4 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

Ελλάδα: Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017 | 16:10


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

Trans News Υγεία

Ενημερώσου – Προφυλάξου – Εξετάσου

4 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας


Το θέμα της σεξουαλικής υγείας μας αφορά όλες και όλους. Το να έχεις καλή σεξουαλική υγεία, συνεπάγεται ότι έχεις αναπτύξει πέρα απ’ όλα τα άλλα καλή σχέση με τον ίδιο σου τον εαυτό και τη σεξουαλικότητα σου. Η άγνοια, η αδιαφορία, αλλά κυρίως η ντροπή, είναι από τους πιο μεγάλους εχθρούς της καλής σεξουαλικής υγείας. Ενημερώσου, προφυλάξου, εξετάσου. Μην κλείνεις τα μάτια σε κάτι που σε αφορά. Ενημερώσου για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), προφυλάξου κάνοντας σωστή χρήση προφυλακτικού, ενώ αν χρησιμοποιείς λιπαντικό να θυμάσαι ότι πρέπει να έχει ως βάση το νερό, εξετάσου. Η τακτική εξέταση είναι πρόληψη και μην ξεχνάς ότι οι εξετάσεις είναι γρήγορες, ανώδυνες και προπάντων ανώνυμες, προφυλάσσοντας έτσι τα προσωπικά σου δεδομένα.

Από τον Ιανουάριο του 2017 το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) σε συνεργασία με την PRAKSIS, υλοποιεί το Έργο “Ενδυναμώνοντας την τρανς κοινότητα”.

Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς του Έργου είναι η Κινητή Μονάδα και Εργασία στο Δρόμο (street work). Σκοπός είναι η προσέγγιση και ενημέρωση των τρανς ανθρώπων πάνω στα θέματα της υγείας και υγιεινής, στην πρόληψη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), αλλά και την τακτική εξέταση.

Στο πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας διενεργούνται τέσσερις τετράωρες εξορμήσεις ανά μήνα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία, στοχευμένα, για ενημέρωση, άμεση εξέταση χωρίς ραντεβού, γρήγορα, και προπάντων ανώνυμα, με απώτερο σκοπό την σεξουαλική υγεία και την μείωση βλάβης.

Η Κινητή Μονάδα είναι κατάλληλα εξοπλισμένη και από εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό: ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς /διαμεσολαβητές και εκπαιδευμένο εθελοντικό προσωπικό που έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Στο υποέργο της Κινητής Μονάδας συμμετέχουν και μέλη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).

*Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Positive Action for MSM and Transgender της ViiV Healthcare U.K.

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Λ. Συγγρού 29, 11 743 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 9210697
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00
E mail : transgender.support.association@gmail.com

Άννα Απέργη
Υπεύθυνη Έργου: «Ενδυναμώνοντας την τρανς κοινότητα»

© T-zine.gr