Now Reading
6 Σεπτεμβρίου: Jane Addams (1860 – 1935)

6 Σεπτεμβρίου: Jane Addams (1860 – 1935)


Σαν Σήμερα 6 Σεπτεμβρίου – LGBTQI People in History


Jane Addams

(6 Σεπτεμβρίου 1860 – 21 Μαΐου 1935)

Jane Addams

Αμερικανίδα αναθεωρήτρια, κοινωνική εργάτης, ιδρύτρια της Hull House Settlement στο Σικάγο, και ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης, η Τζέιν Άνταμς βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ για το έργο της το 1931. Η εμπλοκή της σε σχέσεις με άτομα του ιδίου φύλου είναι κάτι που επιμελώς απεκρύβη ή ελαχιστοποιήθηκε από τους βιογράφους της.

Ως πολιτιστική φεμινίστρια, η Άνταμς, διατύπωσε την άποψη ότι οι δεσπόζουσες αντρικές αξίες στο γύρισμα του 20ου αιώνα, συνέβαλλαν σε αποφασιστικό βαθμό σε τραγικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, όπως η φτώχια, η αστική γιγάντωση και ο πόλεμος. Ήταν επομένως, πίστευε, καθήκον των γυναικών, με τη δική τους ευαισθησία, να προτείνουν, νέους, εναλλακτικούς τρόπους ζωής.

Το όραμα της Άνταμς ήταν για μια κοινωνία αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, ελευθερίας, αλληλοβοήθειας και προσωπικής επιτυχίας.

Η Άνταμς γεννήθηκε σε μια ευκατάστατη και επιφανή οικογένεια στην πόλη Σένταρβιλ του Ιλλινόι, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1860. Η μητέρα της πέθανε όταν ήταν δέκα ετών, ενώ ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε μια γυναίκα μορφωμένη μεν, αυταρχική δέ, που προσπάθησε να μεγαλώσει την Άνταμς με παραδοσιακές συντηρητικές αξίες.

Η Άνταμς τελείωσε το κολέγιο το 1880 με το Rockford Female Seminary και στη συνέχεια σπούδασε φαρμακευτική στο Philadelphia Women’s College. Η ασθενική υγεία της όμως την ανάγκασε να εγκαταλείψει τη σχολή.

Κατά τη δεκαετία του 1880, η Άνταμς συνταξίδεψε με την Έλεν Γκέιτς Σταρ, πρώην συμμαθήτριά της με την οποία είχε την πρώτη της ερωτική σχέση. Στη Βρετανία το ζευγάρι των δύο γυναικών συμμετείχε στο αναθεωρητικό κίνημα των γυναικών και συνεισέφερε στο πρόγραμμά τους για τον μετριασμό της φτώχιας.

Η Άνταμς ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα άσυλα που υπήρχαν στο Λονδίνο και τα κέντρα που υπήρχαν στις φτωχογειτονιές της πόλης για την υποστήριξη των εργατών.

Επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Άνταμς και η Σταρ, εντυπωσιασμένες από την οργάνωση που είχαν δει στο Λονδίνο, ίδρυσαν το Hull House, άσυλο με έδρα το Σικάγο με σκοπό την προστασία των φτωχών και αδυνάμων στο οποίο κατέφευγαν κατά πλειοψηφία ευρωπαίοι μετανάστες. Το κλειδί για την επιτυχία του Hull House, που σύντομα από ένα απλά κτήριο επεκτάθηκε σε ένα συγκρότημα δεκατριών κτηρίων, ήταν το γεγονός ότι το ζευγάρι των δύο γυναικών, άκουγε προσεκτικά τους ανθρώπους που κατέφευγαν εκεί και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Jane Addams

Στο Hull House υπήρχαν κέντρο φροντίδας για τα παιδιά των γυναικών εργατριών, ανοικτό σχολείο ενηλίκων. Επίσης παρείχε υπηρεσίες σιτισμού, σεμινάρια ραπτικής.

Κατά τη δεκαετία του 1890 το Hull House είχε ήδη γίνει ένα δημοφιλές ίδρυμα, κέντρο πολιτικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Βαθιά επηρεασμένη από την γραφή του Τολστόι, η Άνταμς, ενδιαφέρθηκε με θέρμη για το κίνημα ειρήνης και αντιτάχθηκε με σφοδρότητα στη συμμετοχή στον α’ παγκόσμιο πόλεμο. Διοργάνωσε συλλαλητήρια κατά του πολέμου και ήταν από τις γυναίκες που συμμετείχαν αποφασιστικά στο Γυναικείο Κίνημα για την Ειρήνη το 1915.

Επίσης από το 1919 έως και το 1929, θήτευσε Πρόεδρος της Γυναικείας Παγκόσμιας Λίγκας για την Ειρήνη και την Ελευθερία.

Η στάση της κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης την οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου Peace and Bread in Time of War (1922), ενώ δώδεκα χρόνια πριν είχε γράψει την αυτοβιογραφία της με τίτλο Twenty Years at Hull-House (1910), συγκεντρώνοντας τις εμπειρίες της στο Hull House.

Δείτε Επίσης

Ο ακούραστος αγώνας της για τα δικαιώματα των γυναικών, των εργατών και την ειρήνη επιβραβεύθηκε το 1931 με το Βραβείο Νόμπελ.

Βιβλιογραφία

– Davis, Allen F. American Heroine: The Life and Legend of Jane Addams. New York: Oxford University Press, 1973.
– Faderman, Lillian. Odd Girls and Twilight Lovers: A History of Lesbian Life in Twentieth-Century America. New York: Penguin Books, 1992.
– Harper, Judith E. “Jane Addams.” Gay & Lesbian Biography. Michael J. Tyrkus, ed. Detroit: St. James Press, 1997. 5-8.
– Linn, James Weber. Jane Addams: A Biography. New York: Appleton Century, 1935.
– Rupp, Leila J. A Desired Past: A Short History of Same-Sex Love in America. Chicago: University of Chicago Press, 1999.
– Schultz, Rima Lunin. “Mary Rozet Smith.” Women Building Chicago 1790-1990: A Biographical Dictionary. Rima Lunin Schultz and Adele Hast, eds. Bloomington and Indianapolis: Indiana University Press, 2001. 817-19.

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

——————

* Πρώτη δημοσίευση 6 Σεπτεμβρίου 2006 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com
 
© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί