Σαν Σήμερα 7 Φεβρουαρίου – LGBTQI People in History
Μάρτζι Άνταμ
Margie Adam
(7 Φεβρουαρίου 1949)

Η Μάρτζι Άνταμ ήταν ακόμη είκοσι χρονών όταν το γυναικείο κίνημα απελευθέρωσης και μια νέα φεμινιστική λεσβιακή κουλτούρα αναπτυσσόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδια υπήρξε ένθερμη φεμινίστρια, λεσβία και παθιασμένη μουσικός, η οποία έγινε μέρος του νέου πολιτικού και μουσικού σκηνικού με επίκεντρο την απελευθέρωση που έδωσε ώθηση στις ζωές των γυναικών.
Πρωτοπόρος στη μουσική σκηνή, ήταν από τις πρώτες φεμινίστριες μουσικούς που ίδρυσε δική της δισκογραφική εταιρεία, ενώ παράλληλα η ίδια ως περφόρμερ γινόταν αναγνωρίσιμη συμμετέχοντας σε πολλές συναυλίες και μουσικά φεστιβάλ κατά τη δεκαετία του ’70.
Κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν συνέχισε να γράφει ποπ, φολκ και μπλουζ μουσική ασχολούμενη επίσης και με τον ακτιβισμό. Σε συνέντευξή της στην Fay Jacobs είχε πει «Με ενδιαφέρουν οι τομές του ακτιβισμού με την πνευματικότητα, μέσα από την κουλτούρα, πρωταρχικά όμως, είμαι φεμινίστρια τραγουδίστρια, τραγουδοποιός-ακτιβίστρια. Με αυτούς τους όρους ταυτίζομαι και αισθάνομαι ότι πατώ στέρεα στο έδαφος».
Η Μάρτζι Άνταμ γεννήθηκε στην πόλη της Νότιας Καλιφόρνια, Lompoc, στις 7 Φεβρουαρίου του 1949 και από μικρή πήρε μαθήματα πιάνου. Το 1973, πήρε μέρος σε φεμινιστικό μουσικό φεστιβάλ που είχε διοργανώσει η Kate Millett στο πανεπιστήμιο του Σακραμέντο. Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 συμμετείχε σε πολλά μουσικά φεστιβάλ μαζί με τις Roberta Flack, Yoko Ono, Meg Christian, Cris Williamson, Vicki Randle. Το 1976 ιδρύει την δική της δισκογραφική εταιρεία με την επωνυμία Pleiades και λίγο αργότερα κάνει τον πρώτο της δίσκο με τίτλο Songwriter, ενώ το 1980 τον πρώτο της ινστρουμένταλ δίσκο, το Naked και το 1993, το Another Place.
Το ενδιαφέρον της για τη λεσβιακή ιστορία την ώθησε να συμμετέχει στο ντοκυμαντέρ Radical Harmonies: A History of Women’s Music (2002, σκηνοθεσία Dee Mosbacher), ως βοηθός παραγωγής καθώς επίσης στο No Secret Anymore: The Times of Del Martin & Phyllis Lyon (2003, σκηνοθεσία Joan E. Biren).
Συνθέσεις της έχουν εκτελεστεί από την Dusty Springfield, την Holly Near, Cris Williamson, and Peter, και από τους Paul and Mary.
Βιβλιογραφία
– “Interview with Margie Adam.” Queer Music Heritage. http://www.queermusicheritage.com/jul2001s.html
– Jacobs, Fay. “Kate Clinton and Margie Adams.” Letters From Camp Rehoboth 15.3 (April 8, 2005): http://www.camprehoboth.com/issue04_2005/kate_margie.htm
– Laine, Jody, with Shan Ottey and Shad Reinstein, dirs. Mom’s Apple Pie. Seattle: Three Big Dykes Productions, 2006.
– “Margie Adam.” Contemporary Musicians 39 (2003). Rpt. Biography Resource Center. Farmington Hills, Mich.: Thomson Gale. 2006. http://galenet.galegroup.com/servlet/BioRC
– Morris, Bonnie J. Eden Built by Eves: The Culture of Women’s Music Festivals. Alyson Books, 1999.
– _____. “In Their Own Voices: Oral Histories of Festival Artists.” Frontiers (January 1, 1998).
– Stendhal, Renate. “Open Door.” The Advocate (January 31, 2006): 66.
– “Talking with Margie Adam.” Letters From Camp Rehoboth 12.2 (March 8, 2002)
© T-zine.gr με πληροφορίες από Πολύχρωμο Πλανήτη και Glbtq.Com
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Το t-zine.gr είναι ηλεκτρονικό περιοδικό τρανς*, κυρίως, θεματολογίας, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, και πολιτικοποίηση σε ζητήματα έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Φιλοξενεί ειδησιογραφία, συνεντεύξεις, αρθρογραφία, θέματα ενημέρωσης και ιστορίας της τρανς* και ευρύτερα της LGBTQI+ κοινότητας, θέματα πολιτισμού, λάιφστάιλ και πολλά-πολλά ακόμη. Αποτελεί συνέχεια του trans.gr, φιλοδοξώντας να καλύψει ένα πολύ πιο ευρύ φάσμα ενημέρωσης της τρανς* κοινότητας.