Now Reading
Αφήστε τα ίντερσεξ άτομα να διαλέξουν τη μοίρα τους

Αφήστε τα ίντερσεξ άτομα να διαλέξουν τη μοίρα τους

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2019 | 17:51

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Πέτρος Θεοδωρίδης | Intersex News | T-zine.gr

 

Αφήστε τα ίντερσεξ άτομα να διαλέξουν τη μοίρα τους

Αφήστε τα ίντερσεξ άτομα να διαλέξουν τη μοίρα τους

Καλοπροαίρετοι –κάποιες φορές– γονείς, αφήνουν τους γιατρούς να προχωρήσουν σε αμετάκλητες και δυνάμει τραγικές αλλαγές στα σώματα των βρεφών τους. Η εφαρμογή της “κανονικοποιητικής” χειρουργικής σε βρέφη που γεννιούνται με αυτό που οι γιατροί αποκαλούν ‘ίντερσεξ’ ή διαταραχές της σεξουαλικής ανάπτυξης ξεκινάει στη δεκαετία του ’60.

Το να γεννιέται κανείς ίντερσεξ παραμένει μια πολύπλοκη και σπάνια –αν και νεότερες έρευνες δεικνύουν ότι δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζαμε παλαιότερα– κατάσταση, και συνεπάγεται πολλά και δύσκολα διλήμματα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, παρ’ όλα αυτά, είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα άτομα αξίζουν τον χρόνο να δώσουν τα ίδια τις απαντήσεις.

Πριν τη δεκαετία του ’60, οι γονείς των ίντερσεξ παιδιών μάντευαν και απέδιδαν το φύλο στα παιδιά τους, μεγαλώνοντάς τα σύμφωνα με τις νόρμες που αφορούν στο φύλο. Συχνά, αυτά τα παιδιά βίωναν διακρίσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές στον δρόμο προς την ενηλικίωση, αλλά πολλά έζησαν ευτυχισμένες και επιτυχημένες ζωές.

Οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν πως περίπου το 1,7% των νεογέννητων είναι ίντερσεξ. Μια έρευνα που καταχωρήθηκε τον Ιούνιο, συμπέρανε ότι οι περιπτώσεις βρεφών που γεννιούνται με ‘διφορούμενα γεννητικά όργανα’, μια ίντερσεξ περίπτωση όπου τα μωρά διαθέτουν γεννητικά όργανα που κάνουν δύσκολο τον προσδιορισμό του φύλου, αφορά 1/1000 γεννήσεις. Αλλά ο όρος ‘ίντερσεξ’ περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα. Ορισμένα βρέφη έχουν και αρσενικό και θηλυκό γοναδικό ιστό ή αναπαραγωγικά όργανα, ενώ κάποια χαρακτηρίζονται από ένα μωσαϊκό στο οποίο κάποια από τα κύτταρα έχουν έναν συγκεκριμένο συνδυασμό χρωμασωμάτων που αφορούν στο φύλο, ενώ άλλα κύτταρα έχουν διαφορετικό. Ορισμένες ίντερσεξ περιπτώσεις δεν είναι εμφανείς μέχρι το παιδί να ωριμάσει.

Η λογική πίσω από τις χειρουργικές επεμβάσεις είναι η “κανονικοποίηση” του βρέφους μέσα από τον επανασχεδιασμό των γεννητικών του οργάνων ή την αφαίρεση οργάνων και ιστού του ενός φύλου, με την ελπίδα να γλιτώσουν το παιδί από ψυχολογικό στρες και στίγμα κατά την ωριμότητα. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν ικανές αποδείξεις που να δείχνουν ότι μεγαλώνοντας με ασαφή γεννητικά όργανα, τα ίντερσεξ πρόσωπα οδηγούνται σε ψυχοκοινωνικές διαταραχές. Ένας σημαντικός αριθμός παιδιών αναπτύσσει μια διαφορετική ταυτότητα φύλου από αυτήν που επέλεξαν οι γονείς τους, έτσι, η χειρουργική επέμβαση μπορεί η ίδια να οδηγήσει σε σοβαρό τραύμα στην πορεία. Επιπλέον, πολλοί ενήλικες που χειρουργήθηκαν ως παιδιά, παρουσίασαν σεξουαλική δυσλειτουργία και σοβαρά στυτικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του σεξ.

 

 

 

Η Αμερικανική Ακαδημία για την Οικογενειακή Ιατρική, αντιτίθεται στην χειρουργική επέμβαση γεννητικών οργάνων των ίντερσεξ παιδιών με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου υπάρχει απειλή για την ίδια τη ζωή του βρέφους, όπως όταν υπάρχει ελάττωμα που εμποδίζει το παιδί να ουρήσει. Τον Ιούλιο του 2018, μια διακήρυξη του Διοικητικού Συμβουλίου ανέφερε πως η χειρουργική επέμβαση στα γεννητικά όργανα των ίντερσεξ ατόμων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατάχρησης ουσιών και του κινδύνου αυτοκτονίας, συμπληρώνοντας πως οι επιστημονικές αποδείξεις δεν υποστηρίζουν τη θέση ότι τα διαφορετικά γεννητικά όργανα οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο ψυχοκοινωνικών διαταραχών.

Τρεις πρώην γενικοί χειρούργοι των ΗΠΑ υπό ρεπουμπλικανική και δημοκρατική διοίκηση, εξέδωσαν δήλωση το 2017 στην οποία καταδικάζουν την χειρουργική επέμβαση στα ίντερσεξ άτομα με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου υπάρχει απειλή της ζωής, αναφέροντας πως η εγχείριση πρέπει να περιμένει μέχρις ότου τα παιδιά να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να εκφράσουν τη δική τους γνώμη σχετικά με το αν θέλουν να περάσουν από αυτήν τη διαδικασία.

Αυτό δεν είναι μόνο ιατρικά λογικό, αλλά και ηθικά. Όταν γιατροί και γονείς αποφασίζουν χωρίς συγκατάθεση για ένα ζήτημα που δεν είναι ζωής και θανάτου, υποβάλλοντας το παιδί τους σε επεμβάσεις που μπορεί μόνιμα να επηρεάσουν τη μελλοντική ενήλικη ευτυχία του, παραβιάζουν την αυτονομία του ατόμου. Επειδή δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος στη ζωή, οι γονείς θα πρέπει να μεγαλώνουν τα ίντερσεξ παιδιά σε ένα ουδέτερο ως προς το φύλο περιβάλλον και να τους επιτρέπουν να ταυτίζονται με όποιο φύλο τα κάνει να νιώθουν πιο άνετα ή και με τα δύο, αφήνοντας σε αυτά την απόφαση για πιθανό χειρουργικό επαναπροσδιορισμό όταν φτάσουν σε αρκετά ώριμη ηλικία και εάν το θελήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ίντερσεξ ενήλικοι νιώθουν ευτυχισμένοι ως είναι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη καταδικάζουν την επέμβαση στα ίντερσεξ άτομα εκτός από περιπτώσεις όπου απειλείται η ζωή, μέχρι το παιδί να ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του. Το 2015, η Μάλτα έγινε η πρώτη χώρα που έθεσε αυτήν την πρακτική εκτός νόμου. Τώρα, η Καλιφόρνια μπορεί να γίνει η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που κάνει το ίδιο. Η Γερουσία της Καλιφόρνια συζητά ένα νομοσχέδιο (SB 201) που απαιτεί την αναβολή επεμβάσεων στο φύλο που αφορούν καταστάσεις που δεν απειλούν την ζωή του ατόμου, μέχρι αυτό να ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Είναι σημαντικός ο σεβασμός στα γονεϊκά δικαιώματα, το ίδιο όμως σεβαστή πρέπει να είναι και η σωματική ακεραιότητα και φυσική αυτονομία των παιδιών τους, ιδίως όταν είναι απαραίτητη η συναίνεση. Ένα μεγάλο βήμα πρέπει να γίνει μέχρι η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το δικαίωμα των γονέων να παίρνουν ιατρικές αποφάσεις για τα παιδιά τους. Παρ’ όλα αυτά, το δικαίωμα των γονέων να αποφασίζουν για τα σώματα των παιδιών τους είναι ήδη περιορισμένο σε αρκετές περιπτώσεις. Οι γονείς δεν μπορούν να κακοποιούν τα παιδιά τους, να τα πουλούν σε άλλους ή να τα θέτουν σε επεμβάσεις που μπορεί να τους καταστρέψουν τη ζωή. Δεν θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να παραβιάζουν το δικαίωμα των παιδιών να αποφασίζουν για το φύλο τους.

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  The Orange County Register
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί