31 Αυγούστου: Baudry André Émile (b. 1922)


Σαν Σήμερα 31 Αυγούστου – LGBTQI People in History


Update: 31 Αυγούστου 2019

Baudry, André Émile
(31 Αυγούστου 1922 – 1 Φεβρουαρίου 2018)

22 Αυγούστου: Baudry André Émile (b. 1922)

Ο André Baudry γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1922 και υπήρξε από τους ηγέτες του ομοφυλοφιλικού ακτιβισμού και κύριος εκπρόσωπος των ομοφυλόφιλων στην Γαλλία πριν την ανάπτυξη του γκέι κινήματος κατά τη δεκαετία του ’70.

Σε όλη τη διάρκεια της δράσης του χρησιμοποιούσε τον όρο «homophile», αντί του ομοφυλόφιλος, θέλοντας (όπως είχε πει ο ίδιος) να εστιάσει πιο πολύ στο θέμα του έρωτα και της ψυχολογίας και λιγότερο στο σεξ.

Γεννήθηκε στην πόλη Rethonde της Γαλλίας, ενώ μεγάλωσε στο Senlis, όπου ο πατέρας του ήταν συμβολαιογράφος. Μετά τον θάνατο της μητέρας του όταν ήταν ακόμη οκτώ ετών, ο πατέρας του τον στέλνει σε σχολείο ισουϊτών στο Laval. Μετά την αποφοίτησή του παθαίνει φυματίωση και περνά τα πρώτα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στο νοσοκομείο σε σανατόριο της ανατολικής Γαλλίας.

Στην συνέχεια παρακολουθεί σεμινάρια ρωμαιοκαθολικής πίστης στις Versailles, τα εγκαταλείπει όμως το 1945 καθώς έρχονται σε ρήξη η βαθιά πίστη του, με την ομοφυλοφιλία του.

Ωστόσο όμως διδάσκει αργότερα φιλοσοφία σε καθολικό σχολείο στο Παρίσι μέχρι τις αρχές του 1946. Το ίδιο έτος μπαίνει σε κύκλους καθολικών ομοφυλόφιλων συγγραφέων, όπως οι Roger Peyrefitte, André du Dognon, και Jacques de Ricaumont. Ο Ricaumont τον γνωρίζει με τους ιθύνοντες του Ελβετικού ομοφυλοφιλικού περιοδικού Der Kreis, στο οποίο γίνεται ο γάλλος ανταποκριτής του το 1951 με το ψευδώνυμο André Romane .

Στο διαμέρισμά του στο Παρίσι γίνονται συναντήσεις μελών του περιοδικού, ενώ το 1954 γίνεται ο ιδρυτής του περιοδικού Arcadie, το οποίο περιέχει μικρά διηγήματα, καθώς ιστορικά και πολιτικά άρθρα με επίκεντρο την ομοφυλοφιλία.

Παρά το πολύ σοβαρό ύφος του περιοδικού και την απουσία εικονογράφησης, η κυβέρνηση απαγορεύει την πώλησή του σε καταστήματα και το δικαστήριο τον καταδικάζει σε χρηματική ποινή 40.000 γαλλικών φράγκων.

Παρ’ όλα αυτά όμως το περιοδικό επιβιώνει χωρίς να πωλείται δημοσίως, χάρις στους 10.000 συνδρομητές του σε όλη τη Γαλλία. Ο Baudry επίσης στέλνει δωρεάν αντίτυπα σε πολιτικούς, γιατρούς, ιερείς και άλλα δημόσια πρόσωπα.

Το 1957 γίνεται ο ιδρυτής της ομώνυμης οργάνωσης Arcadie με έδρα το Παρίσι στην οδό Béranger αρχικά. Εκεί γίνονται πολλές συζητήσεις, πολιτιστικά δρώμενα, χοροί.

22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: BAUDRY ANDRÉ ÉMILE (B. 1922)

Συνεχίζει τις δραστηριότητές του έως το τέλος του 70 εκπροσωπώντας τον γκέι χώρο, όταν άρχισε πλέον να αναπτύσσεται το γαλλικό γκέι κίνημα. Οι ιδέες του θεωρήθηκαν τότε παλαιομοδίτικες, καθώς το γαλλικό κίνημα της γκέι απελευθέρωσης ήταν τότε έντονα επηρεασμένο από τον Μάη του 68 και οι επικρατούσες ιδέες ήταν αριστερίστικες.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70 συμμετέχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και έδωσε πλήθος συνεντεύξεων στον τύπο.

Το 1982 κλείνει το Arcadie και αποσύρεται μαζί με τον σύντροφό του Giuseppe Adamo σε μια επαρχιακή κωμόπολη κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας. Ζει ακόμη στην ίδια πόλη, μόνος πλέον (ο σύντροφός του έχει πεθάνει) και σχεδόν τυφλός. Παρ’ όλο που οι ιδέες του κάποια στιγμή θεωρήθηκαν ξεπερασμένες, θεωρείται μέχρι σήμερα, μαζί με τον θεωρητικό Γκύ Οκενγκέμ, ένας εξ αυτών που πρόσφεραν πάρα πολλά στο γκέι κίνημα στην Γαλλία.

Ο André Baudry πέθανε 1 Φεβρουαρίου 2018 στη Νάπολη στην ηλικία των 95 ετών.

Βιβλιογραφία

Girard, Jacques. Le mouvement homosexuel en France 1945-1980. Paris: Syros, 1981.
Jablonski, Olivier. “Baudry, André (Émile).” Who’s Who in Contemporary Gay & Lesbian History: From World War II to the Present Day. Robert Aldrich and Garry Wotherspoon, eds. London: Routledge, 2001. 32-35.
Jackson, Julian. “Sex, Politics and Morality in France, 1954-1982.” History Workshop Journal 61 (2006). 77-102.
_____. Unpublished Interviews with André Baudry, 2004-2006. (Courtesy of Dr. Julian Jackson, Queen Mary University of London).
Martel, Frédéric. The Pink and the Black: Homosexuals in France since 1968. Stanford, Calif.: Stanford University Press, 1999.
Sibalis, Michael. “Gay Liberation Comes to France: The Front Homosexuel d’Action Révolutionnaire (FHAR).” French History and Civilization: Papers from the George Rudé Seminar. Ian Coller, Helen Davies, and Julie Kalman, eds. Melbourne: The George Rudé Society, 2005. 267-78. http://www.h-france.net/rude/2005conference/Sibalis2.pdf

 

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com

——————

* Πρώτη δημοσίευση 31 Αυγούστου 2006 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

© T-zine.gr