Now Reading
8 Οκτωβρίου: Μαρίνα Τσβετάγιεβα

8 Οκτωβρίου: Μαρίνα Τσβετάγιεβα


Σαν Σήμερα 8 Οκτωβρίου – LGBTQI People in History


 

Μαρίνα Τσβετάγιεβα

Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα, μία από τις μεγαλύτερες ποιήτριες του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1892 στη Μόσχα. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής τέχνης και πιανίστας. Οι φιλοδοξίες της μητέρας της ήταν να γίνει μεγάλη πιανίστρια, η ίδια όμως ακολούθησε τον δρόμο της ψυχής της.

8 Οκτωβρίου: Μαρίνα Τσβετάγιεβα

Αρχίζει να γράφει ποίηση από την ηλικία των έξι ετών. Ο πρώτος τόμος ποιημάτων της με τον τίτλο «Απογευματινό Άλμπουμ» εκδίδεται το 1910 και αποτελείται από ποιήματα που έγραψε στην ηλικία των 15-16 ετών. Στην νεανική της ηλικία συνδέεται ερωτικά με την ποιήτρια Sophia Parnok η οποία την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.

Σε όλα τα μετέπειτα ποιήματά της είναι φανερός ο λεσβιακός προσανατολισμός της, αλλά και στα έργα πρόζας και στις επιτολές της. Από τους περισσότερους δυτικούς αναλυτές της δυτικής λογοτεχνίας αυτό καταγράφεται, ωστόσο οι Ρώσοι κριτικοί λογοτεχνίας το αρνούνται.

Παρά τον λεσβιακό προσανατολισμό της, παντρεύεται και ίσως για να κλείσει κάποια στόματα, παντρεύεται αρκετά νέα και αποκτά μία κόρη.

Κατά το ξεκίνημα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου συνδέεται ξανά με την Sophia Parnok και παραδίδεται στο πάθος. Γράφει γι’ αυτήν, τον λυρικό κύκλο ποιημάτων “Girlfriend”, που θεωρείται αριστούργημα λυρικής ερωτικής ποιητικής γραφής. Η συλλογή αυτή δεν θα εκδοθεί πριν το 1970. Ωστόσο όμως μέσα σ’ ένα χρόνο η σχέση τους διαλύεται και επιστρέφει στον σύζυγό της, μένει για δεύτερη φορά έγκυος και αποκτά δεύτερη κόρη.

Κατά την επανάσταση του 1917 μένει μόνη με τις δύο κόρες της αφού ο σύζυγός της υπηρετεί στον στρατό και εξαναγκάζεται να βάλει την μία της κόρη στο ορφανοτροφείο, όπου το μικρό κορίτσι πεθαίνει από ασιτία. Εργάζεται από το 1928 έως το 1920 στο Third Stage, θέατρο της Μόσχας, όπου εκεί βρίσκεται κοντά ερωτικά με την ηθοποιό Sonya Holliday. Η ίδια στο έργο της “The Tale of Sonechka”, περιγράφει την ερωτική τους σχέση ως μάλλον πλατωνική. Αργότερα, το 1922, εκδίδει την ποιητική της συλλογή, Mileposts, και εγκαταλείπει την Ρωσία μαζί με τον σύζυγό της. Μετακομίζει στην Πράγα.

Εκεί μένει ξανά έγκυος και γεννά τον γιό της. Αργότερα θα μετακομίσει στο Παρίσι, όπου εκεί θα ζήσει τα επόμενα δεκατέσσερα χρόνια της ζωής της. Γίνεται ευπρόσδεκτη στους λογοτεχνικούς κύκλους των ρώσων εμιγκρέδων στο Παρίσι, όμως προς τα τέλη της δεκαετίας του 30 απομονώνεται όταν μαθαίνουν ότι ο σύζυγός της δούλευε στην ρωσική μυστική αστυνομία.

Γνωρίζει την Natalie Clifford Barney, διάσημη αμερικανίδα λεσβία συγγραφέα, για την οποία γράφει στα γαλλικά το “Lettre à l’Amazone” (γράμματα σε μία αμαζόνα).

Στα τέλη του 30 επιστρέφει στην Σοβιετική Ένωση όπου μια τραγωδία την περιμένει. Η κόρη της συλλαμβάνεται το 1939 και στέλνεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ενώ ο σύζυγός της εκτελείται ως εχθρός του λαού.

Αποφεύγει τους φίλους ποιητές και ποιήτριες και απομονώνεται στην πόλη Golitsyno. Συνδέεται ερωτικά με την Tatyana Kvanina, γυναίκα ελάσσονα ποιητή. Στις 31 Αυγούστου του 1941 απελπισμένη πια, αυτοκτονεί.


 
Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com

——————

* Πρώτη δημοσίευση 8 Οκτωβρίου 2006 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί