Now Reading
26 Δεκεμβρίου: Τόμας Γκρέι

26 Δεκεμβρίου: Τόμας Γκρέι

 

Σαν Σήμερα 26 Δεκεμβρίου – LGBTQI People in History


T-zine.gr

Τόμας Γκρέι

Thomas Gray
(26 Δεκεμβρίου 1716 – 30 Ιουλίου 1771)

Ο Τόμας Γκρέι ήταν ποιητής του δεκάτου όγδοου αιώνα, ο οποίος σε αρκετά του ποιήματα εξέφρασε ανοικτά τα ομο-ερωτικά του αισθήματα. Γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1716 σε οικογένεια μεσο-αστική που είχε δώδεκα παιδιά – εκείνος ήταν το μοναδικό παιδί που επιβίωσε. Η μητέρα του ήταν μία πολύ καλοσυνάτη γυναίκα που διατηρούσε κατάστημα που πωλούσε και κατασκεύαζε καπέλα, ενώ ο πατέρας ήταν αρκετά βίαιος.

Ο Τόμας Γκρέι από μικρός ήταν μοναχικός και αγαπούσε πολύ τα βιβλία. Δύο θείοι του που ήταν καθηγητές στο Ήτον, αντελήφθησαν την αγάπη του για τα γράμματα και τον έγραψαν παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας του στο πανεπιστήμιο (1725). Εκεί δεν είχε καθόλου φίλους της ηλικίας του, παρά ελάχιστους με τους οποίους μπορούσε να μοιραστεί την αγάπη του για τη πεζογραφία και την ποίηση. Ανάμεσά τους οι Horace Walpole, Richard West, and Thomas Ashton.

Ήταν στενοί φίλοι και αναγνωρίζοντας από τους άλλους ως η «Τετραμερής Συμμαχία». Διάβαζαν μαζί Βιργίλιο, έγραφαν ποίηση, ενώ το «έσκαγαν» από τις αθλοπαιδιές της σχολής. Η αμοιβαία φιλία και εκτίμηση γινόταν όλο και πιο ρομαντική καθώς περνούσε ο καιρός, ο Γκρέι όμως ήταν φανερά ερωτευμένος με τον Walpole, ενώ έτρεφε αισθήματα και για τον West.
 

 

Όταν το 1742 ο West απεβίωσε, ο Γκρέι έγραψε γι’ αυτόν ένα από τα πιο συγκινητικά σονέτα του, και μετά από την ενθάρρυνση του Walpole, εξέδωσε ένα από τα πιο φημισμένα του ποιήματα το “Elegy Written in a Country Churchyard.”

Μετά το Ήτον ο Γκρέι φοίτησε στο Κέμπριτζ, και επιστρέφοντας στο Ήτον γίνεται εκεί καθηγητής. Εκεί έζησε μια ατάραχη και ήσυχη ζωή και εάν σ’ αυτή την περίοδο δεν έγραφε κάποια από τα πιο όμορφα ποιήματά του, η ζωή του θα έλεγε κανείς ότι δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ήταν αρκετά ντροπαλός και λόγω του περίγυρου ήταν αναγκασμένος να καταπνίξει την ομοφυλοφιλία του και να μην μπορεί να την εκφράσει, ώσπου να μπει σαν θύελλα στη ζωή του ένας άνδρας που αγάπησε πολύ. Αυτός ήταν ο Charles-Victor de Bonstettin, ο οποίος ήρθε να σπουδάσει στο Κέμπριτζ από την Ελβετία, όταν ο Γκρέι ήταν περίπου στα πενήντα του. Ο Γκρέι τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και δεν μπόρεσε να κρύψει τα συναισθήματά του. Ο Bonstettin ένιωσε ντροπή και απέρριψε τον έρωτά του. Ωστόσο όταν θα επέστρεφε στην Ελβετία, θα θυμόταν για πάντα τα απογεύματα μαζί του στο Κέμπριτζ.

Ανάμεσα στα πιο σπουδαία έργα του Γρκέι είναι τα “Sonnet on the Death of Richard West” (1742), “Ode on a Distant Prospect of Eton College” (1742), και η ελεγεία “Elegy Written in a Country Churchyard” (1751), από την οποία αντιγράφουμε τους παρακάτω στίχους:Here rests his head upon the lap of Earth
A Youth to Fortune and to Fame unknown.
Fair Science frown’d not on his humble birth,
And Melancholy marked him for her own.

Δείτε Επίσης

Large was his bounty, and his soul sincere,
Heav’n did a recompence as largely send:
He gave to Mis’ry all he had, a tear,
he gain’d from Heav’n (’twas all he wish’d) a friend.
No farther seek his merits to disclose,

Or draw his frailties from their dread abode,
(There they alike in trembling hope repose,)
The bosom of his Father and his God.

*** Βιβλιογραφία

– Bentman, Raymond. “Thomas Gray and the Poetry of Hapless Love.” Journal of the History of Sexuality 3 (1992): 203-222.
– Haggerty, George E. “O lachrymarum fons: Tears, Poetry, and Desire in Gray.” Eighteenth-Century Studies 30 (1996): 81-95.
– _____.”‘The Voice of Nature’ in Gray’s Elegy.” Homosexuality in Renaissance and Enlightenment England: Literary Representations in Historical Context. Claude J. Summers. ed. New York: Haworth Press, 1992. 199-214.
– Hagstrum, Jean. “Gray’s Sensibility.” Fearful Joy: Papers from the Thomas Gray Bicentenary Conference at Carleton University. J. Downey and B. Jones, eds. Montreal: McGill-Queens University, 1974. 6-19.
– Rousseau, G. S. “The Pursuit of Homosexuality in the Eighteenth Century: ‘Utterly Confused Category’ and/or Rich Respository.” Eighteenth-Century Life 9 (1985): 132-168.
– Trumbach, Randolph. “London’s Sodomites: Homosexual Behavior and Western Culture in the 18th Century.” Journal of Social History 11 (1977): 1-33.
– Watson-Smyth, Peter. “On Gray’s Elegy.” The Spectator (July 31, 1971): 171-174.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη και Glbtq.Com

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί