Now Reading
26 Αυγούστου: Κρίστοφερ Ίσεργουντ – Isherwood, Christopher (1904-1986)

26 Αυγούστου: Κρίστοφερ Ίσεργουντ – Isherwood, Christopher (1904-1986)


Σαν Σήμερα 26 Αυγούστου – LGBTQI People in History


Update: 26 Αυγούστου 2019

Isherwood, Christopher (1904-1986)

Christopher Isherwood 1

Ένας εκ των μεγαλυτέρων αγγλο-αμερικανών συγγραφέων, και ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος απελευθέρωσης των ομοφυλόφιλων.

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1904, στην πόλη Cheshire της Αγγλίας σε αριστοκρατική οικογένεια, και πήρε την πρώτη του εκπαίδευση στα Repton School και Corpus Christi, στο Cambridge.

Το 1925 εγκαταλείπει το Cambridge χωρίς να πάρει πτυχίο και ξανασυναντά τον πρώην συμμαθητή του και μετέπειτα μεγάλο ποιητή, W. H. Auden.

Για δέκα χρόνια θα παραμείνουν σύντροφοι, σε μια σχέση που ήταν περισσότερο φιλική, χωρίς όμως να λείπει το σεξ. Ο Auden παίζει τον ρόλο του «λογοτεχνικού μέντορα του Ίσεργουντ και τον συστήνει στον Stephen Spender και γίνονται αχώριστοι φίλοι, οι λεγόμενοι, Auden Gang (συμμορία Auden), μια παρέα «οργισμένων» νεαρών συγγραφέων.

Από το 1930 έως το 1933, ο Ίσεργουντ ζει στο Βερολίνο, όπου εκεί νιώθει πιο απελευθερωμένος απ’ τις κοινωνικές συμβάσεις, μια ζωή «μποέμικη», ανώνυμη, όπου δοκιμάζει τα πάντα, και αποκομίζει αρκετές εμπειρίες από τον βερολινέζικο υπόκοσμο, που θα του χρησιμεύσουν ως υλικό για το μετέπειτα συγγραφικό του έργο.

Top: A 1950 portrait of Christopher Isherwood by Carl Van Vechten. Above: A more recent portrait of Christopher Isherwood (left) with Don Bachardy, his long-time companion, by Stathis Orphanos.
Top: A 1950 portrait of Christopher Isherwood by Carl Van Vechten.
Above: A more recent portrait of Christopher Isherwood (left) with Don Bachardy, his long-time companion, by Stathis Orphanos.

Συνεργάζεται με τον Auden σε τρία αβάν-γκάρντ θεατρικά και υποστηρίζει πολιτικές ομάδες αριστερής ιδεολογίας, λόγω όμως της συνειδητοποίησής του ως ομοφυλόφιλο άτομο δεν ταυτίζεται με τον κομμουνισμό.

Το 1939 μεταναστεύει μαζί με τον Auden στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά, μένουν στο Λος Άντζελες, όπου γράφει σενάρια ταινιών και ασπάζεται τον ινδουϊσμό, φιλοσοφία που θα τον επηρεάσει βαθιά.

Το 1946, παίρνει την αμερικανική υπηκοότητα. Ακολουθούν μακροχρόνια ταξίδια και διαμονές σε Ελλάδα και Πορτογαλλία.

Το 1953 ερωτεύεται παράφορα έναν 18χρονο καλλιτέχνη, τον Don Bachardy, και ο έρωτας αυτός θα αποδειχτεί ο πιο ανθεκτικός της ζωής του.

Το 1971, γράφει την βιογραφία των γονέων του, Kathleen and Frank, στην οποία αποκαλύπτει δημοσίως την ομοφυλοφιλία του, πράγμα το οποίο κάνει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην αυτοβιογραφία του, Christopher and His Kind.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70, ο Ίσεργουντ, γίνεται ενεργό μέλος του κινήματος απελευθέρωσης των ομοφυλόφιλων, εργάζεται με μεγάλη επιμέλεια και πάθος γι’ αυτό, ενώ μιλά για «ετεροφυλοφιλική δικτατορία».

Η ομοφυλοφιλία είναι απ’ τα κύρια θέματα σε όλα τα έργα του, από τις πρώϊμες κιόλας νουβέλες του, όπως τις All the Conspirators (1928) και The Memorial (1932). Ακολουθούν τα, The Last of Mr. Norris (1935) και Goodbye to Berlin (1939).

Σε όλα τα πρώτα έργα του, ο Ίσεργουντ, παρουσιάζει την ομοφυλοφιλία χωρίς διάθεση απολογίας, εντελώς φυσιολογικά, χωρίς ενοχές, αν αναλογιστεί κανείς την εποχή που γράφονται.

Δείτε Επίσης

Στις επόμενες νουβέλες του, που γράφονται στην Αμερική πλέον, όπως το The World in the Evening (1954), μπαίνει πιο βαθιά στους χαρακτήρες και εστιάζει στην ομοφυλοφοβία, περισσότερο δε, στο Down There on a Visit (1962).

Ακολουθεί το πιο σπουδαίο ίσως έργο του, A Single Man-Ένας άνδρας μόνος (1964), και το A Meeting by the River (1967).

Πεθαίνει στις 4 Ιανουαρίου του 1986.

Βιβλιογραφία

– Berg, James J. and Chris Freeman, eds. The Isherwood Century: Essays on the Life and Work of Christopher Isherwood. Madison: University of Wisconsin Press, 2000.
– Finney, Brian. Christopher Isherwood: A Critical Biography. New York: Oxford University Press, 1979.
– Fryer, Jonathan. Isherwood: A Biography of Christopher Isherwood. London: New English Library, 1977.
– Funk, Robert W. Christopher Isherwood: A Reference Guide. Boston: G.K. Hall, 1979.
– Heilbrun, Carolyn C. Christopher Isherwood. Columbia Essays on Modern Literature 53. New York: Columbia University Press, 1970.
– Hynes, Samuel L. The Auden Generation: Literature and Politics in England in the 1930s. London: Bodley Head, 1976.
– King, Francis. Christopher Isherwood. Writers and Their Work 240. Harlow, Essex: Longman, 1979.
– Lehmann, John. Isherwood: A Personal Memoir. New York: Holt, 1987.
– Piazza, Paul. Christopher Isherwood: Myth and Anti-Myth. New York: Columbia University Press, 1978.
– Schwerdt, Lisa M. Isherwood’s Fiction: The Self and Technique. London: Macmillan, 1989.
– Summers, Claude J. Christopher Isherwood. New York: Ungar, 1980.
– _____. Gay Fictions: Wilde to Stonewall. New York: Continuum, 1990.
– Wilde, Alan. Christopher Isherwood. Twayne’s United States Authors Series 173. New York: Twayne, 1971.

LGBT People in History

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com και Wikipedia

——————

* Πρώτη δημοσίευση 26 Αυγούστου 2006 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί