Αυστραλία: Η μεγαλύτερη υπάρχουσα έρευνα δείχνει υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών και φτώχειας

Της Lane Sainty | BuzzFeed News, Australia

Μετάφραση για το transs.gr
*  Αφροδίτη Παπαγεωργίου


Μία ιδιαίτερα σημαντική νέα έρευνα για τους ίντερσεξ ανθρώπους μας έρχεται από την Αυστραλία, η οποία μας δεικνύει πως οι ίντερσεξ στη χώρα, αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών και φτώχιας, και συνάμα έλλειψη πληροφόρησης αναφορικά με τις υποχρεωτικές επεμβάσεις που συχνά υφίστανται.

Ο όρος ίντερσεξ είναι όρος-ομπρέλα για τους ανθρώπους που γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου έξω από τις τυπικές κατανοήσεις των αντρικών ή γυναικείων σωμάτων. Εκτιμάται πως περίπου το 0,5 έως 1,7% του συνολικού πληθυσμού γεννιούνται με ίντρεσεξ χαρακτηριστικά, που μπορούν να συμπεριλαμβάνουν μη τυπικά γεννητικά όργανα, γονάδες και χρωμοσώματα.

Η έρευνα αυτή έγινε σε 272 πρόσωπα, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας, και είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε για τους ίντερσεξ ανθρώπους στην Αυστραλία.

Ο συν-πρόεδρος της οργάνωσης, Organization Intersex International Australia,Morgan Carpenter, δήλωσε στο BuzzFeed News πως οι περισσότεροι ίντρεσεξ άνθρωποι ανακαλύπτουν τη ταυτότητά τους όταν είναι παιδιά. Αρκετοί εξ αυτών υφίστανται εξαναγκαστικές ιατρικές και ψυχιατρικές θεραπείες, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος, οι επεμβάσεις αυτές, συχνότατα, σκοπό έχουν τη «κανονικοποίηση» του σώματος ώστε να ταιριάζει στα τυπικά χαρακτηριστικά των δύο κυρίαρχων φύλων, παρά να αντιμετωπίσουν πραγματικές ιατρικές ανάγκες.

«Το ιατρικό μοντέλο αυτό είναι σαθρό», αναφέρει. «Οι ιατρικές αυτές παρεμβάσεις σκοπό έχουν να ‘κατασκευάσουν’ ετεροφυλόφιλους άντρες και γυναίκες που να ταιριάζουν στις κανονικοποιημένες σεξουαλικές αναπαραστάσεις του δυϊσμού».

Ανησυχητικό, δε, είναι το γεγονός ότι η έρευνα αυτή δείχνει πως η πλειοψηφία των ίντερσεξ ανθρώπων που έχουν κάνει ιατρικές παρεμβάσεις, δεν έλαβαν καμία πληροφορία για τη δυνατότητα άρνησης ή διαφορετικής θεραπείας, ενώ το ένα πέμπτο απαντά πως δεν έλαβε απολύτως καμία πληροφορία.

Ένας εκ των συμμετεχόντων, που αναγνωρίζεται ως James, γεννήθηκε με μέρος ανδρικών γεννητικών οργάνων και μεγάλωσε ως κορίτσι. Υπέστη δύο επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα ως παιδί, ωστόσο δεν είχε τη πληροφόρηση πως είχε μέρος ανδρικών γεννητικών οργάνων ώστε να λάβει πλήρη απόφαση αν θέλει να συνεχίσει τη ζωή του έτσι, ή να αφαιρεθούν. Έτσι, ο James στειρώθηκε μέσω αυτής της διαδικασίας. «Ένιωσα να τρελαίνομαι διότι ονειρεύτηκα πως ήμουν αγόρι για ένα χρονικό διάστημα και αυτό ήταν πραγματικό, όμως πέρασα όλα αυτά για κανένα πραγματικό λόγο», αναφέρει.

Αυτές οι υποχρεωτικές θεραπείες στην ουσία κατατρώγουν την ψυχική υγεία, και τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός πως το 19% των συμμετεχόντων απαντά πως έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας.

Σύμφωνα ακόμη με την έρευνα, το ποσοστό των ίντερσεξ Αυστραλών που εγκαταλείπει το σχολείο σε πολύ νεαρή ηλικία είναι εξαιρετικά υψηλό, καθώς είναι στο 18%, ενώ στον γενικό πληθυσμό είναι 2%.

429

Η έρευνα, ακόμη, δείχνει πως έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα ανισότητας που προκύπτουν από τις υποχρεωτικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εφηβείας. «Κόντεψα να πεθάνω από σηψαιμία ως έφηβος, λόγω αυτών των επεμβάσεων», αναφέρει ένας συμμετέχων. «Και λόγω αυτών των προβλημάτων έχασα τόσα πολλά στο σχολείο μου, που αναγκάστηκα να το παρατήσω, εντελώς. Αυτό άλλαξε εντελώς όλη τη ζωή μου».

Ένα άλλο πρόσωπο αναφέρει πως υπέστη μπούλινγκ από καθηγητή, που τον κατηγόρησε πως ήταν χρήστης ναρκωτικών όταν είδε χαρακτηριστικά στο σώμα του από τις ιατρικές παρεμβάσεις.

«Η έλλειψη κάθε συζήτησης για την ανθρώπινη πολυποικιλότητα στη σεξουαλική εκπαίδευση, στη βιολογία, έχουν όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις», αναφέρει ο Carpenter. «Και τούτο συχνά έχει επίπτωση και στη δυνατότητα εργασίας».

Πράγματι, η φτώχεια είναι ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα στην ίντερσεξ κοινότητα, καθώς το 63% των συμμετεχόντων κερδίζουν κάτω από 41.000 δολάρια, ενώ το 41% λιγότερα από 20.000 δολάρια, ποσοστά ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Όσον αφορά το φάσμα της διαφορετικότητας στη σεξουαλικότητα, ο Carpenter αναφέρει πως περίπου το ήμισυ απαντούν που αυτοπροσδιορίζονται ως ετεροφυλόφιλοι/ες, το 22% ως αμφί, και το 18% ως γκέι ή λεσβίες, ενώ οι υπόλοιποι/ες αυτοπροσδιορίζονται ως queer, asexual ή χωρίς καμία ετικέτα. Πάνω από το ένα τρίτο αυτοπροσδιορίζονται με πολλαπλές ετικέτες.

«Είμαστε τόσο διαφορετικοί/ές και αυτό είναι υπέροχο να το βλέπεις αποτυπωμένο», αναφέρει. «Τούτο δείχνει τι έχουμε κοινό. Δεν μοιραζόμαστε κοινή σεξουαλική ταξινόμηση, δεν μοιραζόμαστε κοινή ταυτότητα φύλου. Όμως μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες στιγματισμού και διακρίσεων».

Intersex News
‘Αρθρο – Article