Now Reading
25 Ιανουαρίου : Βιρτζίνια Γουλφ

25 Ιανουαρίου : Βιρτζίνια Γουλφ

 
Σαν Σήμερα 25 Ιανουαρίου – LGBTQI People in History


T-zine.gr

Βιρτζίνια Γουλφ

Virginia Woolf
(25 Ιανουαρίου 1882 – 28 Μαρτίου 1941)

Η Βιρτζίνια Γουλφ στα είκοσί της χρόνια.

Η Βιρτζίνια Γουλφ ή Βιργινία Γουλφ (Virginia Woolf, πλήρες όνομα Adeline Virginia Stephen, 25 Ιανουαρίου 1882-28 Μαρτίου 1941) υπήρξε σπουδαία Αγγλίδα μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος που θεωρήθηκε πρωτοπόρος και νεωτερίζουσα λογοτέχνις στον 20ό αιώνα και μια από τους μέγιστους καινοτόμους στην αγγλική γλώσσα. Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, υπήρξε σημαντική μορφή στη λογοτεχνική κοινωνία του Λονδίνου και μέλος της Ομάδας Μπλούμσμπερι. Τα διασημότερα έργα της είναι τα μυθιστορήματα “Μια Ωραία Μέρα Της Κας Νταλογουέη” (Mrs Dalloway, 1925), “Στο Φάρο” (To The Lighthouse, 1927), το “Ορλάντο” (Orlando, 1928), και το δοκίμιο “Ένα Δωμάτιο Ολόδικό Του” (A Room Of One’s Own, 1929) με τη παροιμιώδη φράση της: “μια γυναίκα πρέπει να ‘χει τα χρήματα και ένα δωμάτιο κατάδικό της εάν πρόκειται να γράψει μυθιστοριογραφία”. Τα μυθιστορήματά της διακρίνονται για το ψυχολογικό τους βάθος και το εκφραστικό τους ύφος. Άλλα γνωστά έργα της είναι: «Νύκτα και μέρα», «Τα κύματα», «Τα έτη», «Τρεις Γκινέαι», κ.ά.

Η Adeline Virginia Stephen γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 25 Γενάρη 1882, κόρη του Σερ Λέσλι Στέφεν και της Τζούλια Πρίνσεπ Τζάκσον κι εκπαιδεύτηκε από τους γονείς της στο σπίτι τους, στον αριθμό 22 της Hyde Park Gate στο Κένσιγκτον. Οι γονείς της είχανε προηγούμενους αποτυχημένους γάμους και, συνολικά, η οικογένεια περιείχε τα παιδιά τριών γάμων. Ο πατέρας είχε μακρινή συγγένεια με τον Ουίλλιαμ Θάκερεϊ, ήταν συγγραφέας, κριτικός και βιογράφος ο ίδιος, και έτσι η Γουλφ μεγάλωσε σε περιβάλλον καλλιτεχνικό μ’ επιρροές από τη βικτωριανή λογοτεχνική κοινωνία: Χένρι Τζέιμς, Τζορτζ Έλλιοτ, Τζορζτ Χένρι Λιούις, Τζούλια Μάργκαρετ Κάμερον (θεία της μητέρας της) και Τζέιμς Ράσσελ Λόουελ, (νονός της Βιρτζίνια), ήταν μεταξύ των επισκεπτών στο σπίτι. Από έναν πρώην υπηρέτη της Μαρίας Αντουανέττας, περιήλθε στα χέρια της οικογένειας μια σειρά διάσημων και πανέμορφων πινάκων προραφαηλικής περιόδου. Συμπλήρωμα αυτών των επιδράσεων ήταν η απέραντη βιβλιοθήκη απ’ όπου η Βιρτζίνια (αντίθετα από τους αδελφούς της, που εκπαιδευτήκανε τυπικά) διδάχθηκε κλασσικούς κι αγγλική λογοτεχνία.

Ορλάντο

Σύμφωνα με τα απομνημονεύματά της οι ζωηρότερες μνήμες της παιδικής της ηλικίας, δεν ήταν από το Λονδίνο αλλά από το Σεντ Άιβς στη Κορνουάλη, όπου η οικογένεια περνούσε κάθε καλοκαίρι της μέχρι το 1895. Η οικογένεια έμεινε στο σπίτι το αποκαλούμενο Τάλαντ (Talland), που ‘χε θέα πέρα από τον κόλπο Πορθμίνστερ. Οι μνήμες των οικογενειακών διακοπών και των εντυπώσεων του τοπίου, ειδικά ο φάρος Godrevy, επηρεάσανε τη γραφή της, ειδικά προς το τέλος της ζωής της, κι ειδικότερα στο “Φάρο”. Πιο συγκεκριμένα, το σπίτι στη Σκωτία, στο βιβλίο της, είναι το Τάλαντ κι η οικογένεια Ράμσεη, είναι στη πραγματικότητα η δική της.

Ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας από γρίπη (1895) στα 13 της, κι αυτός της αδελφής της Στέλλα 2 έτη αργότερα, επιφέρανε μια πρώτη σειρά νευρικών κλονισμών. Ο θάνατος του πατέρα της (1904) προκάλεσε πιο ανησυχητική κατάρρευση και χρειάστηκε να μπει για λίγο σε κλινική. Οι κλονισμοί αυτοί κι οι επόμενες επαναλαμβανόμενες καταθλιπτικές περίοδοί της, οφείλονται, σύμφωνα με σύγχρονους μελετητές, και στη σεξουαλική κακοποίηση που αυτή κι η αδερφή της Βανέσσα υπόκειντο από τους ετεροθαλείς αδελφούς τους Τζορτζ και Τζέραλντ, πράγμα που κι η ίδια μνημονεύει στ’ αυτοβιογραφικά δοκίμιά της.

Τρεις γκινέες

Σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, επηρεάστηκε απ’ αυτή τη δραστική ταλάντευση διάθεσης. Αν κι αυτές οι επαναλαμβανόμενες διανοητικές διαταραχές είχανε πολλές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή της, οι λογοτεχνικές δυνατότητές της παρέμειναν άθικτες. Οι σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές έχουν οδηγήσει σε μεταθανάτια διάγνωση διπολικής διαταραχής, μια ασθένεια που χρωμάτισε την εργασία, τις σχέσεις και τη ζωή της κι οδήγησε τελικά στην αυτοκτονία της. Μετά από το θάνατο του πατέρα της το 1904 και της δεύτερης σοβαρής νευρικής κατάρρευσής της, η Βιρτζίνια, η Βανέσσα κι ο Άντριαν πουλήσανε το σπίτι στο Κένσινγκτον κι αγόρασαν ένα στο τετράγωνο 46 Gordon στο Μπλούμσμπερι.

Μετά από τις σπουδές στο London King’s College, η Γουλφ γνωρίστηκε με τους: Λίτον Στράτσι, Κλάιβ Μπελ, Σάξον Σίντνει Τέρνερ, Ντάνκαν Γκραντ και Λέοναρντ Γουλφ, που αποτέλεσαν τον πυρήνα του διανοητικού κύκλου γνωστού ως Ομάδα Μπλούμσμπερι, που απέκτησε μεγάλη φήμη το 1910 με τη φάρσα του Ντρέντνωτ, όπου η Βιρτζίνια συμμετείχε άμεσα, ντυμένη αντρικά σαν Αιθίοπας.

Παντρεύτηκε τον συγγραφέα Λέοναρντ Γουλφ το 1912, τον οποίο αναφέρει κατά τη διάρκεια του δεσμού τους ως Αδέκαρο Εβραίο. Πολλοί βιογράφοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο γάμος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ πλήρως κι ότι η σεξουαλικότητά της κατευθύνθηκε προς τις γυναίκες. Κι όμως το ζεύγος μοιράστηκε ένα στενό δεσμό και το 1937 κείνη έγραψε στο ημερολόγιό της:

Ο κύριος Μπένετ και η κυρία Μπράουν

Κάνοντας έρωτα -μετά από 25 έτη δεν μπορούν ν’ αντέξουνε χωριστά… βλέπεις αυτό είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που θέλουν: μια σύζυγο. Κι ο γάμος μας τόσο πλήρης.

Συνεργάστηκαν επίσης επαγγελματικά, ιδρύοντας το 1917 τις εκδόσεις Hogarth Press που δημοσίευσαν στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος των έργων της. Το ήθος του Μπλούμσμπερι αποθάρρυνε τη σεξουαλική αποκλειστικότητα. Το 1922, η Γουλφ συναντά τη Βίτα Σάκβιλ-Ουέστ. Μετά από ένα δειλό ξεκίνημα, συνάψανε σχέση που διάρκεσε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’20. Το 1928, η Γουλφ παρουσιάζει τη φίλη της με το “Ορλάντο”. Έχει κληθεί το βιβλίο αυτό, από τον γιο της Βίτα, Νάιτζελ Νίκολσον, ως “η μεγαλύτερη και γοητευτικότερη ερωτική επιστολή στη λογοτεχνία”. Όταν τελείωσε ο δεσμός τους, παραμείνανε φίλες μέχρι το θάνατο της Γουλφ. ‘Αλλος δεσμός ήταν η Ματζ Βων, έμπνευση για το χαρακτήρα της “Kας Ντάλογουεϊ”.

Μετά από την ολοκλήρωση του τελευταίου (μεταθανάτια δημοσιευμένου) μυθιστορήματός της, έπεσε σε βαριά κατάθλιψη παρόμοια με τη προηγούμενη. Ο πόλεμος κι η καταστροφή των σπιτιών της στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς επίσης κι η ψυχρή υποδοχή της βιογραφίας της από τον πρώην φίλο της Ρότζερ Φράι επιδείνωσαν την κατάσταση, σε βαθμό που ήταν ανίκανη να γράψει. Στις 28 Μάρτη του 1941, υπό την επήρεια άλλης μιας νευρικής, καταθλιπτικής κρίσης, ρίχτηκε στον ποταμό Ouse, έχοντας βάλει στις τσέπες της πέτρες, και πνίγηκε. Η σορός της βρέθηκε στις 18 Απρίλη κι ο σύζυγός της τήν έθαψε κάτω από ένα δέντρο, στον κήπο του σπιτιού τους, στο Ρόντμελ του Σάσσεξ. Σ’ αυτό που θεωρείται από τους περισσότερους η τελευταία σημείωσή της προς τον σύζυγό της έγραψε:

Γράμμα σε έναν νέο ποιητή

«Αισθάνομαι σίγουρα πως τρελαίνομαι πάλι. Αισθάνομαι ότι δε μπορούμε να ξαναπεράσουμε άλλον ένα σαν εκείνους τους φοβερούς χρόνους. Και δεν θα συνέλθω ξανά τούτη τη φορά. Αρχίζω ν’ ακούω φωνές και δε μπορώ να συγκεντρωθώ. Έτσι κάνω κείνο που μου φαίνεται καλύτερο για όλους μας. Μου ‘χεις δώσει τη μέγιστη δυνατή ευτυχία. Ήσουν με κάθε τρόπο όλ’ αυτά ο που κανείς δε θα μπορούσε να ‘ναι. Δε γνωρίζω δυο ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι ευτυχέστεροι, μέχρι που με χτύπησε τούτη η φοβερή αρρώστια. Δεν μπορώ να τη παλεψω άλλο. Ξέρω ότι χαλώ τη ζωή σου, που χωρίς εμένα θα μπορούσες να κάνεις. Και το ξέρεις πως το ξέρω. Βλέπεις δεν μπορώ μήτε να γράψω… ακόμη κι αυτό. Δε μπορώ να διαβάσω. Θέλω να πω πως οφείλω όλη την ευτυχία της ζωής μου σε σένα. Ήσουν ολότελα υπομονετικός μαζί μου και καλός σ’ απίστευτο βαθμό. Θέλω να στο πω αυτό -ο καθένας το ξέρει. Αν κάποιος θα μπορούσε να μ’ είχε σώσει, αυτός θα ‘σουν εσύ. Όλα έχουνε χαθεί για μένα μα βεβαιώνω τη καλοσύνης σου. Δεν μπορώ να συνεχίσω να χαλώ τη ζωή σου άλλο. Δεν σκέφτομαι ότι δυο άνθρωποι θα μπορούσαν να ‘ναι ευτυχέστεροι απ’ όσο ήμασταν εμείς.»

Πηγή: Wikipedia

Γράμμα σε έναν νέο ποιητή και άλλα κείμενα

Βιβλιογραφία στα ελληνικά:

▪ Woolf, Virginia. Μέχρι το φάρο / Βιρτζίνια Γουλφ • μετάφραση Έλλη Μαρμαρά. – Αθήνα : Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2007.

▪ Woolf, Virginia. Μέχρι το φάρο / Βιρτζίνια Γουλφ • μετάφραση Έλλη Μαρμαρά. – 3η έκδ. – Αθήνα : Οδυσσέας, 2006.

▪Woolf, Virginia. Το δωμάτιο του Τζάκομπ / Βιρτζίνια Γουλφ • μετάφραση Ερρίκος Μπελιές. – 2η έκδ. – Αθήνα : Οδυσσέας, 2006.

▪Woolf, Virginia. Η κυρία Νταλογουέι / Βιρτζίνια Γουλφ • μετάφραση Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου. – 1η έκδ. – Αθήνα : Μεταίχμιο, 2005.

▪ Woolf, Virginia. Ορλάντο : Μια βιογραφία: Μυθιστόρημα / Βιρτζίνια Γουλφ • μετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου • επιμέλεια σειράς Άρης Μαραγκόπουλος. – Αθήνα : Ελληνικά Γράμματα, 2005.

▪ Woolf, Virginia. Ένα δικό σου δωμάτιο / Βιρτζίνια Γουλφ • μετάφραση Μίνα Δαλαμάγκα. – 4η έκδ. – Αθήνα : Οδυσσέας, 2005.

▪ Woolf, Virginia. Η κυρία Νταλλογουέη / Virginia Woolf. – Αθήνα : Ερμείας, 2005.

▪ Woolf, Virginia. Ορλάντο / Βιρτζίνια Γουλφ • διασκευή Ρόμπερτ Γουίλσον , Ντάρυλ Πίκνεϋ • μετάφραση Θανάσης Χατζόπουλος. – Αθήνα : Κέδρος, 1999.

▪ Woolf, Virginia. Δοκίμια / Virginia Woolf • μετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου • επιμέλεια Σπύρος Τσακνιάς. – Αθήνα : Scripta, 1999.

▪ Woolf, Virginia. Για την άγνοια των αρχαίων ελληνικών / Βιρτζίνια Γουλφ • μετάφραση Βάιος Λιαπής. – 1η έκδ. – Αθήνα : Στιγμή, 1998.

▪ Woolf, Virginia. A Society. The Lady in the Looking-Glass. The Duchess and the Jeweller. Lappin and Lapinova : Intermediate Level: Senior / Virginia Woolf. – Αθήνα : Παπαζήσης, 1997.

▪ Woolf, Virginia. Γράμμα σε έναν νέον ποιητή / Virginia Woolf • μετάφραση Άρης Μπερλής. – 1η έκδ. – Αθήνα : Άγρα, 1997.

▪ Woolf, Virginia. Σκοτώνοντας τον άγγελο του σπιτιού / Virginia Woolf • μετάφραση Τατιάνα Κωνσταντινίδου. – Αθήνα : Καστανιώτη, 1997.

▪ Woolf, Virginia. Ένα στοιχειωμένο σπίτι : Και άλλα διηγήματα / Βιρτζίνια Γουλφ • μετάφραση Αλεξάνδρα Παναγή • επιμέλεια σειράς Σπύρος Τσακνιάς. – 1η έκδ. – Αθήνα : Πατάκη, 1996.

▪ Woolf, Virginia. Λέσχη γυναικών και άλλα διηγήματα / Βιρτζίνια Γουλφ • μετάφραση Μαρία Αποστολή • επιμέλεια Κατερίνα Σχινά. – Αθήνα : Νεφέλη, 1996.

▪ Συλλογικό έργο. Αποχρώσεις / Συλλογικό έργο , Βιρτζίνια Γουλφ , Τζούνα Μπαρνς , Γερτρούδη Στάιν • μετάφραση Γιώργος Δεπάστας. – 2η έκδ. – Αθήνα : Ολκός, 1995.

▪ Woolf, Virginia. Ορλάντο : Μια βιογραφία / Βιρτζίνια Γουλφ • μετάφραση Αναστασία Λιναρδάκη. – 4η έκδ. – Αθήνα : Αστάρτη, 1993.

▪ Woolf, Virginia. Τα χρόνια / Βιρτζίνια Γουλφ • μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου. – Αθήνα : Σύγχρονη Εποχή, 1991.

▪ Woolf, Virginia. Η κυρία Ντάλογουεη / Βιρτζίνια Γουλφ • μετάφραση Δέσποινα Κερεβάντη , Γιάννης Βαλλούρδος. – 1η έκδ. – Αθήνα : Γράμματα, 1990.

Δευτέρα ή Τρίτη

© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη και Wikipedia, Biblionet.Gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί