27 Δεκεμβρίου: Μαρλέν Ντίτριχ


Σαν Σήμερα 27 Δεκεμβρίου – LGBTQI People in History


T-zine.gr

Μαρλέν Ντίτριχ

Marlene Dietrich
(27 Δεκεμβρίου 1901 – 6 Μαΐου 1992)

Η Μαρλέν Ντίτριχ (Marlene Dietrich, 27 Δεκεμβρίου 1901-6 Μαΐου 1992) ήταν Γερμανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου . Αρχικά έπαιξε σε γερμανικές ταινίες και στο θέατρο συνεργάστηκε με το σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ. Αργότερα συνεργάστηκε με το σκηνοθέτη Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ. Το 1930 έπαιξε στην ταινία που της χάρισε διεθνή φήμη: “Γαλάζιος Άγγελος”. Μετά πρωταγωνίστησε στις ταινίες: “Μαρόκο”, “Ατιμασμένη”, “Σαγκάη Εξπρές”, “Ο διάβολος είναι γυναίκα”. Όταν έληξε η συνεργασία της με το Στέρνμπεργκ συνέχισε να παίζει σε ταινίες διαφορετικού ύφους, όπως “Η Δίκη της Νυρεμβέργης”, “Destry Rides Again”, “A Foreign Affair”. Η Ντίτριχ καθιέρωσε στον κινηματογράφο της εποχής τον τύπο της μοιραίας γυναίκας και υπήρξε το ίνδαλμα εκατομμυρίων γυναικών. Οι ομοφυλοφιλικές της τάσεις έγιναν γνωστές αφού εγκατέλειψε την κινηματογραφική της καριέρα σε προχωρημένη πλέον ηλικία.

Ίσως κανένας ή καμμία, γκέι ή στρέιτ δεν θα μπορούσε να μην θαυμάσει την ομορφιά και ιδιαίτερα τα μάτια της Μαρλέν Ντίτριχ, την ηδυπαθή και απόμακρη ματιά της που μαγνήτισε άντρες και γυναίκες παγκοσμίως.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Maria Magdalene von Losch και γεννήθηκε σε μία πλούσια Βερολινέζικη οικογένεια. Στο σχολείο ήταν πολύ καλή μαθήτρια και ιδιαίτερα στα μαθήματα μουσικής (βιολί) ήταν πολλά υποσχόμενη, μέχρι που ένας τραυματισμός της στο χέρι δεν της επέτρεψε να ασχολείται πια με το βιολί. Το 1924 παντρεύεται τον σκηνοθέτη Rudolf Sieber ο οποίος θα την φέρει στον κόσμο του σινεμά. Η μεγάλη της όμως επιρροή ήταν ο σκηνοθέτης Josef von Sternberg.

Στον Γαλάζιο Άγγελο (Der blaue Engle) ο von Sternberg έπλασε μια ανεπανάληπτη Ντίτριχ στο πνεύμα του μεσοπολέμου. Ο χαρακτήρας που υποδύθηκε η Ντίτριχ συμβόλιζε την παρακμή την διαμάχη ανάμεσα στο «καλό» και το «κακό» που βίωνε η γερμανική κοινωνία.

Παρ’ ότι υπήρξαν και προηγούμενες ταινίες απ’ αυτήν, η εμφάνισή της με το Lola Lola ήταν αυτή που κατασκεύασε την περσόνα Ντίτριχ.

Στην αρχή της δεκαετίας του τριάντα με την άνοδο των Ναζί, η Ντίτριχ μαζί με τον von Sternberg εγκαταλείπουν την Γερμανία και καταφεύγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ’ ότι παραμένει παντρεμένη με τον Sieber δεν ζουν μαζί και έχουν έναν «ανοικτό γάμο» διατηρώντας και οι δύο σχέσεις με άλλα άτομα.

Οι εμφανίσεις της Ντίτριχ με παντελόνια και γραβάτες καθώς και οι σχέσεις που έκανε με άτομα και των δύο φύλων, σκανδάλισαν τον κοινό της Αμερικής και τράβηξαν την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης της εποχής.

Το κοινό σοκάρεται όταν στην ταινία της Morocco του 1930 η Ντίτριχ μετά το τραγούδι της φιλά μια συμπρωταγωνίστριά της. Η ίδια είχε πει στην δημοσιογράφο Marjorie Rosen «στην Ευρώπη δεν έχει σημασία με ποιόν ή ποια φιλιέσαι. Κάνουμε έρωτα με όποιον ή όποια βρίσκουμε ελκυστική/ό.»

Φήμες την έφεραν να έχει συνάψει ερωτικές σχέσεις με τους Frank Sinatra, John Kennedy, Edith Piaf, Mercedes de Acosta.

Το 1937 γίνεται αμερικανίδα πολίτης και καταδικάζει την επεκτατική πολιτική της Γερμανίας, ενώ δίνει παραστάσεις για τα συμμαχικά στρατεύματα. Της αρέσει πολύ το καμπαρέ και υποδύεται συχνά τέτοιους ρόλους σαγηνεύοντας το κοινό.

Η ίδια πολλές φορές ένιωθε παγιδευμένη μέσα στην γκλάμουρους εικόνα που είχε δημιουργήσει και μεγαλώνοντας απέκτησε εμμονές με την εμφάνισή της.

Μετά από κάποια ατυχήματα επί σκηνής το 1975 αποφασίζει να εγκαταλείψει την καριέρα της και να μετακομίσει στο Παρίσι.

Πεθαίνει στις 6 Μαΐου του 1992. Η σωρός της μεταφέρθηκε στο Βερολίνο και ετάφη δίπλα στη μητέρα της όπως είχε ζητήσει.

*** Βιβλιογραφία

-Dietrich, Marlene. Marlene. Salvator Attanasio, trans. New York, Grove Press, 1989.
-Riva, Maria. Marlene Dietrich: By her Daughter, Maria Riva. New York, Knopf, 1993.
-Rosen Marjorie. “A Legend’s Last Years: To the Very End, Marlene Dietrich Lived Out Her Life a Daring Original.” People Weekly 37.21 (June 1, 1992): 42-53.
-Schickel, Richard. “The Secret in her Soul.” Time 139.20 (May 18, 1992): 72-73.
-Spoto, Donald, Blue Angel: The Life of Marlene Dietrich. New York: Doubleday, 1992.

Βιβλιογραφία στα Ελληνικά

Μάρλεν Ντήτριχ – Αθήνα : Οδός Πανός – Σιγαρέτα, 1990.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη και Glbtq.Com , Wikipedia