Now Reading
21 Σεπτεμβρίου: Λουίς Θερνούδα

21 Σεπτεμβρίου: Λουίς Θερνούδα


Σαν Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου – LGBTQI People in History


 

Update: 21 Σεπτεμβρίου 2020
 

Λουίς Θερνούδα

Luis Cernuda

(21 Σεπτεμβρίου 1902 – 5 Νοεμβρίου 1963)

Luis Cernuda

O Λουίς Θερνούδα (Luis Cernuda y Bidón, 1902-1963), μέλος της περίφημης «Γενιάς του 1927» θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους Ισπανούς ποιητές του 20ού αιώνα, αν και για κάποιο διάστημα τον επισκίασε η φήμη των διάσημων μελών της αυτής της ποιητικής κίνησης.

 

Ωστόσο η αξία του είχε αναγνωρισθεί από τους ποιητές που την συγκροτούσαν και χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αποδοχής αποτελεί η κριτική που διατύπωσε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα για την ποιητική συλλογή του Θερνούδα «Η πραγματικότητα και ο πόθος», που εξεδόθη το 1936:

«Για το μεγάλο ποιητή του μυστηρίου, τον ευγενικό ποιητή Λουίς Θερνούδα, θα πρέπει να επαναφέρουμε από το δέκατο έβδομο αιώνα τη λέξη Θεϊκός και να του αποδώσουμε για άλλη μια φορά ύδωρ, δάφνες και σκιά για το απίθανο πρόσφατο άσμα του».

Επίσης:

«Δεν αυταπατώμαι και θα το πω: αγωνίστηκα μ’ όλη τη δύναμή μου κατά του βιβλίου αυτού, διαβάζοντάς το χωρίς όρεξη τη νύχτα στο κρεβάτι, μετά το πρωινό ξύπνημα, με πονοκέφαλο, βγάζοντας αυτό το φθόνο που κρύβουμε μέσα μας εναντίον των συγγραφέων των κάλλιστων έργων. Αλλά εις μάτην. Η πραγματικότητα κι ο πόθος, αυτό το τελευταίο βιβλίο του, στο τέλος με νίκησε με την άσπιλη εντέλειά του, με το ερωτικό του ψυχορράγημα, με την οργή και την πέτρινη σκιά του».

Ο Λουίς Θερνούδα γεννήθηκε στη Σεβίλλη στις 21 Σεπτεμβρίου του 1902. Υπήρξε φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, όπου πήρε το πρώτο του πτυχίο προτού αφιερωθεί στη λογοτεχνία. Υπήρξε επίσης λογοτεχνικός κριτικός και καθηγητής. Εμφανισιακά είχε την όψη δανδή και ήταν πάντα κομψά ντυμένος. Θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς μοναχική φιγούρα με χιούμορ και καυστικότητα.

Ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, σε συνάρτηση με τη μίζερη ζωή του στη Μαδρίτη (δούλευε πωλητής σε κάποιο βιβλιοπωλείο) θα τον κάνουν να στραφεί σε μια ποίηση περισσότερο εξομολογητική, που αγγίζει τα όρια της τραγωδίας όταν καταπιάνεται με την αδελφοκτόνο σύγκρουση. «Ο τραγικός θάνατος του Λόρκα δεν βγήκε ποτέ από το νου μου» έγραφε αργότερα.

Αριστερός, ομοφυλόφιλος και διανοούμενος, ο Θερνούδα δεν είχε καμιά ελπίδα στη νέα Ισπανία του Φράνκο. Ακολουθεί τον δρόμο της εξορίας, πρώτα στην Αγγλία, ύστερα στις ΗΠΑ και τέλος στο Μεξικό εκεί θα τον βρει και ο θάνατος το 1963.

Όλες οι συλλογές που έγραψε ο Θερνούδα στην εξορία με μία μόνο λέξη θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν: αριστουργήματα. Για πολιτικούς κυρίως λόγους, η συνολική προσφορά του στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία δεν έγινε ευρύτατα γνωστή όσο ζούσε, η μεταθανάτια όμως φήμη του μόνο με αυτή του Λόρκα, του Πεσόα και του Καβάφη θα μπορούσε να συγκριθεί.

H ποίηση του Λουίς Θερνούδα Bιδόν είναι από μόνη της ένα βύθισμα στην απρόσμενη και διαρκώς ανανεούμενη ερωτική έλξη και νιότη των λέξεων, με τα νεραϊδοακούσματά τους, που ήδη μέσα στις μουσικές τους κρύβουν τα μυστικά της κυριολεξίας τους. Mέσα στη μεγάλη ποιητική γενιά του ’27, της Mαδρίτης και της Bαλένθια, που έζησε τον εμφύλιο και οραματίστηκε τον σοσιαλισμό, αυτοεξόριστος, πλάνης, ιδιόρρυθμος και φλογερός, λεπτός και απόμακρος, αλλά και πολύ μέσα στη βιαιότητα της εποχής του, ο Θερνούδα στέκεται δίπλα στον Λόρκα, σαν η άλλη πλευρά αυτού του φανταστικού νομίσματος, που αν εξαργυρώνεται κάπου, είναι στην ονειρική χώρα της πάντα ερωτευμένης και αναρχικής ψυχής.

Πηγές: Οδός Πανός (τ.121) & Βήμα 27.5.2001 (του Νίκου Δαβέττα), Gay Βιβλιογραφία στα Ελληνικά

Βιβλιογραφία

– Edkins, Anthony, and Derek Harris. The Poetry of Luis Cernuda. New York: New York University Press, 1971.

– Jiménez-Fajardo, Salvador. Luis Cernuda. Boston: Twayne Publishers, 1978.

– _____. The Word and the Mirror: Critical Essays on the Poetry of Luis Cernuda. London: – Associated University Presses, 1989.

– Polo, Milagros. “El erotismo en Cernuda, Alberti y Biedma.” Eros literaria: Actas del coloquio celebrado en la Facultad de Filología de la Universidad Complutense en diciembre de 1988. Madrid: Universidad Complutense, 1989. 341-354.

– Ramos Otero, Manuel. “La ética de la marginación en la poesía de Luis Cernuda.” Cupey 1-2 (enero-diciembre): 16-29.

– Silver, Philip. “Et in Arcadia Ego”: A Study of the Poetry of Luis Cernuda. London: Tamesis Books, 1965.

Δείτε Επίσης

– Talens, Jenaro. El espacio y las máscaras: Introducción a la lectura de Cernuda. Barcelona: Editorial Anagrama, 1975.

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

——————

* Πρώτη δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2007 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

**Επικαιροποίηση: 21 Σεπτεμβρίου 2018

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com

 

© T-zine.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί