Σαν Σήμερα 9 Φεβρουαρίου – LGBTQI People in History

Άλις Γουόκερ
Alice Malsenior Walker
(9 Φεβρουαρίου 1944)

Η Άλις Μαλσίνιορ Γουόκερ (Alice Malsenior Walker) (γεν. 9 Φεβρουαρίου 1944) είναι μία Αφρο-Αμερικάνα συγγραφέας της οποίας το διασημότερο μυθιστόρημα, Το Μωβ Χρώμα, κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ και το Αμερικανικό Βραβείο Βιβλίων (American Book Award).
Τα γραπτά της Γουόκερ, που περιλαμβάνουν μυθιστορήματα, ιστορίες, δοκίμια, ποιήματα, εστιάζονται στους αγώνες των Αφρο-Αμερικανών, και ιδιαίτερα των Αφρο-Αμερικανίδων γυναικών, εναντίον κοινωνιών που είναι ρατσιστικές, σεξιστικές, και συχνά βίαιες. Τα γραπτά της τείνουν να δίνουν έμφαση στο σθένος των μαύρων γυναικών και την σημαντικότητα της Αφρο-Αμερικανικής κληρονομιάς και κουλτούρας.
Η Γουόκερ γεννήθηκε στο Eatonton της Γεωργίας στις ΗΠΑ. Παρακολούθησε το Spelman College στην Ατλάντα της Γεωργίας και αποφοίτησε το 1965 από το Sarah Lawrence College στο Yonkers της Νέας Υόρκης. Το πρώτο ποιητικό της βιβλίο γράφτηκε ενώ ήταν ακόμη τελειόφοιτη στο Sarah Lawrence. Επέστρεψε στον Νότο για να δουλέψει στο αμερικανικό κίνημα για τα ατομικά δικαιώματα.
Η Γουόκερ ήταν επίσης εκδότρια στο Ms. Magazine. Ένα άρθρο της που εκδόθηκε το 1975 ήταν κατά πολύ υπεύθυνο για την ανανέωση του ενδιαφέροντος για την δουλειά της Zora Neale Hurston.
Το 1986 κέρδισε το O. Henry Award για την μικρή ιστορία της Συγγενικά Πνεύματα (Kindred Spirits), που εκδόθηκε στο περιοδικό Esquire τον Αύγουστο του 1985.
Πολιτική ακτιβίστρια (εν μέρει εξαιτίας της επίδρασης του Howard Zinn), είναι δραστήρια σε θέματα περιβαλλοντικά, φεμινιστικά και ατομικών δικαιωμάτων. Επίσης έχει συνηγορήσει υπέρ της κατάργησης του εμπάργκο εναντίον της Κούβας. Η κόρη της, Ρεμπέκα Γουόκερ, είναι επίσης διαπρεπής ακτιβίστρια.
“Τα ζώα του κόσμου υπάρχουν για τους δικούς τους λόγους. Δεν φτιάχτηκαν για τους ανθρώπους όπως οι μαύροι άνθρωποι δεν φτιάχτηκαν για τους λευκούς ή οι γυναίκες για τους άντρες.” Άλις Γουόκερ
Στη δουλειά της Alice Walker, η γυναικεία αγάπη και ο λεσβιακός έρωτας αντικατοπτρίζεται ως κάτι απόλυτα φυσικό και ελεύθερο, ως μία φροντίδα αυτογνωσίας και αυτοαγάπης.
Στα μέσα τη δεκαετίας του 1990 η Walker είχε -όπως αναφέρεται- σχέση με τη δημοφιλή τραγουδίστρια και συνθέτη Tracy Chapman.
Σε συνέντευξή της, μάλιστα, το 2005, στον Guardian είχε σημειώσει ότι: “ήταν τόσο θαυμάσιο και υπέροχο, το απόλαυσα και υπήρξα ερωτευμένη μαζί της, όμως η αγάπη μας δεν ήταν δουλειά κανενός, παρά μόνο δική μας”.
Δείτε ένα μικρό βίντεο αφιερωμένο στη ζωή της.
Μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων
– The Third Life of Grange Copeland (1970)
– In Love & Trouble: Stories of Black Women (1973)
– Meridian (1976)
– Το Μωβ Χρώμα (1982)
– You Can’t Keep a Good Woman Down: Stories (1982)
– To Hell With Dying (1988)
– The Temple of My Familiar (1989)
– Finding the Green Stone (1991)
– Possessing the Secret of Joy (1992)
– The Complete Stories (1994)
– Everyday Use (1994)
– By the Light of My Father’s Smile (1998)
– The Way Forward Is With a Broken Heart (2000)
– Now is the Time to Open Your Heart (2004)
Ποιητικές συλλογές
– Revolutionary Petunias & Other Poems (1973)
– Once (1976)
– Good Night, Willie Lee, I’ll See You in the Morning (1979)
– Horses Make a Landscape Look More Beautiful (1985)
– Her Blue Body Everything We Know: Earthling Poems (1991)
– Absolute Trust in the Goodness of the Earth (2003)
– A Poem Traveled Down My Arm: Poems And Drawings (2003)
– Collected Poems (2005)
Δοκίμια-Άρθρα
– In Search of Our Mothers’ Gardens: Womanist Prose (1983)
– Warrior Marks (1993)
– The Same River Twice: Honoring the Difficult (1996)
– Anything We Love Can Be Saved: A Writer’s Activism (1997)
– Go Girl!: The Black Woman’s Book of Travel And Adventure (1997)
– Pema Chodron and Alice Walker in Conversation (1999)
– Sent By Earth: A Message from the Grandmother Spirit After the Bombing of the World Trade Center And Pentagon (2001)
Βιβλιογραφία στα Ελληνικά
– Walker, Alice. Καθημερινής χρήσης : Διήγημα / Άλιςς Γουόκερ • μετάφραση Βάνια Σύρμου – Βεκρή. – 1η έκδ. – Αθήνα : Μπιλιέτο, 2004.
– Walker, Alice. Το πορφυφό χρώμα / Άλις Γουόκερ • Αθήνα : εκδ. Λιβάνη, 1983. –
© T-zine.gr με πληροφορίες από Wikipedia και GLBTQ.com
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Το t-zine.gr είναι ηλεκτρονικό περιοδικό τρανς*, κυρίως, θεματολογίας, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, και πολιτικοποίηση σε ζητήματα έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Φιλοξενεί ειδησιογραφία, συνεντεύξεις, αρθρογραφία, θέματα ενημέρωσης και ιστορίας της τρανς* και ευρύτερα της LGBTQI+ κοινότητας, θέματα πολιτισμού, λάιφστάιλ και πολλά-πολλά ακόμη. Αποτελεί συνέχεια του trans.gr, φιλοδοξώντας να καλύψει ένα πολύ πιο ευρύ φάσμα ενημέρωσης της τρανς* κοινότητας.