Now Reading
6 Φεβρουαρίου: Άννα, Βασίλισσα της Αγγλίας

6 Φεβρουαρίου: Άννα, Βασίλισσα της Αγγλίας


Σαν Σήμερα 6 Φεβρουαρίου – LGBTQI People in History


Update: 6 Φεβρουαρίου 2021

T-zine.gr

Άννα, Βασίλισσα της Αγγλίας

Anne, Queen of Great Britain
(6 Φεβρουαρίου 1665 – 1 Αυγούστου 1714)

Η Άννα, σε ένα πορτραίτο του 1705 από τον Μάϊκλ Νταλ

Τελευταία της Δυναστείας των Στιούαρτ, η Άννα Στιούαρτ, υπήρξε Βασίλισσα της Αγγλίας από το 1702 έως το 1714. Οι ιστορικοί που ερευνούν τη σεξουαλικότητα των προσωπικοτήτων, σημειώνουν την μακρόχρονη σχέση της με την Σάρα Τσέρτσιλ, Δούκισσα του Μάρλμπορο.

Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1665. Ήταν κόρη της Άννα Χάιντ και του Τζέιμς, Δούκα του Γιόρκ, και αργότερα Τζέιμς ΙΙ, ο οποίος θήτευσε για μικρή χρονική περίοδο Βασιλιάς μετά το θάνατο του αδερφού του Τσαρλς ΙΙ. Η μεγαλύτερη αδερφή της, Μαίρη, κράτησε το θρόνο μαζί με τον σύζυγό της, Γουίλιαμ μετά την λεγόμενη «Περίλαμπρη Επανάσταση» του 1688, όταν ο Τζέιμς ΙΙ εξορίστηκε μετά από φόβους ότι θα μετέτρεπε την Αγγλία σε μία πολιτεία με καθολικό θρήσκευμα.

Η Άννα πέρασε την νηπιακή και παιδική ηλικία στην Αγγλία και αργότερα στην Γαλλία, επέστρεψε όμως το 1670 (προσωρινά) στην Αγγλία. Σε ηλικία έξι χρόνων έχασε τη μητέρα της από καρκίνο και ήταν τότε που η αδερφή της μετακόμισε στο Παλάτι του Ρίτσμοντ, στη Βασιλική Οικία των Έντουαρντ Βιλιέ της συζύγου του, Λέιντι Φράνσις και των επτά παιδιών τους, τα οποία μεγάλωσε με προτεσταντικά φρονήματα.

Αυτή ήταν και η περίοδος που η Άννα γνώρισε την Σάρα Τζέννιγκς (1660-1744) με την οποία διατήρησε στενή φιλία, και ήταν το πιο έμπιστο άτομο του περιβάλλοντός της για τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια. Επίσης κατά τη διάρκεια της εφηβείας της και των πρώτων χρόνων της ενηλικίωσής της είχε μία παθιασμένη σχέση με την Φράνσις Άπσλεϋ, τον πρώτο της έρωτα.

Στις 28 Ιουλίου του 1683, η Άννα παντρεύτηκε τον Τζωρτζ, Πρίγκηπα του Αννόβερο και έτσι απέκτησε τον πρώτο της τίτλο, Πριγκίπισσα της Δανίας. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους είχε περί τις είκοσι αποτυχημένες εγγυημοσύνες, είχε δυσκολία να κρατήσει το παιδί, και μόνο ένα από τα παιδιά της επιβίωσε, ο γιος της, Δούκας του Γκλούτσεστερ, ο οποίος απεβίωσε στην ηλικία των επτά ετών. Αυτό ήταν και το τέλος της δυναστείας των Στιούαρτ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ετών, η Άννα παρέμεινε πιστή στην Σάρα και, όταν η Άννα έγινε βασίλισσα, μετά το θάνατο του Γουίλιαμ, την πρότεινε ως πρώτη κυρία των αυλών της, ενώ μνημειώδη ήταν τα δώρα που έκανε σ’ εκείνη και στον σύζυγό της.

Η σχέση των δύο γυναικών δραματοποιήθηκε επίσης και σε θεατρικά έργα, όπως των Mary Astell (1666-1731), Judith Drake, Catharine Trotter (1679-1749) που απεικόνισαν στα έργα τους τον ομοφυλοφιλικό τους έρωτα.

Δείτε Επίσης

Η Άννα , γύρω στο 1684, ζωγραφισμένο από τον Willem Wissing και τον Jan van der Vaardt

Βιβλιογραφία:

Donoghue, Emma. Passions Between Women: British Lesbian Culture 1668-1801. New York: HarperCollins Publisher, 1993. Green, David. Sarah, Duchess of Marlborough. New York: Scribner, 1967. Gregg, Edward. Queen Anne. London: Routledge, 1980. Kendall. “Finding the Good Parts: Sexuality in Women’s Tragedies in the Time of Queen Anne.” Curtain Calls: British and American Women and the Theatre, 1660-1820. Mary Anne Schofield and Cecilia Macheski, eds. Athens: Ohio University Press, 1991. 165-176.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη και Glbtq.Com

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
1
Τέλειο
2
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί