Now Reading
19 Δεκεμβρίου : Ζαν Ζενέ

19 Δεκεμβρίου : Ζαν Ζενέ

 

Σαν Σήμερα 19 Δεκεμβρίου – LGBTQI People in History


T-zine.gr

Ζαν Ζενέ
Jean Genet

1910, Δεκέμβριος 19 – Γέννηση του Ζαν Ζενέ στην κλινική Tarnier Childbirth, 89 rue d’ Assas στο Παρίσι. Η μητέρα του, Camille Gabrielle Genet, ήταν σε ηλικία 22 ετών, ελεύθερη, η οποία δηλώνει για τον εαυτό της ότι εξασκεί το επάγγελμα της κουβερνάντας. Αγνώστου πατρός.

1911, Ιούλιος 28 – Η Camille Genet, εγκαταλείπει τον Ζαν σε ένα βρεφοκομείο, το Bureau d’ Abandon de l’ Hospice des Enfants-Assistes (ξενώνας παιδικής προνοίας), που βρίσκεται στην οδό Denfert-Rochereau, στο Παρίσι. Από εκείνη την ημέρα και μετά χάνει κάθε επαφή με το παιδί της, το οποίο τίθεται υπό την επίβλεψη της πολιτείας και καταχωρείται με το νούμερο 192.102

1919, Φεβρουάριος 14 – Η Camille Genet πεθαίνει στο Παρίσι κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας γρίπης.

1920, Σεπτέμβριος – Εν όσω ήταν τακτικό μέλος του εκκλησιάσματος και της χορωδίας της εκκλησίας του χωριού, διαπράττει τις πρώτες μικροκλοπές του: βιβλία, στυλό, γλυκά. Στα ποινικά μητρώα του χωριού είναι καταχωρημένος με πολλά ονόματα, ανάμεσα σ’ αυτά είναι τα: Charles Cullaffroy, Lefranc και Querrelle, ονόματα τα οποία συναντάμε στους ήρωες των μελλοντικών μυθιστορημάτων και θεατρικών του.

1923, Ιούνιος 30 – Ο Ζαν Ζενέ παίρνει τις υψηλότερες βαθμολογίες στις τοπικές εξετάσεις στο δημοτικό σχολείο της κοινότητάς του. Η σχολική του παιδεία σταματά εκεί.

Δεκέμβριος – Το νομικό του «στάτους», αλλάζει σε αυτό του «εσωτερικού υπηρέτη». Απομακρύνεται από το σχολείο, και βοηθά την θετή του οικογένεια σε αγροτικές αγγαρείες.

1924, Οκτώβριος – Χάρη στις πολύ καλές του σχολικές επιδόσεις, δραπετεύει από την μοίρα του χειρωνάκτη-αγρότη και τον στέλνουν ως μαθητευόμενο τυπογραφείου στην Ecole d’ Albert, κοντά στο Παρίσι. Στις 3 Νοεμβρίου, 10 ημέρες μετά την άφιξή του, το σκάει. Στις 10 Νοεμβρίου, τον ανακαλύπτουν στην Nice και τον μεταφέρουν στο Άσυλο Παιδικής Προνοίας των Παρισίων.

1925, Απρίλιος – Τοποθετείται στο σπίτι του τυφλού ζωγράφου Rene de Buxeuil, ο οποίος του εμπιστεύεται ένα μικρό χρηματικό ποσόν, το οποίο καταχράται και το ξοδεύει στο καρναβάλι. Καταδικάζεται για δόλια κατάχρηση, απομακρύνεται και τον Οκτώβριο, τίθεται κάτω υπό την επιτήρηση παιδοψυχίατρου σε μονάδα της κλινικής της Αγίας Άννης. Οι ψυχίατροι διαγιγνώσκουν ότι ο έφηβος πάσχει από «ψυχική αδυναμία και αστάθεια η οποία απαιτεί ειδική επίβλεψη».

Δεκέμβριος – Υποβάλλεται σε νευρο-ψυχιατρική θεραπεία κάτω από την αιγίδα του Οργανισμού Παίδων και Εφήβων (Le Patronage de l’ Enfance de l’ Adolescence).

1926, Σεπτέμβριος – Μετά από 45 ημέρες φυλάκιση, το δικαστήριο τον απαλλάσσει μεν, τον καταδικάζει δε σε εγκλεισμό προς μεταμέλεια στις αγροτικές φυλακές του Μετραί έως της νομίμου ενηλικιώσεώς του. Η «φυλακή παιδιών» του Μετραί, που περνά δυόμισι χρόνια, θα γίνει ένας ιδιαίτερα σημαντικός τόπος αναφοράς στο έργο του, πρωταγωνιστεί τόσο στο Miracle of the Rose, όσο και στο σενάριο του «The Language of the Wall».

1927, Δεκέμβριος – Κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής περιόδου εργασία του σε φάρμα λίγα χιλιόμετρα έξω του Μετραί, δραπετεύει με κατεύθυνση προς το Παρίσι. Συλλαμβάνεται με την κατηγορία της αλητείας από αστυνομικούς στο Beaugency και τον στέλνουν πίσω στο Μετραί.

1929, Μαρτίου 1 – Με σκοπό να φύγει από το Μετραί, κατατάσσεται στον στρατό για δύο χρόνια. Τοποθετείται στο σύνταγμα των μηχανικών του στρατού και τον στέλνουν στην αρχή στο Μονπελιέ και στην συνέχεια στην Αβινιόν. Προαγάγεται σε δεκανέας τον Οκτώβριο.

Η Παναγία των λουλουδιών
Εκδόσεις Εξάντας

1936, Ιούνιος 18 – Απουσιάζει από μία στρατιωτική αναφορά, και λίγες μέρες αργότερα ανακηρύσσεται λιποτάκτης.

Ιούλιος-Δεκέμβριος – Για να διαφύγει της δίωξης, ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από την Nice – εκεί αρχικά είχε διαφύγει – που θα κρατήσει έναν χρόνο. Αυτά καταγράφονται, επιδέξια μα ακατάστατα, στο Ημερολόγιο ενός Κλέφτη. Αφότου πλαστογράφησε το διαβατήριό του, με τον όνομα «Gejietty», φτάνει στην Ιταλία απ’ όπου παίρνει το πλοίο για την Αλβανία, απ’ όπου άμεσα συλλαμβάνεται και απελαύνεται. Μην μπορώντας να έλθει στην Ελλάδα, κατευθύνεται στην Γιουγκοσλαβία.

Συλλαμβάνεται από την αστυνομία του Βελιγραδίου, όπου εκεί περνά ένα μήνα υπό επιτήρηση και διαφεύγει προς τα Ιταλικά σύνορα απ’ όπου κατευθύνεται νότια.

Στο Παλέρμο, προσπαθεί να μπαρκάρει για την Αφρική χωρίς να του επιτραπεί και αυτή την φορά κατευθύνεται προς τα Αυστριακά σύνορα.

Φτάνει στην Βιέννη στις αρχές του χειμώνα και συλλαμβάνεται για ακόμη μία φορά. Απομακρύνεται από την χώρα και πηγαίνει στην Τσεχοσλοβακία όπου βρίσκει άσυλο στην πόλη Brno.

1937, Ιανουάριος-Μάϊος – Συλλαμβάνεται από την Τσέχικη αστυνομία και ζητά πολιτικό άσυλο. Όντας σε δύσκολη θέση με την υπόθεσή του, οι τοπικές αρχές, τον παραπέμπουν στην Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της πόλης, η οποία τον παίρνει στις τάξεις της. Κάνει παρέα με την Lily Pringsheim και την οικογένειά της. Ως ένα εκ των μελών της Ένωσης, γνωρίζει την Ann Bloch, κόρη Γερμανο-Εβραίου γιατρού. Της παραδίδει μαθήματα γαλλικών και γίνονται φίλοι.

Μάϊος-Ιούλιος – Κατά την επιστροφή του στην Γαλλία, συλλαμβάνεται στην πόλη Katowice της Πολωνίας και φυλακίζεται για 14 ημέρες. Διασχίζει την Ναζιστική Γερμανία, σταματά για πολύ λίγο στο Βέλγιο και καταλήγει στο Παρίσι.

Μάϊος – Εξετάζεται από ψυχίατρο και απαλλάσσεται από τον στρατό για λόγους «ψυχολογικής αστάθειας» και «έλλειψης ηθικών προτύπων». Στις 13 Μαΐου καταδικάζεται σε δύο μήνες φυλάκιση, παίρνει αναστολή και αφήνεται ελεύθερος.

1939, Μάϊος 7 – Ταξιδεύοντας με τραίνο στην διαδρομή Παρισίων-Auxerre με μη έγκυρο εισιτήριο συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για ένα μήνα και πέντε μέρες.

Ιούνιος 16 – Τρεις μέρες μετά την αποφυλάκισή του, συλλαμβάνεται κοντά στην Chalon, για αλητεία και φυλακίζεται για 15 μέρες.

Οκτώβριος 16 – Πίσω στο Παρίσι, συλλαμβάνεται σε πολυκατάστημα να κλέβει ένα πουκάμισο και ένα κομμάτι υφάσματος από μετάξι και καταδικάζεται σε δύο μήνες φυλακή.

Δεκέμβριος 31 – Μέσα σε λιγότερες από 15 μέρες από την αποφυλάκισή του, συλλαμβάνεται ξανά να κλέβει ρούχα.

Το παιδί εγκληματίας
Εκδόσεις
Άγρα

1941, Δεκέμβριος 10 – Καθώς τον κυνηγούσε στον δρόμο ένας ράφτης που του είχε κλέψει ένα τόπι υφάσματος, συλλαμβάνεται κοντά στην Παναγία των Παρισίων από τον ιδιοκτήτη ενός βιβλιοπωλείου στο οποίο είχε «απαλλοτριώσει» έναν τόμο του Προύστ. Καταδικάζεται σε τρεις μήνες και μία μέρα φυλακή.

Δείτε Επίσης

1942, Απρίλιος 14 – Συλλαμβάνεται για κλοπή βιβλίων και καταδικάζεται σε οκτάμηνη φυλάκιση. Γράφει το ποίημα «The Man Condemned to Death» (Ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε θάνατο), στην φυλακή του Fresnes, και το τυπώνει ιδίοις εξόδοις τον Σεπτέμβριο. Αφήνεται ελεύθερος στις 15 Οκτωβρίου. Προς το τέλος του χρόνου ολοκληρώνει την Παναγία των Λουλουδιών.

1943, Φεβρουάριος 15 – Χάρη στην γνωριμία του με δύο διανοούμενους που είχε γνωρίσει στον Seine, έρχεται σε επαφή με τον Ζαν Κοκτώ, ο οποίος εξετίμησε ως θαυμαστό το ποίημα του Ζενέ. Στην αρχή ο Κοκτώ σοκαρίστηκε και δυσανασχέτησε με την Παναγία των Λουλουδιών, στην συνέχεια όμως αντιλήφθηκε την σπουδαιότητα του έργου και ανέλαβε να βρει εκδότη για το βιβλίο.

1945, Μάρτιος – Ο εκδοτικός οίκος L’ Arbalete, τυπώνει την συλλογή των ποιημάτων του Ζενέ, Chant secrets. Ολοκληρώνει την συγγραφή του Funeral Rites και ξεκινά τον Querelle.

1946, Μάρτιος – Εκδίδεται από τον L’ Arbalete το Miracle of the Rose. Ο Ζενέ γράφει δύο ποιήματα αφιερωμένα στον Lucien Senemaud, το “The Fisherman of Suquet” και το “A Song of Love”. Αγοράζει γη με σκοπό να κτίσει σπίτι για τον Senemaud κοντά στις Κάννες. Ξεκινά να γράφει Το ημερολόγιο ενός κλέφτη και ολοκληρώνει τον Querelle. Γράφει εκ νέου ένα παλιό του θεατρικό, το Deathwatch.

1947, Μάρτιος – Δημοσιεύεται το Deathwatch στο περιοδικό La Nef. Παράλληλα ο Luis Jouvet ανεβάζει τις Δούλες στο θέατρο Athenee των Παρισίων. Το έργο εκδίδεται από τον L’ Arbalete τον Μάιο.

Νοέμβριος-Δεκέμβριος – Εκδίδεται κρυφά το Funeral Rites ανωνύμως από τον Gallimard και ο Querelle από τον Paul Morihien συνοδευόμενο από 29 ανυπόγραφα σκίτσα του Κοκτώ.

Ο καβγατζής της Βρέστης
Εκδόσεις Εξάντας

1950, Απρίλιος-Ιούνιος – Γυρίζεται το A Song of Love το μοναδικό φιλμ που σκηνοθετήθηκε αποκλειστικά από τον Ζενέ. Τον ίδιο χρόνο αναλαμβάνει να γυρίσει ένα τρίλεπτο σποτ στην περιοχή του σπιτιού του Jacques Guerin. Εκδίδονται δύο μικρά του κείμενα ως φόρος τιμής: «Γράμματα στην Leonor Fini» και στον «Ζαν Κοκτώ».

1952, Μάιος – Γράφει το κινηματογραφικό σενάριο The penal colony το οποίο ελπίζει ότι θα το γυρίσει στην Ρώμη μαζί με έναν νεαρό άντρα, τον Decimo C., ο οποίος τον εμψυχώνει.

1958, Ιανουάριος – Έκδοση των Νέγρων στον L’ Arbalete. Ταξιδεύει όλον τον υπόλοιπο χρόνο: Κορσική, Τουρκία, Αίγυπτος, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Αγγλία. Μένει για αρκετό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα

1965, Φεβρουάριος – Τα Miracle of the Rose και Το Ημερολόγιο Ενός Κλέφτη, εκδίδονται στην Νέα Υόρκη από τον Grove Press, ενώ το Living Theater στο Βερολίνο παρουσιάζει τις Δούλες.

1974, Ιανουάριος-Φεβρουάριος – Το έργο του συνεχίζει να εμπνέει πολλές παραγωγές. Ο Lindsay Kemp δημιουργεί το Flowers, βασισμένο στην Παναγία των Λουλουδιών. Γυρίζεται κινηματογραφική ταινία βασισμένη στην παράσταση του Μίνου Βολανάκη «Οι Δούλες», με την Γλέντα Τζάκσον και την Σουζάνα Γιόρκ στο Λονδίνο.

Ο σκοινοβάτης. Ο θανατοποινίτης
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

1979, Μάϊος – Μαθαίνει ότι έχει καρκίνο στον λαιμό. Ξεκινά χημειοθεραπεία η οποία θα τον εξασθενίσει και θα μειώσει σημαντικά τις δραστηριότητές του, τα επόμενα δύο χρόνια.

1986, Απρίλιος 15 – Θάνατος του Ζαν Ζενέ σε ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου στο Παρίσι. Η ταφή του γίνεται δέκα μέρες αργότερα στο παλιό Ισπανικό νεκροταφείο με την πανοραμική θέα στην πόλη Larache, στο Μαρόκο

© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
2
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί