20 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Τρανς* Μνήμης

20 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Τρανς* Μνήμης

 

Γράφει η ‘Αννα Απέργη

Δεκαοκτώ χρόνια πέρασαν από τότε που για πρώτη φορά έγινε η πρώτη πορεία μνήμης προς τιμήν των τρανς ανθρώπων που έπεσαν θύματα ανθρωποκτονιών, λόγω του παράλογου ρατσιστικού μίσους. Η Διεθνής Ημέρα Τρανς* Μνήμης τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη εκδήλωση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 1999. Έκτοτε διοργανώνονται εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις και χώρες του πλανήτη, για να μην ξεχαστεί η ύπαρξη των ανθρώπων αυτών.

20-noemvriou-diethnis-imera-trans-mnimis

 

Την χρονιά που μας πέρασε οι επίσημες καταγραφές είχαν δείξει 272 τρανς δολοφονίες. Φέτος, ερχόμαστε στη δυσάρεστη θέση να θρηνήσουμε ακόμη σχεδόν 300 τρανς συνανθρώπους μας, που προστέθηκαν στον μαύρο κατάλογο των ανθρωποκτονιών λόγω ταυτότητας φύλου, ενώ από τον Ιανουάριο του 2008, μέχρι και τον Απρίλιο του 2016, καταγράφηκαν 2.115 τρανς άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους, από εγκλήματα μίσους για λόγους ταυτότητας φύλου. Οι αριθμοί όμως αυτοί δεν δείχνουν την πραγματικότητα, καθώς σε πολλές χώρες τα εγκλήματα μίσους δεν καταγράφονται ως τέτοια, σε άλλες δεν υπάρχουν καν καταγραφές, ενώ σε κάποιες χώρες οι τρανς άνθρωποι δεν καταγράφονται σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.

Στη χώρα μας δυστυχώς, η κατάσταση ακόμα παραμένει πολύ δύσκολη για τους τρανς ανθρώπους. Καθημερινά ζητήματα, όπως, η παραλαβή ενός δέματος απ το ταχυδρομείο, το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού, η εύρεση στέγης, για να μην μιλήσουμε για αυτό της εργασίας, όπου η εύρεση μίας απλής θέσης εργασίας για ένα οποιοδήποτε άνθρωπο είναι δικαίωμα, για τους τρανς ανθρώπους παραμένει δυστυχώς ένα όνειρο που δεν έχει γίνει πραγματικότητα, ενώ εξαναγκάζονται κάθε στιγμή να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους, το ότι είναι τρανς δηλαδή, χωρίς όμως να το θέλουν. Πράγμα που σημαίνει ότι παραβιάζεται η ιδιωτική τους ζωή, αφήνοντας έτσι το φίδι του ρατσισμού να πνίγει ανενόχλητο το δικαίωμα τους στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια. Το δικαίωμα τους στην ίδια τη ζωή.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε από το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, την χρονιά που μας πέρασε, σε 54 καταγεγραμμένα περιστατικά, στοχοποιήθηκαν τρανς άνθρωποι λόγω της ταυτότητας φύλου τους. Ένα περιστατικό βαριάς σωματικής βλάβης και πυροβολισμό, δύο περιστατικά ασέλγειας, είκοσι ένα περιστατικά σωματικής βλάβης, ένα περιστατικό ληστείας, τριάντα τέσσερα περιστατικά εξύβρισης και απειλής και ένα περιστατικό παρενόχλησης. Στα 46 από τα 54 περιστατικά, τα θύματα δήλωσαν ότι δεν ήθελαν να προβούν σε καταγγελία, ενώ στα 42 περιστατικά τα θύματα δήλωσαν ότι είχαν υποστεί και άλλες επιθέσεις, ενώ δέχονται επιθέσεις και σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με άλλες ομάδες. Πρόκειται για βίαια περιστατικά, στα οποία η σωματική βία συνοδεύεται από πράξεις εξευτελισμού του θύματος και κλοπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφονται περισσότερα περιστατικά κατά γυναικών τρανς, στοιχείο που οφείλει η Πολιτεία να συνυπολογίσει κατά τη χάραξη και εφαρμογή των πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

Στην χώρα μας, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), θα διοργανώσει δύο εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Διεθνή Ημέρα Τρανς* Μνήμης. Στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, στην Αίθουσα “Μανώλης Αναγνωστάκης”, του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, στις 5 το απόγευμα και στην Αθήνα, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα “Αντώνης Τρίτσης”, του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, στις 4 το απόγευμα.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν με ομιλίες, πολιτικοί, δικηγόροι, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων. Στο τέλος των εκδηλώσεων θα ακολουθήσουν Πορείες Μνήμης, χωρίς συνθήματα και πανό, με αναμμένα κεριά, σε μνήμη όσων τρανς ανθρώπων υπήρξαν θύματα του τρανσφοβικού μίσους σε όλον τον κόσμο.

Η Πορεία Μνήμης της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με προορισμό το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ η Πορεία Μνήμης στην Αθήνα θα έχει αφετηρία το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με προορισμό τη Βουλή των Ελλήνων.

Τόσο η εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, όσο και της Αθήνας, θα είναι καθολικά προσβάσιμες για άτομα ΑμεΑ. Όλες οι ομιλίες και χαιρετισμοί θα μεταφράζονται στη νοηματική από εκπρόσωπο της ομάδας ΛΟΑΤ ΑμεΑ.

Σας καλούμε όλους και όλες, να τιμήσουμε μαζί, τους τρανς ανθρώπους που έπεσαν θύματα λόγο της ταυτότητας φύλου τους, αλλά και να δώσουμε μία σημαντική παρουσία ενάντια στο ρατσισμό, στο μισαλλόδοξο λόγο και στην τρανσφοβία.

* Για την εκδήλωση της Αθήνας τα άτομα με κινητική αναπηρία θα μπορούν να χρησιμοποιούν την είσοδο του Πνευματικού Κέντρου από την Σόλωνος.

© T-zine.gr