Now Reading
16 Σεπτεμβρίου: Νάντια Μπουλανζέ

16 Σεπτεμβρίου: Νάντια Μπουλανζέ


Σαν Σήμερα 16 Σεπτεμβρίου – LGBTQI People in History


 

Update: 16 Σεπτεμβρίου 2020
 

Νάντια Μπουλανζέ

(16 Σεπτεμβρίου 1887 – 22 Οκτωβρίου 1979)

“Η μεγάλη τέχνη αγαπά τις αλυσίδες. Οι μεγάλοι καλλιτέχνες, δημιούργησαν την τέχνη με τις δεσμεύσεις της. Ή, αλλιώς, δημιούργησαν τις δικές τους αλυσίδες.” έλεγε η Ντάντια Μπουλανζέ.

Ίσως η μεγαλύτερη καθηγήτρια σύνθεσης στην κλασσική μουσική τον 20ο αιώνα, η Νάντια Μπουλανζέ άφησε το στίγμα της στην εξέλιξη της σύγχρονης κλασσικής μουσικής. Από τις πολύ λίγες γυναίκες σε έναν χώρο που κυριαρχούσαν (και κυριαρχούν) οι άντρες.

 

Εγκαταλείποντας την καριέρας της ως συνθέτης, προβλέποντας ότι αν συνέχιζε σ’ αυτό τον χώρο θα παρέμενε στην αφάνεια σ’ έναν χώρο κατ’ εξοχήν αντροκρατούμενο (παρά το βραβείο που είχε κερδίσει στη Ρώμη το 1908 για την καντάτα της La Siréna), αφιέρωσε τη ζωή της στη διδασκαλία της μουσικής.

French composer Nadia Boulanger (1887-1979) in 1925.

Γεννημένη στις 16 Σεπτεμβρίου του 1877 από γάλλο πατέρα και ρωσίδα μητέρα, έζησε σε ένα περιβάλλον που η μουσική ήταν κύρια ενασχόληση. Ο παππούς της ήταν συνθέτης, ενώ η μητέρα της τραγουδίστρια της όπερας. Ο πατέρας της επίσης συνθέτης και καθηγητής μουσικής.

Σε ηλικία μόλις δέκα ετών θα παρουσιάσει τις πρώτες της συνθέσεις και θα βραβευθεί γι’ αυτές. Από το 1908 έως και το 1918 θα εργαστεί στο Paris Conservatory ως καθηγήτρια αρμονίας και από το 1921 στο Fontainebleau.

Μαθητές της πολλοί συνθέτες που αργότερα θα γίνουν αναγνωρισμένοι συνθέτες. Ανάμεσά τους οι Philip Glass, Burt Bacharach, Aaron Copland, Virgil Thomson, Leonard Bernstein, David Diamond, Marc Blitzstein, Gian Carlo Menotti, και Ned Rorem, ενώ γυναίκες μαθήτριές της οι Ruth Anderson, Cécile Armagnac, Marion Bauer, Suzanne Bloch, Peggy Glanville-Hicks, Helen Hosmer, Thea Musgrave, και Louise Talma.

Η Μπουλανζέ έζησε μια ζωή ανεξάρτητη και επιβίωσε σε έναν καθαρά αντροκρατούμενο χώρο. Δεν υπάρχει καμμία σαφής απόδειξη για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό, άλλωστε ζούσε μια ιδιαίτερα προσεκτική ζωή, ενώ παρ’ ότι διατηρούσε επαφές, απέφευγε να παρουσιάζεται στα «σαλόνια» της Γετρούδη Στάιν γιατί η συμπεριφορά των παρευρισκομένων ήταν «σκανδαλωδώς ομοφυλοφιλική». Ωστόσο ανήκε στο περιβάλλον της Πριγκίπισσας του Polignac, όπου η πλειοψηφία των γυναικών ήταν λεσβίες.

Η Μπουλανζέ συνέχισε ακούραστα να προσφέρει στον χώρο της μουσικής μέχρι το θάνατό της στα 92 της χρόνια, στις 22 Οκτωβρίου του 1979.

Βιβλιογραφία

– Kendall, Alan. The Tender Tyrant: Nadia Boulanger, A Life Devoted to Music. Chicago: Lyceum Books, 1977.

– Mockus, Martha. “Music, Classical.” Lesbian Histories and Cultures. Bonnie Zimmerman, ed. New York: Garland, 2000. 514-517.

– Monsaingeon, Bruno. Mademoiselle: Conversations With Nadia Boulanger. Manchester, England, Carcanet, 1985.

– Rosenstiel, Leonie. Nadia Boulanger: A Life in Music. New York: Norton, 1998.

– Shawn. Allen “Nadia Boulanger’s Lessons.” The Atlantic 251 (March 1983): 78-85.

 

Δείτε Επίσης

  

Διαβάστε ακόμα: 5 Σεπτεμβρίου: Τζoν Κέιτζ

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

——————
* Πρώτη δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2008 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

**Επικαιροποίηση: 16 Σεπτεμβρίου 2018

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com

 

© T-zine.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί