Now Reading
30 Δεκεμβρίου: Πωλ Μπόουλς

30 Δεκεμβρίου: Πωλ Μπόουλς

 
Σαν Σήμερα 30 Δεκεμβρίου – LGBTQI People in History


T-zine.gr

Πωλ Μπόουλς

Paul Bowles
(30 Δεκεμβρίου 1910 – 18 Νοεμβρίου 1999)

Ο Πωλ Μπόουλς υπήρξε αμερικανός γκέι ομογενής, συγγραφέας και μεταφραστής, ο οποίος στα κείμενά του διαχειρίστηκε την σεξουαλικότητα με νηφάλια οπτική. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 30 Δεκεμβρίου του 1910. Ο πατέρας του, οδοντίατρος στο επάγγελμα, έδειξε λίγο ενδιαφέρον γι’ αυτόν, άκαμπτος άνθρωπος, που κρατούσε αποστάσεις από τους άλλους ανθρώπους έως του σημείου μόνο της παθητικής αντίστασης και της μυστικότητας, χαρακτηριστικά που θα σημάδευαν την ζωή του μικρού Πωλ στο μέλλον.

Σαν μικρό παιδί, ο Πωλ Μπόουλς, είχε πολύ λίγους φίλους και έβρισκε καταφύγιο στην φαντασία του και στο γράψιμο. Μετά το σχολείο σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, η ακαδημαϊκή ζωή όμως δεν ήταν μέσα στα ενδιαφέροντά του, και έφυγε – σχεδόν το έσκασε – στο Παρίσι το 1929. Παρότι επέστρεψε στη Νέα Υόρκη το 1931, τα περισσότερα χρόνια έως το θάνατό του, θα πέρναγε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά κύριο λόγο, λογοτεχνικά αναγνωρίστηκε για τις νουβέλες του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι έως τα τριανταπέντε του χρόνια, ασχολήθηκε με την μουσική και την ποίηση. Μέντοράς του ήταν ο Ααρών Κόπλαντ, ενώ όταν ήταν στο Παρίσι τον επηρέασε σε μεγάλο βαθμό η Γετρούδη Στάϊν. Ο Πωλ Μπόουλς όμως είχε ταλέντο σε πολλά πεδία και επιπλέον επιτηδευόταν σε πολλά: μουσική για θεατρικά έργα και ταινίες, συγγραφή διηγημάτων, ταξιδιωτικά κείμενα και μετάφραση.

Στα παιδικά του χρόνια είχε τη στοργική φροντίδα ενός ομοφυλόφιλου θείου του. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μαζί του, ξαφνικά μπήκε σε ένα δωμάτιο και είδε τον θείο του να χορεύει αγκαλισμένος με έναν άλλο άνδρα. Ο θείος θύμωσε με τον ανεψιό του που δεν τον ειδοποίησε ότι θα μπει στο δωμάτιο. Η σκηνή αυτή θα τον επηρεάσει αρκετά στη μετέπειτα ζωή του. Τα σημάδια αυτά φαίνονται στο “Pages from Cold Point” (1947), όπου εκεί ένα αγόρι προσπαθεί να αποπλανήσει τον ίδιο του τον πατέρα.

Πρωτύτερα, το 1938 είχε παντρευτεί την Jane Auer και το 1947 μετακόμισαν μαζί στην Ταγγέρη. Η Jane Bowles, είχε ήδη εκδώσει το Two Serious Ladies (Δύο σοβαρές κυρίες).

Ο Πωλ Μπόουλς εξερεύνησε τις ψυχολογικές διαστάσεις των σχέσεων στο έργο του The Sheltering Sky (1949) σε υπαρξιακούς όρους. Σε αυτή τη νουβέλα εξερευνά τη σχέση του με την Τζέην, μία σχέση που η ομοφυλοφιλία και των δύο έδωσε τη δυναμική.

Η άφιξη των Μπόουλς στην Ταγγέρη, δημιούργησε έναν μύθο για το ζευγάρι. Αρκετοί συγγραφείς της εποχής τους είχαν επισκευτεί. Ανάμεσά τους, οι William Burroughs, Allen Ginsberg, Gregory Corso, Tennessee Williams, Truman Capote. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της Ταγγέρης: σεξουαλική ελευθεριότητα, πειραματισμός στα ναρκωτικά και γενικά ένα κλίμα ανεκτικότητας, έμοιαζαν απελευθερωτικά.

Δείτε Επίσης

Η Τζέην πεθαίνει το 1973. Ο Πωλ συνεχίζει να τραβά το ενδιαφέρον και να έχει πλέξει ένα μύθο γύρω από την προσωπικότητά του, ενώ συνεχίζει το συγγραφικό του έργο έως το θάνατό του το 1999.

*** Βιβλιογραφία

-Finlayson, Iain. Tangier: City of the Dream. London: Harper Collins, 1992.
-Green, Michelle. The Dream at the End of the World: Paul Bowles and the Literary Renegades in Tangier. New York: Harper Collins, 1991.
-Sawyer-Laucanno, Christopher. Paul Bowles: An Invisible Spectator. New York: The Ecco Press, 1990.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη και Glbtq.Com

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί