε δε, φιλο-εργατική νομοθεσία, νομοθετώντας υπέρ του 8-ωρου εργασίας, της ασφάλισης των παιδιών.

Παρ’ ότι προσπάθησε να διαφυλάξει την ουδετερότητα της χώρας του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Γερμανία προχωρά σε κατοχή της Νορβηγίας και της Δανίας, εξαναγκάζεται να επιτρέψει στα γερμανικά στρατεύματα να περάσουν από τα εδάφη της Σουηδίας.

Μολαταύτα, λόγω της συμπάθειας που υπήρχε για την βασιλεία του από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά τον πόλεμο αποκαταστάθηκαν οι ισορροπίες. Ο λόγος ήταν ότι η Σουηδία φιλοξένησε και έδωσε καταφύγιο σε πάνω από 200.000 πρόσφυγες του ναζιστικού καθεστώτος, ειδικά σε εβραίους δίνοντάς τους ασφαλές καταφύγιο και σουηδικό διαβατήριο. Μάλιστα, στο αίτημα του διπλωμάτη Raoul Wallenberg, το 1944 ο Γουσταύος αρνήθηκε την απέλαση ουγγρικής καταγωγής εβραίων.

Πέθανε στις 29 Οκτωβρίου του 1950 στα ανάκτορα Drottningholm.

Μετά το θάνατο του Γουσταύου, τη δεκαετία του ’50 μέσα στο κλίμα της υστερίας του ψυχρού πολέμου, ξέσπασαν σειρά σκανδάλων που αφορούσαν μέλη της κυβέρνησης. Ανάμεσα σ’ αυτά έγινε γνωστή η σχέση του «απλού βασιλέα», “Mr. G,” με τον ιδιοκτήτη εστιατορίου Kurt Haijby που διατήρησαν ερωτική σχέση μεταξύ 1912 και 1932. Δεν γίνεται γνωστή μόνο η αμφιφυλοφιλία του Γουσταύου, αλλά και πολλές απόπειρες προς τον Haijby από τον βασιλικό οίκο για να εξαγοράσουν τη σιωπή του.

Πράγματι, όταν το 1932 τελειώνει η σχέση τους, εκπρόσωπος του βασιλικού οίκου πληρώνει 170 χιλιάδες σουηδικό κρόνς στον Haijby για να τηρήσει στάση σιωπής για την σχέση του με τον Γουσταύο. Αργότερα, τον συλλαμβάνουν με κατηγορίες παιδοφιλίας και φυλακίζεται, ενώ όντας φυλακή του προτείνεται από το δικαστήριο, να πληρώνεται 400 κρονς το μήνα αν εγκαταλείψει τη χώρα. Ο Haijby συναινεί, το 1940 όμως, σπάει τη συμφωνία και επιστρέφει στη Σουηδία για να γράψει βιβλίο για τη σχέση του με τον Γουσταύο. Το βιβλίο εκδίδεται αργότερα, όμως με διαταγή του δικαστηρίου αγοράζονται όλα τα αντίτυπα από το εμπόριο και το βιβλίο καταστρέφεται.

Επίσης ήρθαν και άλλα σκάνδαλα στην επιφάνεια, όπως η σχέση του με τον κληρικό Kejne, ο οποίος μάλιστα στη συνέχεια μίλησε για «ομοφυλοφιλική μαφία» η οποία τον απειλούσε για να μην μιλήσει στον λαό για την ομοφυλοφιλική πορνεία.

Kurt Haijby (left) and lawyer Henning Sjöström on the way to trial on charges of extortion against the Royal Court.

Βιβλιογραφία

– “Gustav V of Sweden.” Nationmaster.com Website. www.nationmaster.com/encyclopedia/Gustav-V-of-Sweden.
– “Gustav V.” Working Class Encyclopedia Website. www.embassy.org.nz/encycl/g4encyc.htm.
– Rydström, Jens. “Between Men and Animals: Homosexuality, Bestiality, and Criminal Law in Sweden 1864-1978.” Historiska Institutionen vid Stockholms Universitet Website. www.historia.su.se/personal/jens_rydstrom/artiklar/between.htm.

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com

Δείτε Επίσης

——————

* Πρώτη δημοσίευση 16 Ιουνίου 2006 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

© T-zine.gr

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί