Now Reading
24 Ιανουαρίου : Αδριανός

24 Ιανουαρίου : Αδριανός

 
Σαν Σήμερα 24 Ιανουαρίου – LGBTQI People in History


T-zine.gr

Αδριανός
(24 Ιανουαρίου 76 – 10 Ιουλίου 138)

Ο Πούπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός (24 Ιανουαρίου 76 – 10 Ιουλίου 138 μ.Χ.), στα λατινικά Publius Aelius Traianus Hadrianus, υπήρξε Αυτοκράτορας της Ρώμης κατά τα έτη 117 – 138, καθώς επίσης στωικός και επικούρειος φιλόσοφος. Αποτελεί τον τρίτο από τους λεγόμενους “Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες”. Η βασιλεία του είχε ένα διστακτικό ξεκίνημα, μια ένδοξη περίοδο ακμής και ένα τραγικό επίλογο.

Ο Πούπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός (24 Ιανουαρίου 76 – 10 Ιουλίου 138 μ.Χ.), στα λατινικά Publius Aelius Traianus Hadrianus, υπήρξε Ρωμαίος αυτοκράτορας την περίοδο 117-138 μ.Χ.

Γεννήθηκε το 78 μ.Χ.. Τόπος καταγωγής του ήταν η ιταλική πόλη Αδρία. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα και την ανατροφή του την ανέλαβε ο αυτοκράτορας Τραϊανός τον οποίο και ακολούθησε σε όλες του τις εκστρατείες. Στους πολέμους που διεξήγαγε ο αυτοκράτορας Τραϊανός, ο Αδριανός αναδείχθηκε. Όταν το 117 μ.Χ. ο Τραϊανός απεβίωσε, με την υποστήριξη και της αυτοκράτειρας ο Αδριανός έγινε ο νέος αυτοκράτορας. Μόλις έγινε αυτοκράτορας ο Αδριανός χάραξε νέα στρατιωτική και εσωτερική πολιτική. Έθεσε τέρμα στους συνεχείς κατακτητικούς πολέμους και ανήγειρε οχυρωματικά έργα κατά μήκος των απέραντων συνόρων της αυτοκρατορίας.

Ο μόνος πόλεμος που διεξήγαγε ήταν αυτός εναντίων του Ιουδαίων (132-135 μ.Χ.). Αφορμή του πολέμου αυτού ήταν μία διαταγή του Αδριανού για την ίδρυση ιερού καπιτωλίου του Διός στο χώρο του ναού των Εβραίων. Οι Εβραίοι θεωρώντας το παραπάνω ως βεβήλωση του ιερού χώρου επαναστάτησαν. Κατά τον πόλεμο αυτό περίπου 58.0000 Ιουδαίοι σφαγιάσθηκαν πολλοί άλλοι έγιναν ανδράποδα (δούλοι) και πλέον επιτρεπόταν στους Ιουδαίους να εισέρχονται στην Ιερουσαλήμ μία φορά το έτος.

Το Τείχος του Αδριανού, οχυρωματικό έργο στα σύνορα της αυτοκρατορίας, στη Μεγάλη Βρετανία

Είναι γεγονός ότι παρά την μη διεξαγωγή κατακτητικών πολέμων ο Αδριανός διατηρούσε πάντα τον ρωμαϊκό στρατό πλήρως οργανωμένο και έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο. Επισκέπτονταν ο ίδιος προσωπικά τις επαρχίες για να έχει καλή γνώση των προβλημάτων που αυτές αντιμετώπιζαν. Τα περισσότερα έτη της παραμονής του στον αυτοκρατορικό θρόνο τα διήλθε εξετάζοντας και λύνοντας τα προβλήματα των επαρχιών της αχανούς αυτοκρατορίας. Συγκρότησε διοικητικό σώμα από ικανά άτομα για να των βοηθούν στη διοίκηση της αυτοκρατορίας και ίδρυσε γραφεία μελέτης όλων των ζητημάτων. Έθεσε τις βάσεις για την αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση των επαρχιών. Κωδικοποίησε την νομοθεσία με την έκδοση του “Διηνεκούς διατάγματος”.

Ίδρυσε νέες πόλεις όπως την Αδριανούπολη στη Θράκη και βελτίωσε την θέση των δούλων. Στην Αθήνα ίδρυσε την Αδριάνειο βιβλιοθήκη και το Αδριάνειο υδραγωγείο. Επέκτεινε την πόλη έως το Στάδιο και ανήγειρε την Πύλη του Αδριανού. Έγραψε επίσης και μια σύντομη αυτοβιογραφία, προκειμένου να εξηγήσει ορισμένες από τις πράξεις και τις πτυχές του χαρακτήρα του, η οποία σήμερα δεν σώζεται.

Ωστόσο ο Αδριανός, έχει μείνει στην ιστορία ως ένας ειρηνοποιός αυτοκράτορας, ο οποίος δεν έκρυψε τις ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές του προτιμήσεις˙ είναι πλήθος οι ιστορικές μαρτυρίες για τον σύντροφό του, Αντίνοο, ο οποίος τον συνόδευε σε όλα του τα ταξίδια στην αυτοκρατορία.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη και The Indepentend, Biblionet.Gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί