Now Reading
1η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το HIV/AIDS – Όχι δίπλα, αλλά μαζί.

1η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το HIV/AIDS – Όχι δίπλα, αλλά μαζί.

Ελλάδα: Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017 | 21:57


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

Κοινότητα – Υγεία

Όχι δίπλα, αλλά μαζί.

1η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το HIV/AIDS

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το HIV/AIDS, η PRAKSIS δημιούργησε ένα βίντεο για δεύτερη συνεχή χρονιά, με στόχο να καταγράψει μέσα από εικόνες και πρόσωπα την ολιστική προσέγγιση με την οποία η οργάνωση εφαρμόζει πολιτικές δημόσιας υγείας.

Όχι πια μόνο δίπλα αλλά ΜΑΖΙ.

Η ανάγκη δεν κάνει διακρίσεις. Η δικαιοσύνη δεν έχει χρώμα. Η ισότητα δεν είναι κατ’ επιλογή.

Στο φετινό βίντεο της PRAKSIS, έλαβε μέρος και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μέσω του Έργου “Ενδυναμώνοντας την τρανς κοινότητα“, ένα πρόγραμμα που τρέχει από τον Ιανουάριο του 2017, σε συνεργασία με την PRAKSIS, με σκοπό την καλύτερη δυνατή υποστήριξη και ενδυνάμωση της κοινότητας των τρανς, και γενικότερα φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ ανθρώπων.

Οι τρανς άνθρωποι αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες ανθρώπων.

Τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα καταστρατηγούνται, βιώνουν περιορισμένη πρόσβαση και αποκλεισμούς από τον χώρο της εκπαίδευσης, της εργασίας, της υγείας και της πρόνοιας.
Τα τρανς άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν δικαιούνται σύνταξη, ενώ πολλά τρανς παιδιά εκδιώχθηκαν από την οικογένεια τους όταν γνωστοποίησαν την ταυτότητα φύλου τους, ενώ άλλα αναγκάστηκαν να σταματήσουν το σχολείο τους λόγω του ενδοσχολικού εκφοβισμού.

Από τον Ιανουάριο του 2017, τα γραφεία του ΣΥΔ λειτουργούν καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται:

 • Οργάνωση, γραμματειακή υποστήριξη συντονισμός του γραφείου του ΣΥΔ, σε όλα τα επίπεδα.
 • Συντονισμός και συνοδεία σε υπηρεσίες υγείας σε περιπτώσεις που έχουν ανάγκη ευάλωτα τρανς άτομα.
 • Συντονισμός σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης τρανς ατόμων σε συνεργασία με έμπειρους ειδικούς          επιστήμονες (ψυχοθεραπευτές – τριες, ψυχολόγους, ψυχιάτρους κλπ).
 • Συντονισμός σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης γονέων τρανς παιδιών.
 • Συντονισμός θεμάτων νομικής υποστήριξης σε συνεργασία με δικηγόρους.
 • Δωρεάν ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του Έργου «Ενδυναμώνοντας της τρανς κοινότητα», είναι η καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων με βάση την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου αλλά και του σεξουαλικού προσανατολισμού, η συστηματική καταγραφή περιστατικών βίας, η προώθηση της ίσης μεταχείρισης, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Σχέδιο δράσης:

 • Συγκέντρωση, καταγραφή αλλά και κατηγοριοποίηση περιστατικών βίας για λόγους ταυτότητας ή                  έκφρασης φύλου αλλά και σεξουαλικού προσανατολισμού.
 • Προστασία προσωπικών δεδομένων των θυμάτων.
 • Παροχή δωρεάν ψυχολογικής στήριξης στα θύματα από έμπειρους επαγγελματίες.
 • Παροχή δωρεάν νομικής στήριξης στα θύματα από εξειδικευμένους νομικούς.
 • Προγραμματισμός και υλοποίηση ημερίδων και σεμιναρίων με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, για την                    ενδυνάμωση και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, για το ρατσισμό, τα στερεότυπα, τις διακρίσεις, την          περιορισμένη πρόσβαση ή αποκλεισμούς, αλλά και την έμφυλη βία που αντιμετωπίζουν οι τρανς                    άνθρωποι.

*Το ΣΥΔ είναι μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς του Έργου είναι η Κινητή Μονάδα και Εργασία στο Δρόμο (Streetwork). Σκοπός είναι η προσέγγιση και ενημέρωση των τρανς ανθρώπων πάνω στα θέματα της υγείας και υγιεινής, στην πρόληψη από τα σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), αλλά και την τακτική εξέταση.

Στο πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας διενεργούνται τέσσερις (4) τετράωρες εξορμήσεις ανά μήνα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία, στοχευμένα, για ενημέρωση, άμεση εξέταση χωρίς ραντεβού, γρήγορα και προπάντων ανώνυμα, με απώτερο σκοπό την σεξουαλική υγεία και την μείωση βλάβης.

Δείτε Επίσης

Η Κινητή Μονάδα είναι κατάλληλα εξοπλισμένη και από εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό: νοσηλεύτριες – νοσηλευτές, κοινωνικούς διαμεσολαβητές – λειτουργούς και εκπαιδευμένο εθελοντικό προσωπικό που έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Στο υποέργο της Κινητής Μονάδας συμμετέχουν και μέλη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).

Δείτε το πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας για τον Μήνα Δεκέμβριο εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Λ. Συγγρού 29, 11 743 Αθήνα
Τηλ. 210 9210 697

Ώρες λειτουργίας γραφείου:
Δευτέρα έως και Παρασκευή 09:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00

© T-zine.gr 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί