Now Reading
21 Μαρτίου: Abdurrazack “Zackie” Achmat

21 Μαρτίου: Abdurrazack “Zackie” Achmat


Σαν Σήμερα 21  Μαρτίου – LGBTQI People in History


T-zine.gr

Abdurrazack “Zackie” Achmat
(21 Μαρτίου 1962)

 

Ο Abdurrazack “Zackie” Achmat (γεννημένος στις 21 Μαρτίου 1962) είναι Νοτιοαφρικανός ακτιβιστής και σκηνοθέτης. Είναι συνιδρυτής της Treatment Action Campaign (νοτιοαφρικανική οργάνωση για τα δικαιώματα των οροθετικών) και γνωστός παγκοσμίως για τον ακτιβισμό του για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και ανθρώπων που ζουν με HIV και AIDS στη Νότια Αφρική. Επί του παρόντος υπηρετεί ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και συνδιευθυντής του Ndifuna Ukwazi (οργάνωση για το δικαίωμα στη βιώσιμη στέγη), και είναι ο πρόεδρος της Equal Education (οργάνωσης για την ισότητα στην εκπαίδευσης.

Ο Achmat γεννήθηκε στο προάστιο Vrededorp του Γιοχάνεσμπουργκ σε μια μουσουλμανική οικογένεια του Cape Malay και μεγάλωσε στην κοινότητα Cape Colored στο Salt River κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ. Αποφοίτησε με πτυχίο στην αγγλική φιλολογία από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Ακρωτηρίου το 1992 καθώς και σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Κέιπ Τάουν.

Ο Achmat συμμετείχε σε βίαιες διαμαρτυρίες όντας ακόμη μαθητής στο Salt River για να υποστηρίξει τις φοιτητικές διαδηλώσεις του 1976 και φυλακίστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νεότητάς του για πολιτικές δραστηριότητες. Εντάχθηκε στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) το 1980 ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης. Μεταξύ 1985 και 1990 ήταν μέλος της Μαρξιστικής Εργατικής Τάσης του ANC, μιας τροτσκιστικής αποσχισθείσας ομάδας του ANC και πρόδρομος του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος της Νοτίου Αφρικής.

Ο Achmat περιγράφει την πολιτική του ιδεολογία ως σοσιαλδημοκρατική από την κατάργηση του ANC το 1990. Παρά το γεγονός ότι ήταν μέλος του ANC, αντιτάχθηκε σθεναρά στις θεωρίες άρνησης του HIV/AIDS που προωθήθηκαν από τον πρώην Πρόεδρο Thabo Mbeki και άλλα ανώτερα μέλη του ANC και το 2004 απέσυρε τη συμμετοχή του στο ANC υπό την ηγεσία του Mbeki. Το 2006, ο Achmat κάλεσε τους συναδέλφους του να διαμορφώσουν κατάλληλες πολιτικές για τον HIV και να εκδιώξουν τον υπουργό Υγείας Manto Tshabalala-Msimang. Έχει επίσης εκφράσει έντονη κριτική στον Πρόεδρο Jacob Zuma για διαφθορά.

Ο Achmat συνίδρυσε τον Εθνικό Συνασπισμό για την Ισότητα των Γκέι και Λεσβιών το 1994 και ως διευθυντής του εξασφάλισε προστασία για τους γκέι και τις λεσβίες στο νέο σύνταγμα της Νότιας Αφρικής. Ο Achmat έγραψε ένα πολυαναφερόμενο άρθρο σχετικά με τη σεξουαλικότητα στις φυλακές της Νότιας Αφρικής, βασισμένο στις προσωπικές του εμπειρίες.

Πριν από τη συνίδρυση της Treatment Action Campaign (TAC) το 1998, ο Άχματ ήταν διευθυντής του AIDS Law Project με βάση το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, του οποίου ηγείται τώρα ο μακροχρόνιος συνεργάτης του Άχματ, Mark Heywood. Το AIDS Law Project και το TAC συνεργάζονται στενά σε όλα τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με την υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία.

Ο Achmat ανακοίνωσε δημόσια ότι είναι οροθετικός το 1998 και αρνήθηκε να πάρει αντιρετροϊκά φάρμακα έως ότου όλοι όσοι τα χρειάζονταν είχαν πρόσβαση σε αυτά. Έμεινε σταθερός στη δέσμευσή του μέχρι τον Αύγουστο του 2003, όταν στο εθνικό συνέδριο ακτιβιστών TAC τον παρότρυναν να ξεκινήσει αντιρετροϊκή θεραπεία. Τελικά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει θεραπεία λίγο πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει ότι θα διαθέσει αντιρετροϊκά φάρμακα στον δημόσιο τομέα. Είχε προηγουμένως δηλώσει: “Ο λόγος που δεν παίρνω την αντιρετροϊκή μου θεραπεία δεν είναι διότι πιστεύω ότι δεν είναι αποτελεσματική, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύω ότι είναι αποτελεσματική και πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτήν”.

Ο Achmat ήταν ένας από τους 44 ακτιβιστές του TAC που συνελήφθησαν το 2006 επειδή κατέλαβαν γραφεία της επαρχιακής κυβέρνησης στο Κέιπ Τάουν ως διαμαρτυρία προκειμένου να ζητήσουν την κατηγορία της υπουργού Υγείας Manto Tshabalala-Msimang και του υπουργού σωφρονιστικών υπηρεσιών Ngconde Balfour για ηθική αυτουργία στον θάνατο ενός οροθετικού κρατούμενου στη φυλακή Westville στο Durban.

Το 2008, ο Achmat συνίδρυσε το Social Justice Coalition (SJC), μια οργάνωση με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της Νότιας Αφρικής, ιδιαίτερα μεταξύ των φτωχών και των ανέργων που ζουν στη χώρα. Το 2009 συνίδρυσε το Κέντρο για το Δίκαιο και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, μαζί με τον Gavin Silber.

Το 2013, ο Achmat και άλλοι 18 ακτιβιστές του SJC συνελήφθησαν για μια παράνομη συγκέντρωση έξω από το Civic Centre του Κέιπ Τάουν, όπου διαμαρτύρονταν για τις υπηρεσίες υγιεινής στον δήμο Khayelitsha.

 

21 Icons : Zackie Achmat : Short Film

 

Ταινίες

Δείτε Επίσης

Α. Σκηνοθεσία

Apostles of Civilised Vice (2000) – documentary about homosexuality in South Africa[19] Law and Freedom (2005) – two-part documentary about landmark court cases in South Afric

Β. Πρωταγωνιστεί ως ο εαυτός του

Jonathan Dimbleby: The AIDS Crisis in Africa (2002) – presented by Jonathan Dimbleby
Kommt Europa in die Hölle? (English: Is Europe Going to Hell?) – directed by Robert Cibis (2004)
Darling! The Pieter-Dirk Uys Story (2007) – BFI award-winning documentary about Pieter-Dirk Uys directed by Julian Shaw
Road to Ingwavuma (2008)
Fig Trees (2009)
Fire in the Blood (2013)

Αναγνώριση και βραβεία

2001 – Desmond Tutu Leadership Award
2001 – People in Need’s Homo Homini Award for human rights activism
2003 – National Press Club (South Africa) Newsmaker of the Year
2003 – Jonathan Mann Award for Global Health and Human Rights
2003 – Nelson Mandela Health and Human Rights Award
2003 – Elected an Ashoka Fellow
2003 – Named one of Time’s 2003 European Heroes
2004 – Voted 61st in SABC3’s list of 100 Great South Africans
2004 – Nominated for the Nobel Peace Prize by the Quaker humanitarian group American Friends Service Committee
2009 – Awarded Open Society Fellowship
2011 – City of Cape Town Civic Honours

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Wikipedia, queer history και  ronnisanlo.com

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί