Now Reading
22 Ιανουαρίου | Διεθνής Ημέρα Δράσης και Αλληλεγγύης προς τους Τρανς Φυλακισμένους – Trans Prisoner Day of Action and Solidarity

22 Ιανουαρίου | Διεθνής Ημέρα Δράσης και Αλληλεγγύης προς τους Τρανς Φυλακισμένους – Trans Prisoner Day of Action and Solidarity

Σήμερα 22 Ιανουαρίου είναι η διεθνής ημέρα δράσης και αλληλεγγύης προς τα τρανς πρόσωπα που είναι φυλακισμένα ή σε θέση κράτησης. Μία ημέρα που ο κόσμος των δικαιωμάτων αφιερώνει στα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς προσώπων που βιώνουν τις συνθήκες φυλάκισης ή κράτησης πολύ πιο απάνθρωπα λόγω της ταυτότητας φύλου τους.

22 Ιανουαρίου | Διεθνής Ημέρα Δράσης και Αλληλεγγύης προς τους Τρανς Φυλακισμένους – Trans Prisoner Day of Action and Solidarity.

Με την ευκαιρία της ημέρας αυτή, η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Άννα Απέργη, αναφέρθηκε στη σημασία της.

22 Ιανουαρίου | Διεθνής Ημέρα Δράσης και Αλληλεγγύης προς τους Τρανς Φυλακισμένους – Trans Prisoner Day of Action and Solidarity

Η 22α Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Δράσης και Αλληλεγγύης προς τους Τρανς Φυλακισμένους, αποτελεί διεθνώς μία ημέρα ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης προς τα τρανς πρόσωπα που αντιμετωπίζουν το πιο σκληρό πρόσωπο των έμφυλων διακρίσεων και βίας στις φυλακές ή όταν βρίσκονται σε θέση κράτησης.

Στις 25 Οκτωβρίου 2022, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας (Ν.4985/2022 – ΦΕΚ 203/Α/27-10-2022), όπου για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου στο άρθρο που αφορά τους λόγους μεταγωγής (Άρθρα 62 και 63), ενώ η ταυτότητα φύλου συμπεριλαμβάνεται και σε αρκετές ακόμη διατάξεις, όπως της ίσης αλλά και της ειδικής μεταχείρισης, της ένδυσης, καθώς και του σωματικού ελέγχου.

Διατάξεις στις οποίες έγιναν οι απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο αρχικό Σχέδιο Νόμου, έπειτα και από τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που κατέθεσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών – Transgender Support Association (ΣΥΔ), τόσο μέσα από δελτίο τύπου, συμμετοχή μας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναλυτικού Υπομνήματος, τις προτάσεις του Σημειώματος της Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΕΔΑ, καθώς και σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Αυτό αποτελεί άλλη μία τεράστια νίκη για την τρανς αλλά και γενικότερα για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Αυτό, απετέλεσε άλλη μία νίκη που ήρθε έπειτα από τον ασταμάτητο αγώνα που έδωσε η αείμνηστη Marina Galanou με το ΣΥΔ τα προηγούμενα χρόνια για τους τρανς συνανθρώπους μας που βρίσκονται φυλακισμένα ή σε θέση κράτησης, που δεν αναγνωρίζονταν η πραγματική τους ταυτότητα ή κακοποιούνταν βάναυσα όταν βρίσκονταν σε φυλακές που δεν σύναδαν με την ταυτότητα φύλου τους, που καταπατούνταν τα ατομικά τους δικαιώματα και δέχονταν παρενοχλήσεις και βία.

Σίγουρα μένουν ακόμη αρκετά πράγματα να γίνουν για την κατάκτηση των ανθρωπίνων/ατομικών δικαιωμάτων των τρανς συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα, όπως: τη συμπερίληψη των τρανς κρατούμενων προσώπων σε διατάξεις που αφορούν την ψυχική και σωματική υγεία, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτηση, τη μετασωφρονιστική μέριμνα, καθώς και την επανένταξη.

Με το ΣΥΔ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τα ανθρώπινα/ατομικά δικαιώματα των τρανς κρατουμένων συνανθρώπων μας, στην κατεύθυνση της πλήρους ισότητας.

*Παρακάτω η ομιλία του ΣΥΔ στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το Σωφρονιστικό Κώδικα (20/10/2022)
#ΣΥΔ #TransPrisonerDay #TransPrisonerDay2023

 

Δείτε Επίσης

Η ομιλία της Προέδρου του ΣΥΔ, Άννας Απέργη στη Βουλή για το Σωφρονιστικό Κώδικα

 

 

Νέα | T-zine.gr | 22.01.2023

 

© T-zine.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί