Now Reading
27 Ιανουαρίου: Ethan Mordden

27 Ιανουαρίου: Ethan Mordden

 
Σαν Σήμερα 27 Ιανουαρίου – LGBTQI People in History


T-zine.gr

Ίθαν Μορντήν

Ethan Mordden
(27 Ιανουαρίου 1947)


Ο Ίθαν Μορντήν είναι μάλλον πιο πολύ γνωστός για τους τέσσερις τόμους διηγημάτων του που περιέχουν την σειρά ιστοριών με τίτλο “Buddies” (φιλαράκια), ιστορίες της Νέας Υόρκης, οι οποίες από την πρώτη τους έκδοση, είκοσι και πλέον χρόνια, θεωρούνται κλασσικές στην γκέι πεζογραφία. Αυτές οι «ιστορίες του γκέι Μανχάταν», είναι όπως διαπιστώνει ο κριτικός Reed Woodhouse, «παιάνες στη φιλία», στη φιλία μεταξύ αντρών, στην μετά-στόνγουωλ γκέι εποχή.

Επίσης είναι συγγραφέας τεσσάρων ακόμη μυθιστορημάτων και είκοσι περίπου μη μυθοπλαστικών κριτικών έργων για τη μουσική, την όπερα, το θέατρο, τον κινηματογράφο.

Γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1947 στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ σε μικρή ηλικία βρέθηκε με την οικογένειά του στην Βενετία της Ιταλίας και στο Λονγκ Άιλαντ, για κάποια χρονικά διαστήματα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια με πτυχίο ιστορικού και λίγο αργότερα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1976 και ήταν μελέτη για τα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, Better Foot Forward: The History of American Musical Theatre.

Τα πρώτα μυθοπλαστικά έργα του εμφανίστηκαν σε περιοδικά, όπως το λογοτεχνικό περιοδικό Christopher Street σε μία μόνιμη στήλη με τίτλο “Is There a Book in This?”. Όπως ο ίδιος ο Μορντήν εξήγησε, τον είχαν προσλάβει οι Chuck Ortleb και Tom Steele, εκδότες του περιοδικού με σκοπό να διατηρεί στήλη για τις τέχνες. Ένα όμως απόγευμα μεταξύ αρκετών ποτών τους διηγήθηκε κάποιες ιστορίες του και οι εκδότες του ενθουσιάστηκαν και συμφώνησαν μαζί του αντί για της προτεινόμενης στήλης, να διατηρεί μία που θα περιέχει αυτοβιογραφικές ιστορίες.

Μετά από αρκετό καιρό που δημοσιεύονταν αυτές οι «ιστορίες» του στο περιοδικό, ο Μορντήν αποφασίζει να τις συλλέξει και να τις εκδώσει. Ο πρώτος τόμος είχε τίτλο I’ve a Feeling We’re Not in Kansas Anymore: Tales from Gay Manhattan (1985) και ακολούθησε το Buddies (1986), ενώ αργότερα το Everybody Loves You: Further Adventures of Gay Manhattan (1988). Είχε εκδώσει ωστόσο και την πρώτη του νουβέλα με τίτλος One Last Waltz (1986) και αργότερα με το ψευδώνυμο “M. J. Verlaine,” εξέδωσε το A Bad Man Is Easy to Find (1991), συλλογή έντεκα διηγημάτων, από τις οποίες η πρώτη εμφανίστηκε στην εφημερίδα The New Yorker, πρώτα. Επίσης ήταν συγγραφέας της επικής ιστορίας του κινήματος απελευθέρωσης How Long Has This Been Going On? (1995). Η πιο τελευταία δουλειά του ήταν το μυθιστόρημα The Venice Adriana (1998), με θέμα του την γκέι ταυτότητα, την αγάπη του για την όπερα.

Ζει και εργάζεται στο Μανχάταν.


***Βιβλιογραφία:

Δείτε Επίσης

– Canning, Richard. Hear Us Out: Conversations with Gay Novelists. New York: Columbia University Press, 2003.
– Pela, Robert L. “Some Men Are Lookers: Book Reviews.” The Advocate (June 24, 1997): 54.
– Schwartz, Michael. “Ethan Mordden.” Contemporary Gay American Novelists: A Bio-Bibliographical Critical Sourcebook. Emmanuel S. Nelson, ed. Westport, Conn.: Greenwood, 1993. 282-290.
– Tedhams, David P. “A Novel With a Diva Problem.” The Washington Post (May 28, 1998): B08.
– Woodhouse, Reed. Unlimited Embrace: A Canon of Gay Fiction, 1945-1995. Amherst: University of Massachusetts Press, 1998.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη και Glbtq.Com

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί