9 Οκτωβρίου: Saint-Saëns, Camille


Σαν Σήμερα 9 Οκτωβρίου – LGBTQI People in History


 

Saint-Saëns, Camille

Ο Camille Saint-Saëns θεωρείται ως ένας μάλλον συντηρητικός εκπρόσωπος του γαλλικού ρομαντισμού του 19ου αιώνα. Η προσωπική του ζωή ήταν αρκετά «δραματική» αλλά και αρκετά λαμπερή.

Ανήκε στους κύκλους της σχολής fin-de-siècle, που χαρακτηριζόταν από τον αισθητισμό, την μελαγχολία και οι περισσότεροι εκπρόσωποί της ήταν ομοφυλόφιλοι.

Saint-Saëns Camille

Ο Charles Camille Saint-Saëns γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1835 στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών και πέθανε από φυματίωση όταν ήταν τριών μηνών. Τον μεγάλωσε η μητέρα του και η θεία του Charlotte Masson, με τις οποίες έζησε μαζί έως το τον θάνατό της μητέρας του το 1888.

Από πολύ μικρός δείχνει ότι είναι προικισμένος στην μουσική. Από τα τρία του κιόλας χρόνια διδάσκεται πιάνο και είναι σε θέση να παίζει πολύ δύσκολα κομμάτια μέσα σ’ ένα χρόνο. Στα πέντε του κάνει τις πρώτες του συνθέσεις. Ξεκινά να κάνει επίσημα σπουδές πιάνου το 1842 και κάνει το ντεμπούτο του ως πιανίστας το 1846 σε ηλικία έντεκα ετών. Πολύ γρήγορα αναγνωρίζεται ως βιρτουόζος πιανίστα στην Ορχήστρα των Παρισίων και παίρνει την θέση του παίκτη εκκλησιαστικού οργάνου στην εκκλησία Madeleine Church των Παρισίων. Παράλληλα σπουδάζει σύνθεση στην L’Ecole Niedermeyer με συμμαθητές τους Gabriel Fauré και Andre Messager.

Λίγο αργότερα ακολουθούν τα πρώτα σπουδαία έργα του: Second Piano Concerto in G minor (1868), Le Rouet d’Omphale (1868), Danse macabre (1875), First Cello Concerto in A Minor (1873), η όπερα Samson et Dalilah (1875), Third Violin Concerto in G minor (1881), και η Third Symphony in C minor with organ (1886). Το πιο σπουδαίο του έργο Le Carnaval des animaux έρχεται το 1886.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του διαδίδονται διάφορες φήμες για την σεξουαλικότητά του που τον αναγκάζουν να εξαφανίζεται απ’ το προσκήνιο για κάποιες περιόδους. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι σε συναντήσεις στο σπίτι του στο Παρίσι είχε εμφανιστεί με γυναικεία ρούχα προσπαθώντας να μιμηθεί την σοπράνο της εποχής Marguerite, καθώς επίσης ότι σε συναντήσεις του με τον φίλο του Pyotr Ilich Tchaikovsky είχε χορέψει μπαλέτο με επίσης γυναικεία ρούχα. Ωστόσο ο βιογράφος του Stephen Studd, τον αναφέρει ως ετεροφυλόφιλο καταρρίπτοντας τις φήμες. Ως βασικό στοιχείο αναφέρει τον γάμο του στην ηλικία των σαράντα με μία γυναίκα με την μισή του ηλικία από την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Ο ίδιος όμως ο βιογράφος τους ομολογεί ότι ο γάμος τους δεν ήταν ευτυχισμένος.

Το 1878 πεθαίνουν και τα δύο του παιδιά, το ένα από αρρώστια, το άλλο από πτώση από παράθυρο του τετάρτου ορόφου. Την εγκαταλείπει το 1881 κατά την διάρκεια διακοπών αφήνοντάς της ένα σημείωμα ότι δεν μπορεί να ζει πλέον μαζί της. Μετά απ’ αυτό δεν επικοινωνούν ξανά. Ταξιδεύει στην Αλγερία όπου ζει αρκετά χρόνια της ζωής του, έως τον θάνατό του στις 16 Δεκεμβρίου του 1921.

Δείτε ένα 9λεπτο βίντεο από την πρώτη πράξη του Cello Concerto No. 1in A minor, Op. 33. Ο Eric Tinkerhess στο τσέλο.

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com

——————

* Πρώτη δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2007 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr