Now Reading
5 Δεκεμβρίου: Χανίφ Κιουρέϊσι

5 Δεκεμβρίου: Χανίφ Κιουρέϊσι

Hanif Kureishi

Χανίφ Κιουρέϊσι

(5 Δεκεμβρίου 1954)

Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου – LGBTQI People in History

Παρ’ όλο που στα κείμενά του δεν έχει καταπιαστεί με το θέμα της πολιτικής ταυτότητας, ο Χάνιφ Κιουρέϊσι συχνά δίνει σε γκέι άνδρες, λεσβίες και αμφισεξουαλικούς σημαντικούς ρόλους στα έργα του.

Ο Κιουρέϊσι γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1954 από Πακιστανό πατέρα και Βρετανίδα μητέρα. Σπούδασε στο Bromley Tech και στο King’s College, στο Λονδίνο. Ο Κιουρέϊσι έγραψε πολλά επιτυχημένα έργα για το Θέατρο Royal Court, επί παραδείγματι τα, The King and Me (1980), The Mother Country, (1980), Outskirts (1981), κερδίζοντας το Βραβείο George Devine Drama, Borderline (1981), και το Birds Of Passage (1983), καθώς επίσης απέκτησε διεθνή διάκριση με το σενάριό του στο My Beautiful Laundrette (1985). Εκτός της εμπορικής επιτυχίας, το σενάριο βραβεύτηκε με Academy Award.

Στα επόμενα έργα του Κιουρέϊσι συμπεριλαμβάνονται το Sammy And Rosie Get Laid (1988), το London Kills Me (1991), και το My Son The Fanatic (1997), που βασίζεται σε μια μικρή ιστορία από τη συλλογή του το 1997, Love In A Blue Time καθώς και τα μυθιστορήματα, The Buddha of Suburbia (1991) που κέρδισε το Βραβείο Whitebread, το The Black Album (1995) και το Intimacy (1998).

Γκέι άνδρες, λεσβίες και αμφισεξουαλικοί συχνά παίζουν σημαντικούς ρόλους στα έργα του. Για παράδειγμα, η σχέση του Ομάρ και του Τζόνυ είναι το κύριο θέμα στο My Beautiful Laundrette, οι λεσβίες στο Sammy And Rosie Get Laid, είναι δευτερεύοντες χαρακτήρες και στο Buddha of Suburbia, η επιθυμία του Καρίμ για ταυτοποίηση με τον Τσάρλι είναι τόσο δυνατή όσο με τους δεσμούς του με οποιαδήποτε γυναίκα από το σενάριο, και ο εφηβικός σεξουαλικός πειραματισμός με τον Τσάρλι παρουσιάζεται εξίσου ερωτικά και κωμικά.

Κάτι έχω να σας πω
Μυθιστόρημα
Χανίφ Κιουρέισι
Εκδ. Καστανιώτη, 2009
Το σώμα και
άλλες επτά ιστορίες
Χανίφ Κιουρέισι
Εκδ. Καστανιώτη, 2004
Το χάρισμα του Γκάμπριελ
Μυθιστόρημα
Χανίφ Κιουρέισι
Εκδ. Καστανιώτη, 2002

Ωστόσο η πακιστανο-βρετανική κοινότητα συχνά αισθάνθηκε προσβεβλημένη από τα έργα του και τους ομο-ερωτικούς χαρακτήρες που παρουσιάζονται. Στο The Buddha of Suburbia, για παράδειγμα, ο Καρίμ του αρέσει να κάνει σέξ εξίσου με άντρες και με γυναίκες, αλλά δεν αυτοποροσδιορίζεται ως αμφιφυλόφιλος περισσότερο από όσο αυτοπροσδιορίζεται ως Άγγλος ή ώς Πακιστανός.

Η – πέρα από την τάξη και τη φυλή – ομο-ερωτική σχέση μεταξύ του Ομάρ και του Τζώνυ στο My Beautiful Laundrette, για παράδειγμα, βοηθάει στο να φανούν τα ψεύτικα, πολλές φορές αντιφατικά, συχνά καταστρεπτικά αποτελέσματα των ταξικών, εθνικών και οικογενειακών κατηγοριών στο Thatcher’s Britain.

Αλλά ένα σημαντικό θέμα σχεδόν σε όλα τα έργα του Κιουρέισι είναι το ουσιώδες βάρος της αποικιακής ιστορίας στη μεταποικιακή Βεττανία. Συχνά δραματοποιεί αυτό το θέμα μέσα από εμπλουτισμένες και στρεβλές σχέσεις μεταξύ γονιών και των παιδιών του. Οι γονιοί, όπως o Papa στο My Beautiful Laundrette και ο Haroon στο The Buddha of Suburbia, είναι πρώτης-γενιάς μετανάστες και οι γιοί , όπως ο Ομάρ και ο Καρίμ, έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή στη Βρετανία. Παρ’ όλο που δεν είναι ακριβώς σεξουαλικοί, αυτοί οι έντονα αμφίθυμοι δεσμοί μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους άνετα μπορούν να περιγραφούν ως ομο-ερωτικοί.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε συνέντευξη του Χανίφ Κιουρέϊσι, στον Θανάση Λάλα, πιέζοντας εδώ.

Χανίφ Κιουρέϊσι

*** Βιβλιογραφία

– Kaleta, Kenneth C. Hanif Kureishi: Postcolonial Storyteller. Austin: University of Texas Press, 1998.

– Mohanram, Radhika. “Postcolonial Spaces and Deterritorialized (Homo) Sexuality: The Films of Hanif Kureishi.” Postcolonial Discourse and Changing Cultural Contexts. Gita Rajan and Radhika Mohanram, eds. Westport, Ct.: Greenwood Press, 1995. 117-134.

– Schoene, Berthold. “Herald of Hybridity: The Emancipation of Difference in Hanif Kureishi’s Buddha of Suburbia.” International Journal of Cultural Studies 1 (April 1998): 109-128.

– Spivak, Gayatri Chakravorty. “Sammy and Rosie Get Laid.” Outside in the Teaching Machine. New York and London: Routledge, 1993. 243-254.

– Sukhdev, Sandhu. “Paradise Syndrome: Me and Hanif Kureishi.” London Review of Books 22:10 (May 18, 2000): 32-35.

– Williamson, Judith. “Two Kinds of Otherness: Black Film and the Avant Garde.” Black British Cultural Studies. Houston Baker, Manthia Diawara, and Ruth H. Lindborg, eds. Chicago: University of Chicago Press, 1996. 68-73.

Πηγή :Glbtq.Com

Μεσάνυχτα όλη μέρα
Διηγήματα
Χανίφ Κιουρέισι
Εκδ. Καστανιώτη, 2000
Οικείες απιστίες
Μυθιστόρημα
Χανίφ Κιουρέισι
Εκδ. Καστανιώτη, 1999
Black album
Μυθιστόρημα
Χανίφ Κιουρέισι
Εκδ. Οδυσσέας, 1997

** Βιβλιογραφία στα ελληνικά:

– Συλλογικό έργο. Patrice Chéreau / επιμέλεια Μπάμπης Ακτσόγλου, μετάφραση Κίρα Κιτσοπανίδου, εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2005

– Kureishi, Hanif. Κάτι έχω να σας πω / Χανίφ Κιουρέισι, μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Καστανιώτη, 2009.

– Kureishi, Hanif. Το σώμα και άλλες επτά ιστορίες / Χανίφ Κιουρέισι, μετάφραση Άννα Παπασταύρου, εκδ. Καστανιώτη, 2004.

Δείτε Επίσης

– Kureishi, Hanif. Μεσάνυχτα όλη μέρα : Διηγήματα / Χανίφ Κιουρέισι, μετάφραση Άννα Παπασταύρου, εκδ Καστανιώτη, 2000

– Kureishi, Hanif. Οικείες απιστίες : Μυθιστόρημα / Χανίφ Κιουρέισι, μετάφραση Μαρία Παξινού , Ελένη Παξινού, εκδ. Καστανιώτη

– Kureishi, Hanif. Black album / Χανίφ Κιουρέισι, μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Οδυσσέας, 1997

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

——————

 

* Πρώτη δημοσίευση 5 Δεκεμβρίου 2008 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

**Επικαιροποίηση: 5 Δεκεμβρίου 2018

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com

 

© T-zine.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί