Now Reading
3 Δεκεμβρίου : Άννα Φρόυντ

3 Δεκεμβρίου : Άννα Φρόυντ

Anna Freud

Άννα Φρόυντ

(3 Δεκεμβρίου 1895 – 9 Οκτωβρίου 1982)

Σαν σήμερα 3 Δεκεμβρίου – LGBTQI People in History

Η Άννα Φρόϊντ υπήρξε κόρη του πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγμουντ Φρόϊντ, και πρωτοπόρος στο πεδίο της παιδικής ψυχανάλυσης. Η Άννα Φρόϊντ δεν μπορεί να πει κανείς ότι βάδισε σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα των σεξουαλικών στερεοτύπων και προσδοκιών, αλλά παράλληλα ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκε ως λεσβία. Παρ’ ότι είναι σχεδόν αδύνατον να γνωρίζουμε με σιγουριά το αν ήταν ομοφυλόφιλη ή όχι, είναι σχετικά εύκολο να συμπεράνουμε ότι σαφώς δεν ήταν ετεροφυλόφιλη με την τυπική έννοια.

Η σχέση που την χάραξε στην πορεία της, ήταν αυτή με τον πατέρα της με τον οποίο έζησε μαζί και, τον φρόντισε έως και τον θάνατό του το 1939, καθώς και δύο γυναίκες φίλες της, η Lou Andreas-Salome και η Dorothy Burlingham.

Με την Burlingham, η Φρόϊντ, είχε ιδιαίτερη στενή φιλία, η σχέση τους ήταν συντροφική, παρ’ ότι ο βαθμός οικειότητας ως προς τον σεξουαλικό τομέα δεν είναι σαφής. Η Burlingham μετακόμισε στη Βιέννη το 1925 και εκεί ξεκίνησε να δουλεύει ως ψυχαναλύτρια. Έζησε μαζί με την οικογένεια Φρόϊντ στο διαμέρισμα της οδού Berggasse 19, μαζί με τον Σίγμουντ Φρόϊντ και τη γυναίκα του Μάρθα, την αδερφή της, Minna Bernays και την Άννα Φρόϊντ. Μαζί με την Άννα, ανέπτυξαν εκτός της στενής φιλίας και συνεργασία πάνω στο κοινό αντικείμενό τους: την παιδική ψυχανάλυση και την θεραπεία περιπτώσεων στο πεδίο τους. Ζήσαν και εργάστηκαν μαζί για το υπόλοιπο της ζωής τους. Επίσης η Φρόϊντ την βοήθησε να μεγαλώσει το παιδί που είχε από προηγούμενο γάμο της.

Η Άννα Φρόϊντ γεννήθηκε στη Βιέννη στις 3 Δεκεμβρίου του 1895, το τελευταίο απ’ τα έξι παιδιά της οικογενείας Φρόϊντ. Ως το νεαρότερο παιδί, συχνά αισθανόταν ολίγον εκτός των δραστηριοτήτων της οικογένειας και ήταν αρκετά ανήσυχη και πειραχτήρι στη συμπεριφορά της. Συχνά ο πατέρας της την αποκαλούσε με το παρατσούκλι “schwarzer Teufel” (μαύρο διάβολο), ο οποίος έβρισκε την άτακτη συμπεριφορά της διασκεδαστική.

Η Άννα Φρόϊντ μαζί με τον πατέρα της, Σίγμουντ Φρόϊντ
Η Άννα Φρόϊντ επίσης μεγάλωσε στην σκιά της μεγαλύτερης και πιο όμορφης αδερφής της Σοφί, την οποία λάτρευε και ζήλευε. Ποτέ δεν την χαρακτήρισε η θηλυκότητα στη συμπεριφορά, προσπαθούσε όμως να είναι πιο εκλεπτυσμένη, να είναι η πιο «έξυπνη» αδερφή, ως αντίβαρο στην Σοφί που ήταν χαριτωμένη και όμορφη.

Παρά του ότι οι γυναίκες της οικογένειας Φρόϊντ προετοιμάζονταν για πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η Άννα δεν είχε προετοιμαστεί. Όσο οι υπόλοιπες γυναίκες της οικογένειας αλλά και φίλες σπούδαζαν σε αυστηρά και κλασσικής κατεύθυνσης γυμνάσια στη Βιέννη, οι γονείς της την έστειλαν σε γυμνάσιο που θα την προετοίμαζε για θέση δασκάλας, μία απ’ τις πιο παραδοσιακές θέσεις για γυναίκες της εποχής εκείνης στη Βιέννη. Αφότου τελείωσε το γυμνάσιο, ξεκίνησε να διδάσκει σε δημοτικό σχολείο από την ηλικία των δεκαοκτώ και για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών άρχισε όλο και πιο πολύ να ενδιαφέρεται για την ψυχανάλυση και το 1918, χωρίς ακόμη να είναι βέβαιη για πιο θα ήταν το επαγγελματικό της μέλλον, ξεκίνησε να κάνει ψυχανάλυση μαζί με τον πατέρα της. Ήλπιζε ότι υποβάλλοντας τον εαυτό της σε ανάλυση θα καταλάβαινε καλύτερα αν θα έπρεπε να συνεχίσει τη ζωή της ως δασκάλα ή θα έπρεπε να εξασκηθεί στην ψυχανάλυση η ίδια.

Έτσι λοιπόν διάλεξε την ψυχανάλυση χρησιμοποιώντας όμως την εμπειρία που είχε ως δασκάλα ώστε να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που γνώριζε για να βοηθήσει τα παιδιά, ειδικά αυτά που είχαν τραυματικές εμπειρίες στη ζωή τους.

Οι βιογράφοι της Φρόϊντ βλέπουν την επιλογή της ως αντανάκλαση του στενού δεσίματος που είχε με τον πατέρα της, όπως και έναν τρόπο να διατηρήσει μία αίσθηση επαγγελματικής ανεξαρτησίας από την πολύ ισχυρή επιρροή του. Ως το μόνο παιδί που ακολούθησε την καριέρα της ψυχαναλύτριας, η Άννα Φρόϊντ έγινε η πνευματική κληρονόμος του και εργάστηκε για το υπόλοιπο της ζωής της ώστε να εξελίξει τις ιδέες του πατέρα της.

Το 1922, δημοσιεύει την πρώτη εργασία της, ένα άρθρο με τίτλο «Ξεπερνώντας τις φαντασιώσεις και τα όνειρα της ημέρας», το οποίο συχνά η ίδια αναγνώριζε ως μοντέλο της επέκτασης της ψυχανάλυσης που έκανε με τον πατέρα της. Σε αυτό το άρθρο περιγράφει τις υποκείμενες αυνανιστικές φαντασιώσεις της να αυτό-κυριαρχούνται και τις μη επιτυχείς προσπάθειές της να τις μετουσιώσει σε πιο ευχάριστα όνειρα ημέρας. Αυτό το επιστημονικό άρθρο σηματοδοτεί την επιτυχή της επαγγελματική σταδιοδρομία και την αρκετά παραγωγική της καριέρα.

Το 1936 δημοσιεύει το πιο σπουδαίο της άρθρο, το «Εγώ και οι μηχανισμοί άμυνας», εργαζόμενη σε πεδίο σχετικό μεν με αυτό του πατέρα της, ωστόσο όμως οι διαφορές διακριτές. Συνέχισε να ζει και να εργάζεται μαζί με τον πατέρα της και την Burlingham στην Βιέννη έως το 1938, μέχρι την εισβολή των Ναζί στην Αυστρία, που τότε μετακόμισαν στο Λονδίνο. Μετά το θάνατο του πατέρα της το 1939, ίδρυσε μαζί με την Burlingham, το Hampstead Nurseries στο Λονδίνο.

Οι δύο γυναίκες εργάστηκαν μαζί στην παιδική ψυχανάλυση και στην καλυτέρευση της ζωής των παιδιών. Εργάστηκαν δε ακούραστα να πείσουν για τα αποτελέσματα της ψυχανάλυσης προς πείσμα των επικριτών. Η Burlingham φεύγει τρία χρόνια νωρίτερα απ’ τη ζωή από την Φρόϊντ, και εκείνη νιώθει αβάστακτα κατά τη διάρκειά τους. Πεθαίνει στις 9 Οκτωβρίου του 1982.

Anna Freud

*** Βιβλιογραφία:

– Coles, Robert. Anna Freud: The Dream of Psychoanalysis. Reading, Mass.: Addison-Wesley Publishing, 1992.

– Franks, Jill. “Anna Freud.” Gay & Lesbian Biography. Michael J. Tyrkus, ed. Detroit: St. James Press, 1997. 175-77.

– Young-Bruehl, Elisabeth. Anna Freud: A Biography. New York: Summit Books, 1988.

Δείτε Επίσης

 

——————

 

* Πρώτη δημοσίευση 3 Δεκεμβρίου 2009 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

** Επικαιροποίηση: 3 Δεκεμβρίου 2018

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com

 

© T-zine.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί