Now Reading
24 Σεπτεμβρίου: William Dobell

24 Σεπτεμβρίου: William Dobell


Σαν Σήμερα 24 Σεπτεμβρίου – LGBTQI People in History


 

 

Update: 24 Σεπτεμβρίου 2020
 

 

William Dobell

(24 Σεπτεμβρίου 1899 – 13 Μαΐου 1970)

 

Ο William Dobell υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους Αυστραλούς ζωγράφους πορτραίτων. Το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του καριέρας ήταν αρκετά σεμνό, ωστόσο κατάφερε αργότερα να κατακτήσει μία αξιομνημόνευτη θέση στο πάνθεο των αυστραλών ζωγράφων μετά την απονομή του βραβείου Archibald prize το 1944.

Παρ’ ότι τα έργα του είχαν πολλές φορές ομοερωτικό περιεχόμενο, ο ίδιος ποτέ δεν φανέρωσε την ομοφυλοφιλία του, ζώντας σε μια αρκετά συντηρητική κοινωνία όπως το Σίδνεϋ.

Γεννήθηκε στην Νέα Νότιο Ουαλία στις 24 Σεπτεμβρίου του 1899, σε μια εργατική οικογένεια του Newcastle, δύο ώρες μακριά από το Σίδνεϋ. Σαν έφηβος ενδιαφέρεται για την ζωγραφική και στα δεκατέσσερά του χρόνια εγκαταλείπει το σχολείο του Cooks Hill School, όπου η εκπαίδευση όσον αφορά την τέχνη ήταν ελλιπής και παίρνει μαθήματα σε τεχνικό σχολείο όπου γίνονται πιο ουσιαστικά μαθήματα. Παίρνει επίσης μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Newcastle και το 1924, μετακομίζει στο Σίδνεϋ όπου εργάζεται ως σχεδιαστής και παίρνει μαθήματα τέχνης στο Sydney Art School του Julian Ashton.

Το 1929 παίρνει την υποτροφία Travelling Scholarship από την Society of Artists που του επιτρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής στο Slade School of Art του Λονδίνου. Με βάση το Λονδίνο, επισκέπτεται τα μουσεία της Ολλανδίας, του Βελγίου και πολλών ακόμη ευρωπαϊκών πόλεων.

Ένα από τα πιο σημαντικά του έργα είναι το Boy at the Basin (1932) στο οποίο είναι φανερές οι επιρροές του από την Ολλανδική τέχνη του δεκάτου εβδόμου αιώνα. Άλλο σημαντικό του έργο με φανερό τον ομοερωτικό χαρακτήρα είναι το Study, Boy on Beach (1933). Επιστρέφει στο Σίδνεϋ το 1939 όπου αρχίζει πλέον να επικεντρώνεται στα πορτραίτα. Τα πιο γνωστά του είναι τα The Cypriot (1940), The Strapper (1941), The Billy Boy (1943), Emergency Loading at Night, Perth (1944), Barrowman, Perth (1944), Concrete Consolidation Workers, Sydney Graving Dock (1944).

Αυτό που τον κάνει γνωστό και του χαρίζει το βραβείο Archibald prize το 1944 είναι το Portrait of Joshua Smith. Ωστόσο όμως αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες για την ομοφυλοφιλία του γεγονός που τον εξαναγκάζει να αποτραβηχτεί από την δημόσια ζωή και απομονώνεται στο Wangi Wangi στις ακτές του New South Wales.

Κερδίζει για δύο ακόμη φορές το Archibald Prize, το 1948 για το πορτραίτο της Margaret Olley και το 1959 για το πορτραίτο του Dr. E.G. MacMahon. Η μεγάλη αναγνώριση έρχεται γι’ αυτόν το 1964 όταν γίνεται μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο έργο του στο Art Gallery of New South Wales, ενώ το 1966 παίρνει την διάκριση του «Ιππότη», τέσσερα ακριβώς χρόνια πριν τον θάνατό του, στις 13 Μαΐου του 1970.

 

Βιβλιογραφία

 

– Adams, Brian. Portrait of an Artist: A Biography of William Dobell. Melbourne: Hutchinson Group of Australia, 1983.

– Gleeson, James. William Dobell. London: Thames and Hudson, 1964; revised ed., London: World of Art Library, Thames and Hudson, 1969.

– Pearce, Barry. William Dobell, 1899-1970: The Painter’s Progress. Sydney: Art Gallery of New South Wales, 1997.

 

 

Δείτε Επίσης

 

 

Διαβάστε ακόμα: 4 Φεβρουαρίου: Jared French

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
——————
 
* Πρώτη δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2009 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

**Επικαιροποίηση: 24 Σεπτεμβρίου 2018

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com

 

© T-zine.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί