Αυτό που συνέβη στην Βουλή με τον νόμο για την ίση μεταχείριση (ν.4443/2016) είναι πραγματικά αδιανόητο.
Γράφει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος | Απόψεις | Νομικά θέματα |T-zine.gr | 02.12.2022

Όλα τα χρόνια η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα διαμαρτύρεται που η απαγόρευση διακρίσεων βάσει αυτού του νόμου περιορίζεται στον εργασιακό τομέα, ενώ η απαγόρευση διάκρισης λόγω φυλετικής και εθνικής καταγωγής επεκτείνονται και στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παροχής αγαθών ή υπηρεσιών που διατίθενται συναλλακτικά στο κοινό (π.χ. στέγαση).
Όλα τα χρόνια ο αντίλογος ήταν ότι αν ο νομοθέτης επεκτείνει την προστασία για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και στους άλλους τέσσερις τομείς, θα πρέπει αναγκαστικά να το κάνει και για τα ΑΜΕΑ, πράγμα όμως που επιβάλλει ένα μεγάλο κόστος στο κράτος, γιατί πρέπει παντού να μπουν ράμπες και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν προσβάσιμες.
Τώρα, λοιπόν, ψηφίστηκε η μεγάλη τροποποίηση του Ν.4443/2016 έτσι ώστε η απαγόρευση διακρίσεων για τα ΑΜΕΑ να επεκτείνεται και στους τέσσερις τομείς που είχαν εξαιρεθεί. Βρέθηκαν φαίνεται η πόροι.
Διαβάστε επίσης: Βασίλης Σωτηρόπουλος – To νέο νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση και την αστυνομική αυθαιρεσία
Αλλά, ως δια μαγείας, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ακόμη δεν προστατεύονται στους 4 τομείς! Τα ξέχασε ο νομοθέτης.
Πρόκειται για τον Ν.5023/2023 (ΦΕΚ της 17.2.2023), με τίτλο “Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν. 4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν. 4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία.”
Διαβάστε επίσης: Άννα Απέργη -Ίση μεταχείριση για όλους, αλλά όχι για τα ΛΟΑΤΚΙ+
Δεν υπάρχει φυσικά καμία αντιπαλότητα στις κοινότητες, οι οποίες τέμνονται, αφού υπάρχουν ΑΜΕΑ ΛΟΑΤΚΙ όπως είναι γνωστό που υφίστανται και πολλαπλές διακρίσεις.
Ωστόσο, ειδικά για την επέκταση του ν.4443/2016 ώστε να περιλαμβάνει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ο Πρωθυπουργός έχει την Έκθεση της Επιτροπής ΛΟΑΤΚΙ Ισότητας από τον Ιούνιο του 2021 που εισηγείται ακριβώς αυτό το πράγμα.
Γιατί δεν το κάνει;
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

O Βασίλης Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Δημόσιο Δίκαιo. Ξεκινώντας το 2005 το πρώτο νομικό ιστολόγιο στην Ελλάδα, το e-lawyer, προσπάθησε να προκαλέσει διάλογο για την προστασία προσωπικών δεδομένων και τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών στο Διαδίκτυο. Αναζητά πάντα ιδέες θεσμικών καινοτομιών που φέρνουν τους πολίτες πιο κοντά στις συνταγματικές τους ελευθερίες. Με αυτό το σκεπτικό, το 2012 ήταν ο πρώτος εκλεγμένος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Αθηναίων. Mαζί με μια ομάδα εργαζομένων δημιούργησαν εξ αρχής αυτή τη δομή στην Αθήνα, για την άμεση επίλυση των διαφορών που έχουν οι πολίτες με τον Δήμο. Έχοντας εκλεγεί Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης για την Αττική, αποστολή του είναι να βελτιώσει τη σχέση των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και να πετύχει την επίλυση των διαφορών μεταξύ τους, με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, χωρίς να χρειάζεται να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Στο t-zine συμμετέχει σε εθελοντική βάση ή αναδημοσιεύονται άρθρα του από το e-lawyer, ως συνεισφορά στη καλή νομική γνώση θεμάτων που αφορούν τους LGBTQI+ ανθρώπους, και, ιδιαίτερα σε τρανς θέματα, αλλά και γενικότερα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.