Now Reading
2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Annie Winifred Ellerman

2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Annie Winifred Ellerman


Σαν Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου – LGBTQI People in History


Annie Winifred Ellerman
(September 2, 1894 – January 28, 1983)

Η Annie Winifred Ellerman υπήρξε συγγραφέας μικρών νουβελών ιστορικού περιεχομένου με το ψευδώνυμο Bryher. Τα βιβλία της αναφέρονται σε διάφορες χρονολογικές περιόδους της ιστορίας από την τελευταία περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας έως την νορμανδική περίοδο. Γεννήθηκε στο Κέντ της Αγγλίας, το 1894.

Πρώϊμη φεμινίστρια, ανήκε στους λογοτεχνικούς κύκλους σπουδαίων συγγραφέων, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι James Joyce, Marianne Moore, Gertrude Stein, Sylvia Beach, Ernest Hemingway, καθώς και η ποιήτρια Hilda Doolittle που ήταν επί μεγάλο χρονικό διάστημα η ερωτική της σύντροφος και με την οποία ζούσαν μαζί ανοικτά.

Οι πρώτες της νουβέλες, κάνουν αίσθηση στην εποχή της και είχαν πολλές καλές κριτικές. Βασικές της αρετές είναι η οικονομία στην έκφραση, η ατμόσφαιρα που δημιουργεί, η ποικιλία στη δράση, όπως γράφει σε κριτική της η ποιήτρια Marianne Moore.

Κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Sir John Ellerman, από μικρή δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στον παραδοσιακό ρόλο της γυναίκας. Όπως ένας συμμαθητής της περιγράφει «η Bryher από μικρή ήταν ιδιαίτερα έξυπνη, επαναστατική και ατίθαση σαν αγόρι».

Ταξίδεψε σε πολλές χώρες (Αίγυπτο, Μέση Ανατολή, χώρες της Μεσογείου) με σκοπό να αποκομίσει γνώσεις για την ιστορία τους.

Νεαρή ακόμη γυναίκα επισκέπτεται την Νέα Υόρκη, όπου εκεί γνωρίζει τον Robert McAlmon, συγγραφέα και εκδότη. Πολύ λίγο μετά τη γνωριμία τους, παντρεύονται. Ο γάμος τους της δίνει ελευθερία κινήσεων, καθώς απελευθερώνεται από την οικογένειά της και ήταν γάμος πιο πολύ δύο ανθρώπων που έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση ο ένας για τον άλλον, παρά ερωτική σχέση, αφού η Ellerman ήταν λεσβία και ο McAlmon, γκέι. Μαζί ιδρύουν τον εκδοτικό οίκο Contact Editions, όπου εκδίδονται βιβλία αβάν-γκαρντ περιεχομένου.

Ο γάμος τους κρατά δέκα χρόνια. Την ίδια χρονιά, παντρεύεται τον Kenneth Macpherson ο οποίος ήταν και εραστής της Hilda Doolittle και μένει έγκυος, αλλά κάνει έκτρωση και ο γάμος τους διαλύεται το 1947.

Σε όλο αυτό το διάστημα εξακολουθεί να διατηρεί ερωτική σχέση με την Doolittle μέχρι τον θάνατό της το 1961. Υπήρξε επίσης ιδρύτρια της κινηματογραφικής εταιρείας POOL Productions.

Η Bryher ήταν μια θαρραλέα και γενναιόδωρη γυναίκα, της οποίας η συνεισφορά της στην λογοτεχνία και την τέχνη είναι μεγάλη. Απόδειξη το ίδρυμα το οποίο φέρει το όνομά της, το Bryher Foundation, του οποίου ήταν ιδρύτρια και σκοπό του είχε την χρηματοδότηση σε καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Επιπλέον δε, ήταν αρωγός σε πολλούς που χρειάστηκαν την βοήθειά της, ιδιαίτερα σε συγγραφείς και διανοούμενους που ήταν θύματα των Ναζιστών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τότε ζούσε στο Λονδίνο και ήταν διευθύντρια του λογοτεχνικού περιοδικού Life and Letters To-day, πάντα με διακριτικό τρόπο, χωρίς αυτό να φαίνεται δημόσια.

Δείτε Επίσης

Πεθαίνει στις 28 Ιανουαρίου του 1983.

Βιβλιογραφία

– Rubinstein, W.D. Men of Property (2006), page 60. ISBN 1-904863-12-4
– Benstock, Shari (1986). Women of the Left Bank: Paris, 1900–1940. Texas: University of Texas Press, 312. ISBN 0-292-79040-6.
– Latimer, Tirza True (2005). Women Together / Women Apart: Portraits of Lesbian Paris. New Brunswick, NJ: Rutgers University Press, 36. ISBN 0-8135-3595-6.
– Williams, Deane (December 8, 1997). “Screening Coldicutt: Introduction”. Screening the Past (2). Retrieved on 2006-11-01.
– McCabe, Susan. “Introduction,” xiii-xviii. Bryher (2004). Visa for Avalon. Ashfield, Mass.: Paris Press. ISBN 1-930464-07-X.
– Analyzing Freud: The Letters of H.D., Bryher, and Their Circle by Bryher, H.D., Susan Stanford Friedman (Editor) ISBN 0-8112-1499-0

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com και Wikipedia.Org

© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί