Now Reading
17 Σεπτεμβρίου: Sir Frederick Ashton

17 Σεπτεμβρίου: Sir Frederick Ashton


Σαν Σήμερα 17 Σεπτεμβρίου – LGBTQI People in History


Sir Frederick Ashton

(17 Σεπτεμβρίου 1904 – 18 Αυγούστου 1988)

Sir Frederick Ashton

Ο Sir Frederick Ashton είναι ένας από τους χορογράφους ο οποίος καθόρισε την πορεία του βρετανικού θεάτρου. Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1904 στο Guayaquil του Ecuador από Βρετανούς γονείς.

 

Στην ηλικία των δεκατριών ετών παρακολουθεί την Anna Pavlova να χορεύει στην Lima του Peru και μαγεύεται. Στο πρόσωπο της μεγάλης μπαλαρίνας βλέπει το είδωλο που θα ήθελε να ακολουθήσει τα αχνάρια του, τόσο στον χορό, όσο και στην εκλεπτυσμένη θηλυκότητα που ήδη ανακαλύπτει μέσα του.

Ο πατέρας του παρατηρεί ωστόσο την εκθήλυνση του γιου του και αντιδρά. Όπως εξομολογείται αργότερα ο ίδιος ποτέ δεν τα πήγε καλά μαζί του. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα αδέρφια του, με τα οποία δεν διστάζει να πει ότι είχε και ερωτικές περιπτύξεις, ειδικά με τον αδερφό του Charlie, ο οποίος αργότερα θα τον βοηθήσει οικονομικά πληρώνοντας τα μαθήματα μπαλέτου του.

In his 20s, Ashton focused equally on performing and choreographing. Photo by Orthwine, courtesy of Dance Magazine archives

Στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών πηγαίνει σε σχολείο στην Αγγλία, όπου παρακολουθεί το μπαλέτο Sergei Diaghilev’s Ballets Russes και γίνεται μαθητής του χορογράφου του μπαλέτου, Léonide Massine.

Χορεύει αρχικά στα μπαλέτα του Rubinstein στο Παρίσι και επιστρέφει στην Αγγλία, όπου με την υποστήριξη της Marie Rambert, κάνει χορογραφίες για λογαριασμό των Ballet Club και Camargo Society.

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία έρχεται το 1931 με το Façade στο οποίο συνδυάζει το λεπτό χιούμορ, τη φαντασία και την εκζήτηση στην χορογραφία. Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο Frederick Ashton κατέχει θέση στον χορό όμοια με αυτή του Oscar Wilde στην λογοτεχνία.

Το 1934 ανεβάζει την όπερα των Virgil Thomson-Gertrude Stein, Four Saints σε τρεις πράξεις στο Hartford του Connecticut. Τον επόμενο χρόνο προσκαλείται από την Ninette de Valois να δουλέψει στο Vic-Wells Ballet ως χορευτής και χορογράφος.

Για τα επόμενα 35 χρόνια εργάζεται εκεί καθώς και στα Sadler’s Wells Ballet και Royal Ballet με πολύ μεγάλη επιτυχία. Στο δε Royal Ballet διατηρεί τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή από το 1963 έως το 1970.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, εκεί ανακαλύπτει το alter ego του, την μπαλαρίνα Margot Fonteyn, η οποία κρατά τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις περισσότερες χορογραφίες του.

Ashton (right) as a stepsister in his Cinderella, with Antoinette Sibley. Photo by Anthony Crickmay, courtesy of Dance Magazine archives

Της αναθέτει όλους τους «αιθέριους» ρόλους που δεν μπορεί να έχει εκείνος, ωστόσο όμως δημιουργεί, χορογραφεί και παίζει ρόλους παρενδυτικών.

Χαρακτηριστικά έργα του με ανάλογους ρόλους είναι τα Ugly Sisters, Cinderella, La Fille mal gardée.

Ο έρωτας είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στις δημιουργίες του και παρ’ ότι τα έργα του δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ομο-ερωτικά, διαπνέονται από μία ξεκάθαρη γκέι αισθητική που ποτέ δεν έκρυψε. Ο Ashton όπως πολλοί γκέι άντρες της εποχής του όπως οι Cecil Beaton και Noël Coward, ζούσε μια ζωή διακριτική, όχι όμως εν κρυπτώ.

Γίνεται δεκτός στους βασιλικούς κύκλους και μαθαίνει ταγκό στην τότε βασίλισσα Elizabeth. Τιμάται για την προσφορά του στο βρετανικό θέατρο με τον τίτλο του «Διοικητή της τάξης της βρετανικής αυτοκρατορίας» το 1962.

Πεθαίνει γαλήνια μέσα στον ύπνο του στις 19 Αυγούστου του 1988 σε ηλικία 83 ετών.

Βιβλιογραφία

– Bland, Alexander. The Royal Ballet: The First Fifty Years. London: Threshold Books, 1981.

– Kavanagh, Julie. Secret Muses: The Life of Frederick Ashton. New York: Pantheon Books, 1996.

– Vaughan, David. Frederick Ashton and His Ballets. New York: Alfred A. Knopf, 1977.

Δείτε ένα βίντεο έξι περίπου λεπτών από την δημιουργία του Sir Frederick Ashton, A Month in the Country. Χορεύουν οι Anthony Dowell και η μεγάλη Natalia Makarova.

Δείτε Επίσης

 

Διαβάστε ακόμα: 9 Σεπτεμβρίου: John Curry

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

——————

* Πρώτη δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2009 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

**Επικαιροποίηση: 17 Σεπτεμβρίου 2018

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com

 

© T-zine.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί