Αυστραλία: Το Οικογενειακό Δικαστήριο προσέφερε μια τεράστια νίκη για τους τρανς εφήβους.

Αυστραλία: Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017 | 07:55

Μετάφραση για το T-zine.grΠάρβη Πάλμου

Trans News

 

Αυστραλία: Το Οικογενειακό Δικαστήριο προσέφερε μια τεράστια νίκη για τους τρανς εφήβους.

Εξαιρετικά σημαντικές ειδήσεις για την ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα, καθώς οι τρανς έφηβοι δεν θα χρειάζεται πλέον να περάσουν από μια μακρά δικαστική διαδικασία για να έχουν πρόσβαση στην ορμονοληψία, μετά από μια απόφαση ορόσημο του Οικογενειακού Δικαστηρίου σήμερα.

Μέχρι τώρα, η Αυστραλία ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο που απαιτούσε τα τρανς παιδιά και οι έφηβοι να πάρουν την έγκριση του Οικογενειακού Δικαστηρίου πριν ξεκινήσουν το στάδιο δύο ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη. Η νομική αυτή διαδικασία μπορούσε να διαρκέσει μήνες, να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια και έχει χαρακτηριστεί ως “απάνθρωπη” από τους δικαστές λόγω των μεγάλων ψυχολογικών και οικονομικών προβλημάτων που δημιουργεί.

Το στάδιο 2 της ορμονικής θεραπείας είναι απαραίτητο ώστε το άτομο να εισαχθεί ψυχολογικά και σωματικά στην έναρξη της εφηβείας με τρόπο που ευθυγραμμίζεται με την ταυτότητα του φύλου του – για παράδειγμα, ένας έφηβος που αυτοπροσδιορίζεται ως αγόρι αλλά του ανατέθηκε το θηλυκό φύλο κατά την γέννησή του, θα λάβει τεστοστερόνη, στο στάδιο 2 για να φτάσει στην αρσενική εφηβεία. Αυτές οι ορμόνες αποτελούν βασική ιατρική θεραπεία για πολλούς νεαρούς τρανς εφήβους και ο ψυχολογικός φόρτος της άρνησης χορήγησης τους μπορεί να είναι εξαιρετικός.

Ενώ οι αλλαγές που προκαλούνται από τη δεύτερη φάση της θεραπείας είναι μη αναστρέψιμες (σε αντίθεση με την πρώτη φάση της θεραπείας ή τους αναστολείς της εφηβείας, οι οποίες μπορούν να συνταγογραφηθούν από τον Γενικό Ιατρό ενός παιδιού χωρίς να περάσουν από δικαστική διαδικασία), τα δικαστήρια δεν έχουν αρνηθεί ποτέ αίτηση για ορμονοληψία. Περισσότερες από 60 αιτήσεις εγκρίθηκαν μετά την έναρξη της διαδικασίας το 2004.

Η σημερινή απόφαση ήταν σε απάντηση του Re Kelvin, μιας νομικής υπόθεσης που έφερε ο πατέρας ενός 16χρονου τρανς αγοριού (γνωστού με το ψευδώνυμο Kelvin για τους σκοπούς της υπόθεσης). Σκοπός της υπόθεσης ήταν να καθοριστεί άπαξ και για πάντα αν είναι αναγκαία μια δικαστική διαδικασία προκειμένου τα τρανς παιδιά να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Η Hilary Kincaid, δικηγόρος στο Νομικό Κέντρο της Inner City, η οποία ενήργησε σε αυτήν την περίπτωση, είπε στον Junkee ότι η απόφαση της άφησε «αρκετά κουρέλι, αλλά πολύ χαρούμενη».

«Τα λόγια περιττεύουν», είπε. «Αυτό που σήμαινε ο παλιός νόμος ήταν ότι οι νέοι άνθρωποι είχαν καθυστερήσεις μηνών στην πρόσβαση στην ορμονοληψία εξαιτίας της ανάγκης να προσέλθουν στο δικαστήριο και τώρα δεν το έχουν πλέον. Μπορούν να λάβουν αυτή την απόφαση, η οποία αποτελεί σοβαρή απόφαση, με τους γιατρούς και την οικογένειά τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν κάτι άλλο με το χρόνο τους. Και τούτο σημαίνει επίσης ότι αυτοί οι νέοι έχουν την αυτονομία που αξίζουν».

Η Kincaid εργάζεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία στην ICLC και εργάζεται για υποθέσεις για νέους από το 2013. «Αυτό είναι πραγματικά το αποκορύφωμα τεσσάρων ετών εργασίας», είπε. «Είναι τα τεσσαρακοστά μου γενέθλια το Σάββατο και αυτό είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να ζητήσω». Ευχαρίστησε επίσης τους δύο δικηγόρους που εργάστηκαν εθελοντικά για την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι η απόφαση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς αυτούς.

Ενώ η απόφαση είναι μια στιγμή ορόσημο, εξακολουθούν να υπάρχουν νομικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν. Το Νομικό Κέντρο της Inner City δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους ακόμα και κάτω από οποιεσδήποτε δυσμενείς αλλαγές, καθώς και να στρέψει την προσοχή τους σε άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι τρανς άνθρωποι, όπως η αλλαγή των νόμων για την πιο γρήγορη και αποτελεσματικότερη μεταβολή των εγγράφων και των πιστοποιητικών γέννησης ως προς το δείκτη του φύλου.

Προς το παρόν, όμως, αυτή η απόφαση θα επηρεάσει άμεσα τις ζωές των νέων της Αυστραλίας. Με το νομοσχέδιο για την ισότητα γάμου να περνάει από την Γερουσία μόλις χθες, τι απίστευτη εβδομάδα ήταν για τους ΛΟΑΤΚΙ + Αυστραλούς.

© T-zine.gr με πληροφορίες από junkee.com

© T-zine.gr