31 Μαρτίου – Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 | 22:33

 

31 Μαρτίου – Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας

Γράφει η Άννα Απέργη

Από το 2009 και κάθε χρόνο στις 31 του Μάρτη, έχει καθιερωθεί η Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας. Μία ημέρα γιορτής, τόλμης, θάρρους, αλλά και τεράστιας ψυχικής δύναμης των τρανς ανθρώπων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες και καθημερινές καταστάσεις που βιώνουν λόγω της ταυτότητας φύλου τους.

Μακρύ και δύσκολο το ταξίδι για την ισότητα, που καλείται να κάνει ένας τρανς άνθρωπος. Δύσκολο και επικίνδυνο πολλές φορές. Στενά τα σοκάκια γεμάτα στροφές, λακκούβες με λασπόνερα, ενώ σε κάθε γωνιά του δρόμου παραμονεύει ο κίνδυνος. Και αυτό το ταξίδι πρέπει να το κάνει με το κεφάλι ψηλά, περήφανα, βάζοντας την αλήθεια μπροστά για ασπίδα, σε κάθε διάκριση και μορφή ρατσισμού.

Ο εορτασμός της φετινής Ημέρας Τρανς Ορατότητας γίνεται ακόμη πιο επίκαιρος, μιας και εδώ και αρκετό διάστημα είμαστε εν αναμονή, της δημόσιας διαβούλευσης και ψήφισης του νομοσχεδίου της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου των τρανς ανθρώπων. Ένα σχέδιο νόμου που καλείται να προστατέψει ζωές ανθρώπων που έχουν βιώσει και εξακολουθούν να βιώνουν καθημερινά στον μέγιστο βαθμό όχι μόνο άνιση μεταχείριση, αλλά και αποκλεισμούς και διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής. Στο χώρο της εκπαίδευσης, στον εργασιακό τομέα, στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση. Έτσι όπως αντιλαμβανόμαστε η αφετηρία εκκίνησης που ξεκινάει τον αγώνα του για περισσότερη ισότητα ένας τρανς άνθρωπος, είναι τελείως διαφορετική από κάθε άλλο άνθρωπο.

Σύμφωνα στοιχεία για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, η χώρα μας βρίσκεται περίπου στο 58%, όμως για τα τρανς δικαιώματα είναι δυστυχώς στο πολύ χαμηλό ποσοστό του 23%. Αυτό μας δείχνει για ακόμη μία φορά πως οι τρανς άνθρωποι στερούνται βασικών δικαιωμάτων τους και εκεί είναι που πρέπει να δώσουμε το βάρος και να δώσουμε πιο πολλή ώθηση ώστε οι τρανς άνθρωποι να βρεθούν πιο κοντά στην ελευθερία και στην ισότητα.

Η πρώτη φορά που υπήρξε αναφορά στην ταυτότητα φύλου στο δικαιικό σύστημα της χώρας μας, ήταν τον Μάρτιο του 2013 στη νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους. Αυτό ήταν και το πρώτο σκαλοπάτι για να ακολουθήσουν και οι επόμενες νομοθεσίες, ενώ τον Μάιο του 2016, έρχεται μία πολύ σημαντική εξέλιξη σε επίπεδο νομολογίας στο πεδίο της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, η ιστορική απόφαση 418/2016 του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που σύμφωνα με την οποία επέτρεπε σε τρανς άτομο να αλλάξει τα έγγραφα του σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου του, χωρίς το προαπαιτούμενο της στείρωσης, υπόθεση που χειρίστηκε νομικά ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, με την υποστήριξη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ). Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες δικαστικές αποφάσεις που επέτρεπαν την μεταβολή των στοιχείων των εγγράφων των τρανς ανθρώπων, χωρίς χειρουργική επέμβαση, αλλά και χωρίς ιατρικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ορμονών.

Δικαστικές αποφάσεις που στηρίζονται όμως με βάση τον ετεροπροσδιορισμό και όχι τον αυτοπροσδιορισμό, όπως επιτάσσει το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και άλλοι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί για την ταυτότητα φύλου. Αυτό λοιπόν το κενό, καλείται να καλύψει η Πολιτεία με την ψήφιση του νομοσχεδίου της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, αξιοποιώντας τις μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις, αλλά κυρίως τις νομοθεσίες άλλων χωρών όπως της Μάλτας, της Δανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, και φυσικά την Απόφαση 2048/2015 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο σεβασμός και η αναγνώριση της τρανς ταυτότητας, είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Στόχος λοιπόν, η γρήγορη, διαφανής και πλήρως προσβάσιμη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων για όλους τους τρανς ανθρώπους, σύμφωνα και μόνο με την αυτοντίληψη που έχουν για το φύλο, χωρίς καμία ιατρική προϋπόθεση και ψυχιατρική γνωμάτευση, με τρόπο απλό, γρήγορο, διαφανή, και εξωδικαστικό.-

Άννα Απέργη


Tο event του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών για την Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας στο Facebook εδώ.

Την εκδήλωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), για την Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας, θα έχουν την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο, μέσω ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης – live streaming – όσες και όσοι βρίσκονται εκτός Αθηνών.

Live στο ΥouΤube 31 Μαρτίου 2017 – ώρα 6:30 μ.μ.

© T-zine.gr