Now Reading
9 Σεπτεμβρίου: John Curry

9 Σεπτεμβρίου: John Curry

Σαν Σήμερα 9 Σεπτεμβρίου – LGBTQI People in History


Update: 9 Σεπτεμβρίου 2020

John Curry

(9 Σεπτεμβρίου 1949 – 15 Απριλίου 1994)

Ο John Curry υπήρξε από τους πιο επιτυχημένους αθλητές, στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Πέντε φορές πρωταθλητής για τη χώρα του, το Ηνωμένο Βασίλειο και αρκετές ολυμπιονίκης.

Παρ’ ότι θεωρήθηκε ότι η απόφασή του να αποκαλύψει δημόσια την ομοφυλοφιλία του, πριν το 1976 θα ήταν καταστροφική για την καριέρα του, ο John Curry παρέμεινε στην ελίτ των αγωνιστών του αθλήματός του, και ανάμεσα στους πολύ λίγους εκείνη την εποχή που ήταν ανοικτά ομοφυλόφιλοι. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του μίλησε με συνέπεια και ειλικρίνεια για την ομοφυλοφιλία του.

Ο John Curry γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1949 στο Μπίρμιχαμ της Αγγλίας. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός και ιδιοκτήτης εργοστασίου. Ως μικρό αγόρι τον συνέπαιρνε ο χορός, ο πατέρας του όμως έκρινε ότι ο χορός δεν ήταν ενδεδειγμένη ενασχόληση για ένα αγόρι και του το απαγόρευσε. Ωστόσο του επέτρεψε να κάνει πατινάζ από την ηλικία των επτά ετών.

Η φυσική του ικανότητα συνδυασμένη με την προσήλωση στην αγάπη του για το σκέιτινγκ έφερε την πρώτη επιτυχία ένα χρόνο αργότερα. Συνέχισε την επίπονη προσπάθειά του με επιτυχίες ώσπου το 1967 ήταν ο νικητής στο πρωτάθλημα εφήβων.

Ο John Curry

Παρ’ ότι ο πατέρας του είχε συμφωνήσει να επιτρέψει στον γιό του να ακολουθήσει το καλλιτεχνικό πατινάζ, πολύ λίγο ενθουσιασμό έδειξε για τις επιδόσεις του και μόνο δύο φορές τον παρακολούθησε στο στάδιο μέχρι τα δεκαέξι του χρόνια, που τότε πέθανε.

Μετά τον θάνατο του πατέρα, ο John Curry θα εγκατασταθεί στο Λονδίνο, όπου πήρε μαθήματα χορού, ενώ παράλληλα εργαζόταν παρτ-τάιμ για να εξασφαλίζει τα προς το ζην και να μπορεί να πληρώνει τα μαθήματά του.

Η επιμονή θα τον οδηγήσει στις επιτυχίες του 1968 και του 1969 των βρετανικών αγώνων, ενώ το 1970 θα κατακτήσει τον πρώτο εθνικό του τίτλο.

Όπως ο σύγχρονός του στο ίδιο άθλημα, Καναδός Τόλερ Κρέινστον, ο John Curry είχε να αντιμετωπίσει την προκατάληψη των κριτών του, λόγω του ιδιαίτερου στυλ του, που συνδεόταν με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Ο τρόπος κινήσεών του θεωρήθηκε εξεζητημένος και θηλυπρεπής, ακόμη και στις στιγμές που ο John Curry ξεδίπλωνε τη δεξιοτεχνία του.

John was named BBC Sports Personality of the Year in 1976 (pictured) following his Winter Olympics gold

Η χρονιά που θα φτάσει στην δόξα ήρθε το 1976, όταν αρχικά κερδίζει το χρυσό στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες, στη συνέχεια στους Ολυμπιακούς και τέλος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Έτσι ο John Curry είχε την τιμή να είναι σημαιοφόρος για την πατρίδα του στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και να τιμηθεί από την χώρα του με το βραβείο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Αναδείχθηκε επίσης αθλητής της χρονιάς στη Μεγάλη Βρετανία.

Είχε το θάρρος να μιλήσει με ειλικρίνεια για την ομοφυλοφιλία του λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και επιστρέφοντας στη χώρα του μετά, να μιλήσει ανοικτά για την σεξουαλικότητά του.

Μετά όλες αυτές τις επιτυχίες, ο John Curry θα ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα στο καλλιτεχνικό πατινάζ, με εμφανίσεις στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και πολλές ακόμη πόλεις. Έδειξε μάλιστα το ενδιαφέρον του και στον τομέα της χορογραφίας, χορογραφώντας τον εαυτό του.

Επίσης εκτός της καριέρας του στο καλλιτεχνικό πατινάζ, έπαιξε και σε αρκετά θεατρικά. Ανάμεσα στις επιτυχείς εμφανίσεις του ήταν στο Μπρόντγουεϊ σε παραγωγή του Alan Jay Lerner και του Frederick Loewe στο έργο Brigadoon το οποίο χορογράφησε η Agnes de Mille.

Στα τέλη του 1987 ο John Curry διαγνώστηκε οροθετικός. Τον επόμενο χρόνο πήρε μέρος στην καμπάνια Skating for Life, με σκοπό τη βοήθεια στην έρευνα καταπολέμησης του AIDS.

John Curry (pictured with his mother Rita) died in 1994 aged just 44 after being diagnosed as HIV positive

Πέθανε στις 15 Απριλίου του 1994 στο Binton του Warwickshire.

Ένα μικρό αφιέρωμα στο John Curry

Βιβλιογραφία

Bird, Dennis L. “Obituary: John Curry.” The Independent (London) (April 16, 1994): 13.

Draegin, Lois. “Dancing on a Knife-Edge.” Newsweek (August 6, 1984): 73.

Δείτε Επίσης

Longman, Jere. “John Curry, Figure Skater, Is Dead at 44.” The New York Times (April 16,

1994): 50.

Malone, John. “Curry, John.” The Encyclopedia of Figure Skating. New York: Facts on File, Inc., 1998. 43-44.

“Skater Who Was One Jump Ahead.” Manchester Guardian Weekly (April 24, 1994): 31.

Springs, Sonja. “The End of an Ice Age.” The Observer (April 17, 1994): 15.

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

——————

* Πρώτη δημοσίευση 9 Σεπτεμβρίου 2007 στο transs.gr, αναδημοσίευση από τον Πολύχρωμο Πλανήτη.

**Επικαιροποίηση: 9 Σεπτεμβρίου 2018

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ – COLOURFUL PLANET με πληροφορίες από Glbtq.Com

© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί