Σαν Σήμερα 5 Μαΐου – LGBTQI People in History
Tyrone Edmund Power
(5 Μαΐου 1914 – 15 Νοεμβρίου 1958)
Ο Tyrone Edmund Power (5 Μαΐου 1914 – 15 Νοεμβρίου 1958) ήταν Αμερικανός ηθοποιός. Από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1950, ο Πάουερ εμφανίστηκε σε δεκάδες ταινίες, συχνά σε ρομαντικούς ρόλους.
Οι πιο γνωστές ταινίες του περιλαμβάνουν το Σημάδι του Ζορό, Μαρία Αντουανέτα, Αίμα και Άμμος, Ο Μαύρος Κύκνος, Πρίγκηπας των Αλεπούδων, Μάρτυρας της Εισαγγελίας, Το Μαύρο Τριαντάφυλλο και Καπετάνιος από την Καστίλλη. Η αγαπημένη ταινία του Power μεταξύ εκείνων που πρωταγωνίστησε ήταν το Nightmare Alley.
Αν και σε μεγάλο βαθμό ένα είδωλο της δεκαετίας του 1930 και των αρχών δεκαετίας του 1940 και γνωστός για την εντυπωσιακή του εμφάνιση, ο Πάουερ πρωταγωνίστησε σε διαφορετικά είδη ταινιών, από το δράμα μέχρι την ελαφριά κωμωδία. Στη δεκαετία του 1950 άρχισε να βάζει όριο στον αριθμό των ταινιών που θα έκανε για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις θεατρικές παραγωγές.
Έλαβε τις μεγαλύτερες διακρίσεις του ως θεατρικός ηθοποιός στα John Brown’s Body και Mister Roberts.
Πολλοί επιζώντες της δεκαετίας του 1950 μιλούν για τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ του Cesar Romero και του συναδέλφου του ηθοποιού της Fox, Tyrone Power. Ο Ρομέρο, ωστόσο, δεν το επιβεβαίωσε αυτό ποτέ.
Είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις του Πάουερ με τις γυναίκες είναι καλά τεκμηριωμένες, αλλά όπως τεκμηριώνεται από τον βιογράφο του, Έκτορ Αρς, είχε επίσης κάνει ερωτικές σχέσεις με αρκετούς άντρες. Ένας εξ αυτών ο Μπλάκγουελ, ένας νεαρός ηθοποιός γνωστός ως Ντικ Έλις και, με τα δικά του λόγια, ένα δημοφιλές «παιχνίδι για αγόρια», ήταν άλλο ένα από τα ειδύλλια του Πάουερ. Συναντήθηκαν για «ρομαντικές στιγμές στο καμαρίνι του και έκαναν μεγάλες βόλτες, κατεβαίνοντας γρήγορα το Sunset στο Μαλιμπού», αναφέρεται.
Ο Power, όπως αναφέρεται από τον βιογράφο του, ήταν ένα κλασικό παράδειγμα της εποχής που έπαιξε το παιχνίδι και το έπαιξε αρκετά καλά. Μιλούσε μεταξύ του πλήθους στα γκέι πάρτι που έδινε ο George Cukor ή ο Cole Porter ή ο Christopher Isherwood , ωστόσο ποτέ δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του.
«Ο Τάιρον δεν θα ερχόταν ποτέ σε μια συγκέντρωση όπου υπήρχαν κυρίως γκέι», είπε ο Ρόμπερτ Γουίτον , στενός φίλος και με τον Κιούκορ και τον Πόρτερ. Ο συνεργάτης του George Cukor, Charles Williamson, θυμάται ένας φίλος του που τον “αγόρασε” ο Σεζάρ Ρομέρο ως συντροφιά για τον Πάουερ, ο οποίος, σε αντίθεση με άλλους σταρ, προτιμούσε τα αγόρια της μεσαίας τάξης από τα παιδιά του δρόμου. «Ένιωθε ότι ήταν πιο ασφαλές, ότι ήταν λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν σκάνδαλο», είπε ο Williamson. «Κατανόησαν την ανάγκη για διακριτικότητα».
Η ηθοποιός Maureen O’Hara δημοσίευσε απομνημονεύματα στα οποία θυμόταν ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας The Long Grey Line, είχε καρφωθεί στον John Ford με ένα απροσδόκητο ερωτικό ενδιαφέρον: «Ο Ford είχε αγκαλιά έναν άλλον άντρα και τον φιλούσε. Έμεινα σοκαρισμένος και άφωνος…» Συμπέρανε για τον Φορντ ότι είναι κρυφός ομοφυλόφιλος αναφέροντας τον αλκοολισμό, τη θηλυκότητα. Ο άλλος άντρας στην αγκαλιά που είχε δει ήταν ο συμπρωταγωνιστής της O’Hara στην ταινία, ο Tyrone Power.
Τον Σεπτέμβριο του 1958, ο Πάουερ και η σύζυγός του Ντέμπορα πήγαν στη Μαδρίτη και τη Βαλντεσπαρτέρα της Ισπανίας για να κινηματογραφήσουν το έπος Σολομών και Σέμπα, που θα σκηνοθετήσει ο Βασιλιάς Βίντορ, με συμπρωταγωνίστρια την Τζίνα Λολομπριτζίντα. Ο Πάουερ είχε μαγνητοσκοπήσει περίπου το 75 τοις εκατό των σκηνών του όταν έπαθε καρδιακή προσβολή ενώ γύριζε μια σκηνή μονομαχίας με τον συχνά συμπρωταγωνιστή και φίλο του, Τζορτζ Σάντερς. Ένας γιατρός, ο Juan Olaguíbel, διέγνωσε τον θάνατο του Πάουερ.
Πέθανε ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο στη Μαδρίτη στις 15 Νοεμβρίου, σε ηλικία 44 ετών.
Ο Πάουερ ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο Hollywood Forever (τότε γνωστό ως Νεκροταφείο του Χόλιγουντ).
Δείτε σχετικό βίντεο.
– Με πληροφορίες από το wikipedia, queerplaces και ronnisanlo.com
– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.
– Το t-zine στο twitter
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Το t-zine.gr είναι ηλεκτρονικό περιοδικό τρανς*, κυρίως, θεματολογίας, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, και πολιτικοποίηση σε ζητήματα έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Φιλοξενεί ειδησιογραφία, συνεντεύξεις, αρθρογραφία, θέματα ενημέρωσης και ιστορίας της τρανς* και ευρύτερα της LGBTQI+ κοινότητας, θέματα πολιτισμού, λάιφστάιλ και πολλά-πολλά ακόμη. Αποτελεί συνέχεια του trans.gr, φιλοδοξώντας να καλύψει ένα πολύ πιο ευρύ φάσμα ενημέρωσης της τρανς* κοινότητας.