Now Reading
23 Δεκεμβρίου: Κρίστα Γουίνσλο

23 Δεκεμβρίου: Κρίστα Γουίνσλο

 

Σαν Σήμερα 23 Δεκεμβρίου – LGBTQI People in History


T-zine.gr

Κρίστα Γουίνσλο

Christa Winsloe
(23 December 1888 – 10 June 1944)

Christa Winsloe

Η Κρίστα Γουίνσλο γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1888. Υπήρξε Γερμανίδα μυθιστοριογράφος, δραματουργός και σεναριογράφος στης οποίας το έργο αντικατοπτρίζονται ο λεσβιασμός και το ευμετάβλητο της σεξουαλικής ταυτότητας στην διαστρωμάτωση των κοινωνιών.

Η Γουίνσλο καθόρισε τη ζωή της στο περιθώριο των προσδοκιών της κοινωνίας και της οικογένειάς της και μέσα απ’ αυτήν ανέδειξε το σώμα της μυθοπλασίας της που αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που δεν εντάσσεται στις επιταγές του κοινωνικού συνόλου. Θα μπορούσε να είναι η γυναίκα ενός στρατιωτικού. Εκείνη όμως προτίμησε, στα νεανικά της χρόνια να ακολουθήσει την καριέρα της γλύπτριας. Παρ’ όλα αυτά όμως ακολούθησε την επιθυμία της οικογενείας της και παντρεύτηκε το 1913 τον Βαρόνο Λούτβιχ Χάτβανι.

Το πρώτο λογοτεχνικό της εγχείρημα ήταν το Das schwarze Schaf (Το Μαύρο Πρόβατο), το οποίο έγραψε τα πρώτα χρόνια του γάμου της. Αυτή η νουβέλα αναφέρεται στην ζωή μιας κοπέλας που ζει στο περιθώριο, τόσο στο σχολείο, όσο και στην καλλιτεχνική της καριέρα. Κερδίζει όμως της αποδοχή μόνο μέσα από τον γάμο, με τον «σωστό» άντρα.

Από αυτό το σημείο και πέρα αλλάζει η ζωή της. Εγκαταλείπει τον γάμο της, μέσα όμως από τις γνωριμίες που έκανε από τον άντρα της τα καταφέρνει να πάει στο Μόναχο και να ασχοληθεί με την αγάπη της, τη γλυπτική, αλλά και τη συγγραφή.

Η επόμενη νουβέλα της είναι το Männer kehren heim (Ο άντρας γυρνά στο σπίτι). Εδώ η Γουίνσλο, βάζει το θέμα της σεξουαλικής ταυτότητας και αυτή του φύλου. Μία κοπέλα, κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου, γίνεται αντικείμενο επίθεσης στρατιωτών και για να ξεφύγει ντύνεται άντρας με τα ρούχα του αδερφού της και ζει έτσι έως το τέλος του πολέμου.

Το 1930 το θεατρικό της Ritter Nérestan (Ιππότης Nérestan) κάνει πρεμιέρα στη Λειψία. Λίγο αργότερα το ίδιο έτος, αλλάζοντας τον τίτλο (Gestern und heute – Χτες και Σήμερα), το ανεβάζει στο Βερολίνο. Με αυτό το έργο αρχίζει να καθιερώνεται, καθώς ένα χρόνο αργότερα, το 1931, γίνεται φιλμ με τίτλο Mädchen in Uniform (Ένστολες Γυναίκες), σε σκηνοθεσία Λεοντίν Σαγκάν.

Το σενάριο είναι η ιστορία μιας κοπέλας, της Manuela von Meinhardis, η οποία υποχρεώνεται να πάει σε πρωσικό σχολείο. Εκεί βρίσκει αγάπη και παρηγοριά από μία καθηγήτριά της, την Fräulein von Bernburg.

Στην προσωπική της ζωή, η Γουίνσλο, είχε ερωτική σχέση με την αμερικανίδα δημοσιογράφο Ντόροθυ Τόμσον από τις αρχές του 1930 έως το 1935. Η σχέση των δύο γυναικών έληξε άδοξα, διότι από τη μια μεριά η Τόμσον αδυνατούσε να ζει ανοικτά ως λεσβία, ενώ απ’ την άλλη η Γουίνσλο, δεν έβρισκε δουλειά στην Αμερική.

Η επόμενή της νουβέλα είναι το Life Begins (Η ζωή ξεκινά – 1935), που εκδόθηκε μόνο στα αγγλικά, η οποία περιγράφει τη ζωή μιας γυναίκας, γλύπτρια στο επάγγελμα, που επιλέγει να ζήσει ανοικτά με τη σύντροφό της, και, ακολουθεί το Passengers (Επιβάτες – 1938).

 

 

Δείτε Επίσης

Εξακολουθεί να γράφει σενάρια, ανάμεσα σ’ αυτά και το Aiono (1943) που γίνεται ταινία. Θέμα της ταινίας μία Φιλανδέζα πρόσφυγας που ντύνεται αντρικά για να καταφέρει να επιζήσει.

Επίσης η Γουίνσλο, ενεργοποιήθηκε στο αντιφασιστικό κίνημα της Γαλλίας, κρύβοντας αγωνιστές και πρόσφυγες στο σπίτι που μοιραζόταν με την σύντροφό της, την ελβετίδα συγγραφέα Σιμόν Ζεντέ. Κάτω από συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες, οι δύο γυναίκες δολοφονήθηκαν τον Ιούνιο του 1944.

*** Βιβλιογραφία

– Dyer, Richard. Now You See It: Studies on Lesbian and Gay Film. New York: Routledge, 1990.
– Foster, Jeannette H. Sex Variant Women in Literature. Tallahassee, Fla.: Naiad Press, 1985.
– Katz, Jonathan. Gay American History. New York: Thomas Y. Crowell, 1976.
– _____. Gay/Lesbian Almanac. New York: Harper and Row, 1983.
– Reinig, Christa. “Christa Reinig über Christa Winsloe.” Mädchen in Uniform. Christa Winsloe. Munich: Frauenoffensive, 1983: 241-248.
– Rich, B. Ruby. “Mädchen in Uniform: From Repressive Tolerance to Erotic Liberation.” Re-Vision. Mary Ann Doane, Patricia Mellencamp, and Linda Williams, eds. Los Angeles: American Film Institute, 1984.
– Russo, Vito. The Celluloid Closet. New York: Harper and Row, 1981.
– Sanders, Marion K. Dorothy Thompson: A Legend in Her Time. New York: Avon, 1974: 188-193.
– Sheehan, Vincent. Dorothy and Red. Boston: Houghton Mifflin, 1963.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη και Glbtq.Com

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί