Now Reading
Αυτές είναι οι χώρες όπου η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο.

Αυτές είναι οι χώρες όπου η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο.

Κόσμος: Τρίτη, 9 Απριλίου 2019 | 17:58

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | LGBTQI News | T-zine.gr

 

Το Μπρουνέι είναι κοντά στο να καταδικάσει τους ομοφυλόφιλους σε θάνατο

Αυτές είναι οι χώρες όπου η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο.

Άνδρες ομοφυλόφιλοι που προετοιμάζονται να απαγχονιστούν στο Ιράν | Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Το μικρό έθνος του Μπρουνέι έχει θέσει πρόσφατα σε εφαρμογή τον Ποινικό Κώδικα της Σαρία, συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής για τους ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για “σοδομία”.

Το Gay Star News το προώθησε στις ειδήσεις στα τέλη Μαρτίου, όταν έμαθε ότι ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 3 Απριλίου. Από τότε που δημοσιεύθηκαν τα νέα, έχει δεχτεί δημόσια κατακραυγή.

Ο ηθοποιός George Clooney έκανε μια έκκληση που προτρέπει τους ανθρώπους να μποϋκοτάρουν ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο Μπρουνέι. Ο Elton John, η Ellen DeGeneres και άλλα LGBTI δημόσια πρόσωπα, ενθάρρυναν τους υποστηρικτές τους να αναλάβουν δράση εναντίον του Μπρουνέι.

Παρόλα αυτά, το έθνος στη Νοτιοανατολική Ασία δεν είναι το μοναδικό όπου το ομοφυλοφιλικό σεξ τιμωρείται με θάνατο.

Παρακάτω αναφέρονται χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο που στερούν τη ζωή των LGBTI ανθρώπων επειδή ζουν με την αλήθεια τους, ενώ σε συνολικά 76 χώρες η ομοφυλοφιλία ή η τρανς κατάσταση είναι ποινικοποιημένες.

Αφγανιστάν

Ο ποινικός κώδικας της χώρας δεν αναφέρεται ρητά στην ομοφυλοφιλία, αλλά το Άρθρο 130 του Συντάγματος επιτρέπει την προσφυγή στο νόμο της σαρία, απαγορεύοντας γενικά τις σεξουαλικές δραστηριότητες του ιδίου φύλου.

Αν και οι ομοφυλόφιλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή, το Αφγανιστάν δεν έχει εκδώσει ποινές για την ομοφυλοφιλία από το τέλος της κυριαρχίας των Ταλιμπάν το 2001.

Τσετσενία

Φωτογραφία: Dave Frenkel

Οι ομοσπονδιακοί νόμοι της Ρωσίας για τους LGBTI ανθρώπους ισχύουν στην Τσετσενία, μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο, στην Τσετσενία, όπως και σε άλλες περιοχές της νότιας Ρωσίας, ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει εξουσιοδοτήσει τους τοπικούς ηγέτες να επιβάλουν την ερμηνεία των «παραδοσιακών αξιών».

Το 1996, ο αυτονομιστής πρόεδρος της Τσετσενίας Aslan Maskhadov υιοθέτησε τη νομοθεσία περί Σαρίας στην Τσετσενική Δημοκρατία της Ichkeria. Το Άρθρο 148 του ποινικού κώδικα της Τσετσενίας έκανε την «σοδομία» να τιμωρείται με μαστιγώματα μετά τα δύο πρώτα αδικήματα. Οι παραβάτες της τρίτης φοράς εκτελούνται.

Το 2017, η τοπική αντιπολιτευτική εφημερίδα Novaya Gazeta ανέφερε ότι οι διωγμοί κατά των LGBTI αθρώπων διεξήχθησαν στη χώρα καθώς οι άνθρωποι κρατήθηκαν και βασανίστηκαν, πολλοί εκτελέσθηκαν σε εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Ιράν

Το ομοφυλοφιλικό σεξ μεταξύ των ανδρών αποτελεί κύριο αδίκημα στο πλαίσιο του Ισλαμικού Ποινικού Κώδικα του Ιράν, που θεσπίστηκε το 1991.

Το Ιράν καταδικάζει τους ομοφυλόφιλους σε θάνατο για ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή. Επιπλέον, οι άνδρες μπορεί να μαστιγωθούν για μικρότερες πράξεις όπως το φιλί, ενώ οι γυναίκες μπορεί να μαστιγωθούν για τη σεξουαλική δραστηριότητα με άτομα του ιδίου φύλου.

Η χώρα δημοσίως απαγχόνισε έναν άνδρα για ομοφυλοφιλία τον Ιανουάριο του 2019.

Μαυριτανία

Οι μουσουλμάνοι άνδρες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα με άτομα του ιδίου φύλου καταδικάζονται σε θάνατο με λιθοβολισμό σύμφωνα με νόμο του 1984 που ισχύει στη βορειοδυτική αφρικανική χώρα. Οι γυναίκες φυλακίζονται για το ίδιο έγκλημα.

Νιγηρία

Οι Νιγηριανοί διαμαρτυρήθηκαν για τις δολοφονίες των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων στην Εθνική Ημέρα Πένθους. | Φωτογραφία: Twitter / Bisi Alimi

Αρκετά κράτη έχουν υιοθετήσει το νόμο της Σαρίας και επέβαλαν θανατική ποινή για άνδρες που είχαν ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.

Πακιστάν

Το Πακιστάν έχει θανατική ποινή για τους γκέι και τους αμφιφυλόφιλους άνδρες, αλλά από την έναρξη ισχύος του νόμου δεν έχουν υπάρξει εκτελέσεις.

Κατάρ

Το Κατάρ τιμωρεί τους μουσουλμάνους με θάνατο για το εξωσυζυγικό σεξ, ανεξάρτητα από το φύλο των εμπλεκομένων ατόμων.

Δείτε Επίσης

Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία τιμωρεί την ομοφυλοφιλία με θανατική ποινή

Σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, οποιοσδήποτε έγγαμος άντρας ή οποιοσδήποτε μη μουσουλμάνος που ασκεί σοδομία με έναν μουσουλμάνο κινδυνεύει με θάνατο από λιθοβολισμό.

 

Σομαλία

Στη νότια περιοχή του Jubaland, τα ισλαμικά δικαστήρια έχουν επιβάλει τον ποινικό κώδικα της σαρία και τη θανατική ποινή για όσους έχουν σεξουαλική επαφή με άτομα ιδίου φύλου.

Σουδάν

Αυτοί που παραβαίνουν το νόμο τρεις φορές μπορεί να καταδικαστούν σε θάνατο, ενώ η πρώτη και η δεύτερη καταδίκη μπορεί να οδηγήσουν σε φυλάκιση και μαστίγωμα.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Οι δικηγόροι και οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαφωνούν σχετικά με το αν τα ΗΑΕ προβλέπουν τη θανατική ποινή για συναινετικό ομοφυλοφιλικό σεξ ή μόνο για το βιασμό. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, δεν έχουν υπάρξει περιπτώσεις θανατικών ποινών για τους ομοφυλόφιλους.

Υεμένη

Σύμφωνα με νόμο του 1994, οι παντρεμένοι άνδρες καταδικάζονται σε θάνατο με λιθοβολισμό για σεξουαλικές δραστηριότητες με άτομα ιδίου φύλου. Οι ανύπαντροι άνδρες κινδυνεύουν με μαστίγωμα και μέχρι και ένα χρόνο στη φυλακή, ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζουν φυλάκιση επτά ετών.

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Gay Star News
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί