22 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Δράσης για την Αποπαθολογικοποίηση της Ταυτότητας Φύλου. #transdepath.
Γράφει η Μαρίνα Γαλανού
Σήμερα 22 Οκτωβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Δράσης για την Αποπαθολογικοποίηση της ταυτότητας φύλου ή καλύτερα της αποσύνδεσης κάθε έννοιας που συνδέεται με την ταυτότητα φύλου με καταχώριση στον ταξινομητικό κατάλογο των ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Είναι μία ημέρα που σε όλο τον κόσμο οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εστιάζουν στην παραδοχή ότι οι τρανς ταυτότητες θα πρέπει όπως όλες οι ταυτότητες να αποτελούν ακέραιο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας, και όχι να κατηγοριοποιούνται ή να συνδέονται με μορφές στίγματος, διάκρισης ή βίας, ως αποτέλεσμα της ταξινόμησής τους στους καταλόγους των ψυχικών διαταραχών.
Η ημέρα αυτή έχει οριστεί ως μέρος του αγώνα στην κατεύθυνση προς την αναθεώρηση του καταλόγου των ψυχικών διαταραχών που αναμένεται το 2018, και που ήδη έχει γίνει αποδεκτή για τους ενήλικους η αλλαγή της καταχώρησης στην πιο ουδέτερη έννοια της ασυμφωνίας φύλου (gender incongruence), όμως παραμένει η καταχώριση για τα ανήλικα πρόσωπα, που ιδιαίτερα εκεί είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί η οποιαδήποτε καταχώριση, καθώς τα παιδιά έχουν ανάγκη από υποστήριξη, αγάπη και φροντίδα και όχι να στιγματίζονται κατά οποιονδήποτε τρόπο οι ταυτότητές τους.
Παρακάτω μπορεί να δείτε το πολύ ενδιαφέρον βίντεο που έγινε σε συνεργασία της Transgender Europe με την ILGA-Europe, για τη Διεθνή Ημέρα Δράσης για την Αποπαθολογικοποίηση της Ταυτότητας φύλου.
© T-zine.gr
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η Μαρίνα Γαλανού είναι Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, εκδότρια του εκδοτικού οίκου και βιβλιοπωλείου «Πολύχρωμος Πλανήτης», και έχει διατελέσει για πάνω από 20 χρόνια σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Αλληλεγγύης Τραβεστί – Τρανσέξουαλ (ΣΑΤΤΕ) και Γενική Γραμματέας από το 2003 έως τον Ιούλιο του 2014. Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας (ΕΟΚ) από το 2006 έως το 2008. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) από το 2010 έως σήμερα. Έχει διατελέσει Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και συμμετάσχει με αυτήν την ιδιότητα ως εκπαιδεύτρια σε εκπαιδευτικά – ενημερωτικά σεμινάρια προς αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, σε χειριστές υποθέσεων ασύλου, σε δικαστές και εισαγγελείς, καθώς επίσης υπήρξε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι και διακρίσεις» και «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου», αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς θεμάτων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ορίστηκε απ’ την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τον Νοέμβριο του 2019.